machetedidactice.com

Luna iulie în pagini de carte

E cald.
A fost iulie. Un iulie capricios, plin de aburi și bubuieli năbădăioase, în genere fierbinte chiar aici în colțul ăsta e lume unde temperaturile nu sunt chiar așa de speriat, unde aerul condiționat până mai anii trecuți era de prisos și gheața din congelator mai mult un moft.
Nefiindu-mi cald niciodată (până acum), nedorindu-mi compania aerului răcoros din condiționat – cum spunea fii-miu când era mic, pot parcurge într-o tihnă aparte timp în lumi diverse, unde cu trupul nu pot ajunge niciodată. Să mai pomenesc că nu pot ajunge în secole trecute ori mai știu eu ce alte cotloane din alte ere?
În timpul acestei veri fierbinți, încercând a îndulci sentimentul inutilității pentru inactivitatea pe care o am copiii fiind în vacanță, am mers pe tăpșanul lecturilor mele, acolo împărtășind sentimentele, impresii, felul în care mă raportez la ceea ce citesc.
Privind acum la cărțile care s-au lăsat citite în lună ce tocmai o închei observ ce domenii diverse, ce arii care aparent nu au nici o legătură, tocuri adunate de pe atâtea meridiane unde traiul mi-e necunoscut la fel cum sunt obiceiurile, învățurile, atitudinile, emoții aparte, visuri fel de fel.
Cum nu-mi fac nici o listă, cărțile ale căror taină am deslușit-o sunt pentru mine cea de acum – curioasă, nesătulă, depresivă, anxioasă, porți deschise spre trecut unde mă strecor pentru a mă găsi tot pe mine dar neîmblânzită, tot curioasă, sălbatică pe alocuri, nesupusă, plină de tandrețe și iubire, încrezătoare, extrem de încrezătoare. Între lumile astea în care sunt eu deopotrivă încerc să mențin o balanță în echilibru, lucru tot mai greu și istovitor de făcut.

Titlurile cărților care se observă în imaginea de mai jos nu fac deloc notă discordantă cu cadrul în care le-am imortalizat, jardiniera ce se odihnește pe pervazul camerei mele cuprinzând o nebunie de plante care nu au nici o logică, regretând doar că nu puteți simți aromele ce răzbat din ea și nu puteți urmări cum un ardei face casă bună cu un trandafir, îndrumați fiind de un duhovnic în prezența busuiocului și vegheați de trifoi, cel care-i responsabil cu norocul.

Busuiocul proaspăt care aduce cu el o aură de curățenie și evlavie greu de explicat, musai de simțit;

catifeaua trandafirului care mângâie ochiul, obrazul și mâna, asta până ea alunecă pe tulpina lui pentru a te atenționa că lucrurile nu sunt chiar ceea ce par;

roșul burgund al trifoiului sălbatic, semnul norocului s-ar spune pentru că la asta te duce gândul când auzi cuvântul trifoi; delicatețea și culoarea clopoțelului care însoțește trifoiul e ceva care mi-aș fi dorit să se reflecte, măcar din când în când, pe fața mea.

Revenind la cărți că de fapt ele sunt personajul principal în jurul căruia se învârt aceste gânduri, o parte din ele cum ar fi Fata cu cercel de perlă, Interpretul de maladii, Destin, Inseparabile, fiind din cele pe care le-am văzut recomandate în clubul de carte pe care-l frecventez, Clubul cititorilor de cursă lungă, altele au sărit pur și simplu din raft acolo unde-și așteptau rândul cu multă răbdare cum ar fi Casele vieților noastre (cea care a adunat 10 ani) ori Viața secretă a copacilor. Una dintre ele a sosit ca un cadou de la Ioana, prietena mea de la Piatra Neamț, Pandora fiind o lectură pe care sunt bucuroasă că am parcurs-o îndemnându-mă la căutări pe care, de altfel, le-aș fi amânat cine știe cât.  Bucuroasă i-am primit pe toți, dar, poate cea mai câștigată mă consider a fi pentru întâlnirea cu scriitorul chilian Luis Sepulveda. Oi simți așa pentru că tăpșanul lecturilor mele mi-a creat cadrul perfect deschizând poarta cea mai bună pentru ca ele să intre, nu am de unde ști însă am vibrat într-un mod special, tare special.

Găsiți mai jos, mai pe larg, despre o parte din cărțile pe care le-am citit, putând afla și voi în eventualitatea în care sunteți curioși.

Interpretul de maladii de Jhumpa Lahiri

„Povestea unei pescărușe și a motanului care a învățat-o să zboare” de Luis Sepúlveda

„Casele vieților noastre”

„Pandora” de Susan Stokes-Chapman

„Viața secretă a copacilor” de Peter Wohlleben

„Insula delfinilor albaștri” de Scott O’Dell

„Bătrânul care citea romane de dragoste” de Luis Sepúlveda

„Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier

În concluzie, în timpul acestei veri fierbinți, lectura a fost o modalitate excelentă de a mă relaxa și de a mă bucura de viață. Deschid larg brațele pentru a-l îmbrățișa pe august, așteptând a da curs provocărilor sale. Spor la ce mai citiți oriunde v-ați afla!

Lasă un răspuns

%d