machetedidactice.com

Madame Guriță ori „Gura mereu curățată, de dureri este cruțată”

Ziua a doua a fost despre simțul gustului, vedeta fiind Madame Guriță.

La fel ca și ieri, am folosit  planșa pe care am confecționat-o pentru că așa cum spuneam ieri, mi-a fost de ajutor întreaga săptămână, pentru că se știe faptul că imaginea ajută extrem de mult mai ales la vârste fragede.

Tot ca ajutor am folosit revistele din colecția, Explorând corpul uman cele care au apărut la De Agostini, unde informațiile sunt structurate foarte frumos, dar mai ales clar. Există multe desene cu explicații, denumirile științifice ale părților componente ale fiecărui organ de simț studiat, bolile de care poate suferi și cum anume îl putem feri. Noțiuni ca papile gustative, celule receptoare, arome au căpătat alte valențe.

Câte gusturi poți să simți?

Celulele noastre gustative pot detecta doar patru gusturi: amar, acru, sărat și dulce. Dar oamenii pot simți gustul a peste 10000 de arome diferite. Cum este posibil așa ceva?
Oamenii de știință spun că toate aromele pe care le simțim sunt combinații ale celor patru gusturi de bază, completate de marea varietate de mirosuri ale alimentelor. Nu poți gusta doar cu gura. Ai nevoie și de creier.

Și cum în gură se găsesc dinții și măselel noastre, am vorbit pe îndelete despre ele. De ajutor ne-a fost și povestea Au, dinții mei! de unde copiii au aflat pățaniile ursulețului mare amator de dulciuri.

Am aflat câți dinți de lapte are un copilaș, când anume se schimbă ei, câți dinți definitivi va avea și cum anume trebuie să avem grijă de dantura noastră. Ce-i face bine unui dințișor, dar și ce nu au putut copiii afla completând cele două planșe.

Pentru că a fost vorba și despre igiena dinților, pasta și periuța de dinți nu putea lipsi. Ca și modelul unei danturi perfecte.

S-a repetat de mai multe ori mișcările unui periaj corect, așa cum am folosit un cronometru pentru a respecta minutele în care se execută acest periaj.

Mulajul pentru dantură l-am găsit pe internet, eu l-am printat iar copiii au trebuit să-l decupeze și asambleze, ceea ce au și realizat.

Dințișorul de mai jos l-am transformat într-o cărticică, adică am printat 7 dințișori pe care i-am decupat și prins cu o piuneză, pe fiecare dinte în parte scriind după cum urmează:

– ce îi face bine unui dinte?
– ce nu îi face bine unui dinte?
– ce este o carie? (aici i-am rugat să caute într-un dicționar definiția)
– câți dinți de lapte are un copil? câți dinți definitivi are un om?
– ce folosesc pentru igiena dinților?

Multe informații interesante au aflat cei mici despre gust. Bunăoară, nu aveau de unde ști că somnul este pe primul loc la numărul de papile gustative. E posibil ca el să aibă 175000, adică de 50 de ori mai multe decât oamenii. Și majoritatea papilelor le are pe exteriorul corpului. Așadar, somnul poate gusta mâncarea înainte s-o mănânce. Dacă somnul este pe primul loc, găina este pe ultimul având doar 24 de papile gustative.

Momentul de joc a fost oferit de dințișorul cu dinți, cel care aștepta ca cei mici să-i plombeze cariile.

Dar ca să jucăm fără a fi comentarii și nemulțumiri, i-am învățat pe copiii cum-bai-nea!

După ce totul a fost clar, a început joaca. Doar doi copilași au reușit să pună plombe, dar după ce vor exersa, lucrurile vor sta altfel. Negreșit!

Cum spuneam și în titlu:

Gura mereu curățată, de dureri este cruțată

Lasă un răspuns

%d