machetedidactice.com

Machete didactice – „Mănușa” povestea ucraineană

Am revenit la frumosul basm ucrainean. Așa s-a cerut și nu a fost urât. Îmi aduc aminte de povestea asta de când eram copil, atunci când în biblioteca noastră se găseau toate cărțile rusești, care cuprindeau povești ce nu și-au pierdut farmecul nici astăzi. Și cred că nu și-l vor pierde niciodată.

4876fda9d32a57041c4bae0cf7cd1b24-3798491-700_700

 

Pentru că ea nu se mai află în posesia noastră, am căutat-o în mediul virtual și am găsit-o. Am salvat filă cu filă și am tipărit-o într-un format mai mic, adică A5. Atașez fișierul unde o puteți găsi și folosi. Tot aici, în acest fișier, veți găsi o mânușă a personajelor, pe care eu am folosit-o în joaca mea cu copilul. E interesantă, ofertantă și ajută pe micul cititor la înțelegerea narațiunii. Am mai găsit acum pe Didactic.ro, după ce noi am terminat, un fișier foarte frumos, în format PPT, pe care-l atașez.

manusa_ppt

mânușa-personajelor și povestea – fișier Word20170123_2133010003607_akando-classic-white-gloves-logo-20-1

Povestea „Mânușa” este una de nivel I alături de „Ridichea uriașă”, „Căsuța din oală” și are foarte mare trecere la prichindei. Se pot face multe activități pe marginea ei așa cum se poate organiza  o scenetă sau pur și simplu jocuri de rol. Dialogurile îi ajută mult pe cei din grupa mică la însușirea noțiunilor lingvistice, la îmbogățirea și consolidarea vocabularului. Mănușa asta poate fi făcută și din fetru pentru ca mai apoi imaginile laminate, pe care s-a atașat un scai, să se înșiruie pe ea.

Am confecționat și o machetă pentru a fi folosită la activitățile dedicate acestei teme.20170118_161638

20170118_161811

Are o dimensiune suficientă pentru a primi toate personajele în interiorul ei. Acestea vor fi tipărite, laminate și decupate, pentru a fi mai apoi atașate unor bețișoare de lemn. Se pot folosi și acele dar atunci când sunt mai mulți copii mici, unele doamne optează pentru prima variantă.
Am confecționat de-a lungul timpului și personajele din poveste pe care vă invit să le vedeți mai jos.

DSCN5692

DSCN5696

DSCN5690

DSCN5688

DSCN5695

DSCN5698
Doresc să vă mai aduc în atenție o modalitate pe care copiii o îndrăgesc și anume aceea de a înșirui personajele pe o ață, iar pentru exemplificare voi atașa imagini de la povestea „Căsuța din oală”. Am experimentat-o alături de colegii celui mic, atunci când mergea la grădiniță și mare succes a avut. Le-am agățat între o oală și un copăcel iar acum, la povestea „Mănușa” se pot pune , mai bine spus ața se poate lega între mănușă și un copăcel, tot un copăcel sau mai știu eu ce alt element din pădure.

sdc103891

manusa1

Cei șase s-au speriat, au ieșit afară din mănușă și au tulit-o  în pădure, care încotro. Iar moșneagul s-a apropiat și și-a luat mănușa.
Și-am încălecat pe-o șa…

Later edit: Și a fost lecția. Chiar astăzi, pentru că s-a tot amânat din cauza liberelor venite peste noapte. Dar și în aceste condiții, rezultatul a fost pe măsura pregătirii și implicării. Eu, bucuroasă ca-ntotdeauna că am fost prezentă, chiar dacă nu m-a văzut nimeni. Eu sunt martorul discret! 🙂

Felicitări, dragă Paula!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Machete didactice – „Mănușa” povestea ucraineană”

%d