machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Lolek şi Bolek, prietenii noştri poloni. Aflăm lucruri noi, lucrând împreună

Cei din generaţia mea, a decreţeilor, nu au cum să nu-şi aducă aminte de Lolek şi Bolek, cei doi fraţi năzdrăvani şi puşi mereu pe şotii. Urmăream cu mare interes isprăvile lor şi chiar dacă erau difuzate cu porţia (câte din mămicile de acum nu ar fi de acord cu politica lui Ceauşescu, în privinţa aceasta!) ne bucuram şi nu pierdeam nici un episod.

Conform Wikipedia:

Frații Lolek și Bolek (în poloneză „Bolek i Lolek”) sunt personajele principale ale unei serii de desene animate poloneze create de Władysław Nehrebecki și Leszek Mech începînd din 1963 pînă în 1986. Se presupune că Władysław Nehrebecki a creat aceste personaje inspirându-se din caracterul celor doi fii ai săi.

  Lolek şi Bolek. Cel din stânga, înalt şi slab, este Bolek. A

şadar, totul porneşte din realitate şi poate asta a făcut ca cele două personaje să fie atât de îndrăgite. Astăzi, în secolul vitezei, copiilor noştri le plac mai mult personajele mai zgomotoase, mai ciudate la înfăţişare şi comportament. Dar eu le-am povestit băieţilor mei despre aceşti doi fraţi, iar în anul 2000 am achiziţionat cartea Bolek şi Lolek în jurul Pământului, apărută la Editura Aquila.

Nu am mai găsit-o pe nici un site, aş fi dori să o fi putut achiziţiona şi voi, dar poate o vor mai reedita.

Cartea cuprinde şase poveşti, după cum urmează:

În ţara cangurilor
În urma unicornului polar
Safari în Africa
Ieti – omul de munte
Lolek şi Bolek în wildvest
Scăpare de gura rechinului

Precum vedeţi, cei doi năzdrăvani fac o excursie în jurul lumii. Dar pentru cei care vor fi curioşi să citească această poveste, În urma unicornului polar, am scanat-o şi o găsiţi în fişierul de mai jos.
Veţi găsi şi câteva fişe pe care le-am lucrat cu Luca, atunci când am vorbit despre narval.

În urma unicornului polar poveste și fișe de lucru

Dar să revin la prietenii noştri.  Luca a făcut cunoştinţă cu aceşti doi băieţi citind cartea iar acolo am descoperit, atât el dar şi eu, un animal de care nu ştiam prea multe şi anume narvalul.
Am căutat informaţii despre el şi am găsit în fişele IMP dar şi în

Animalele – Enciclopedie pentru copii de la editura Flamingo.

  

   

Luca a fost încântat de informaţiile noi pe care le-a aflat datorită acestei minunate poveşti. Pe marginea ei, el a completat şi o fişă de lectură dar şi una la matematică.

narval 21

Pe lângă asta, am pregătit şi materiale cu ajutorul cărora Luca să-şi facă un acvariu propriu, dar unul care să nu aibă nevoie de îngrijire zilnica.

narval 16

narval 17

Mai întâi a pictat nişte scoici pe care le-a folosit pentru a înfrumuseţa atât acvariul cât şi un mozaic.

narval 3

Apoi a sortat pietricele, a tăiat o bucată de şmirghel pentru a-l folosi pe post de nisip, a aşezat plante decorative, a montat nişte peştişori, cu ajutorul… aţei dentare şi… acvariul a fost gata!

narval 8  narval 9

narval 11

narval 29

A mai trecut timpul şi la recomandarea lui Răzvan, Luca a găsit pe CD-urile cu Lolek şi Bolek activităţi interesante şi educative, fără urmă de violenţă şi prost gust. Aceste CD-uri le găsiţi pe elefant.ro.

DSC_5241   

Pe lângă aceste jocuri am făcut nişte fişe la matematică, în care am adus spre rezolvare exerciţii şi probleme pentru clasa a II a. Fişierul este mai jos.

DSC_5422  DSC_5423  DSC_5473  DSC_5478

Lolek şi Bolek lucrează alături de tine la matematică
Cam asta a fost despre Lolek şi Bolek. Noi am petrecut clipe minunate şi constructive. Vă dorim să simţiţi aceleaşi sentimente, dar până cu încercaţi, nu veţi şti!

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Activităţi educative copii – Lolek şi Bolek, prietenii noştri poloni. Aflăm lucruri noi, lucrând împreună”