Chiar aşa! Cum reuşeşte barza să-şi găsescă drumul? Tocmai asta am vrut să aflăm, acum când berzele s-au reîntors din tările calde. Vineri, 28 martie, a fost pentru prima dată în acest an când am văzut un grup mare de berze. Stăteau pe un teren proaspăt arat şi probabil, se odihneau. Sau se hrăneau.
Anul trecut atâta le-am urmărit şi am observat că pe 4 august au plecat. Atunci am văzut toate cuiburile goale şi ne întrebam când se vor întoarce. Şi s-au întors, exact aşa cum scrie la carte, adică după 7 luni!
Şi pentru că atât ne-a bucurat revenirea lor, am găsit de cuviinţă să mai învăţăm câte ceva despre aceste păsări minunate.
În Enciclopedia mea, Păsările scrie aşa:
Când te gândeşti cât de mare este lumea, ce distanţă este din Europa până în savana africană, nu poţi să nu fii impresionat că barza îşi găseşte cu precizie drumul înapoi, exact la acelaşi cuib pe care l-a părăsit cu şapte luni în urmă.
Cercetătorii nu sunt siguri că au descoperit tot adevărul în privinţa abilităţii berzelor de a se orienta, însă patru lucruri sunt neîndoielnice.
Păsările îşi aduc aminte cum arată terenul. Noaptea se ghidează după stele, iar ziua se folosesc de poziţia soarelui pentru a se orienta. De asemenea, multe păsări au un fel de busolă în corp. Poate că şi simţul mirosului deţine un rol în capacitatea lor de orientare.
Pe lângă aceste rânduri extrem de interesante, enciclopedie la care am apelat este o sursă de informaţii foarte importantă. Ieri Luca a mai citit şi capitolul Toate păsările cântă? dar şi Cum de nu au ciocănitorile dureri de cap?
Alături de această enciclopedie în documentarea noastră am mai folosit şi fişa de la Imp- Barza, dar şi nelipsitul presenter confecţionat de mine.
Norişorii cu informaţii, dar şi imaginile pe care le-am folosit la confecţionarea presenterului le găsiţi în fişierul de mai jos. Tot în acest fişier veţi găsi şi poezia „Barza” de Duiliu Zamfirescu, poezie pe marginea căreia am lucrat nişte fişe cu Luca.
Barza de Duiliu Zamfirescu + Imagini pentru presenter
Dar înainte de a lucra pe această poezie, Luca a citit toate informaţiile despre tema dată şi ceva în plus atât din enciclopedie, dar şi din fişa Imp.
Am avut aşa multe discuţii pe tema celor citite. Cea mai frumoasă a fost aceea a anvergurii aripilor. Luca a citit că anvergura aripilor unei berze este în jur de 2,2 metri. În afară de desluşirea noului cuvânt „anvergură” este interesant cum copilul a dorit să măsoare anvergura braţelor lui şi aşa am aflat că ea (anvergura) este 1,30 metri. Pe aproape!
A urmat la rând presenterul, iar de aici am aflat care este teritoriul de răspândire şi de iernat al berzei albe, care este perioada în care cloceşte, cât stau puii în cuib, dar şi multe altele.
Citirea poeziei a adus alte provocări. Ce anume înseamnă gaiţă? Dar ghionoaie? Cum cântă cinteza? Dar leasă ce înseamnă? Şi uite aşa, o poezie a creat o atmosferă de lucru şi de căutări.
În documentarea mea pentru această lecţie, atunci când am găsit-o, am ştiu că pot aborda noţiuni deja învăţate de el dar şi altele care să vină ca o completare. Şi aşa au apărut fişele pe care le-a completat. Fişierul este mai jos.
Fişă de lucru clasa a II a Barza de Duiliu Zamfirescu
Această temă ne-a trimis şi pe internet, de aici el putând afla cum anume clămpăne barza dar şi ce zgomot se aude atunci când ciocănitoarea este la lucru.
Lumea păsărilor este fascinantă. Vă invităm să-i descoperiţi magia!
Doresc în încheiere, să vă reamintesc de concursul nostru. Vă aşteptăm cu drag să vă înscrieţi, asta numai dacă veţi considera că aceste machete didactice vă pot fi de ajutor. Vă mulţumim dacă ne treceţi pragul. Seară frumoasă!