Lunile din urmă au necesitat mai multe investigații medicale ca de obicei, asta în condițiile în care fac analize și tot ce este necesar în fiecare an. De altfel, și copiii mei știu că trebuie să faci anual un control medical amănunțit pentru a ști cum stă treaba în organismul tău și a interveni dacă este necesar.
Am avut momente în care am fost terifiată în așteptarea unor rezultate, asta pentru că copiii erau mici și gândul de a-i lăsa singuri era de neprocesat. În ultima vreme lucrurile s-au poziționat diferit, nu știu ce de, eu reușind a gestiona diferit toate întâmplările care mi-au fost date spre a fi trăite.
Așa am parcurs o perioadă de șapte ani în care am fost în premenopauză, o perioadă pe care am gestionat-o pe alocuri cu mare greutate și de care nici acum nu am scăpat într-un procent mare această stare aducând a serie de efecte secundare. Ea a adus o serie de disfuncționalități pe care greu le-am diagnosticat și la care și mai greu am găsit un remediu.
Plecarea medicului meu din această lume a venit să complice și mai mult procesul, căutările devenind mai asidue iar întrebările sporind în complexitate.
Ultima dintre investigațiile pe care le-am trăit a fost ceva peste așteptările mele, atunci când am suportat o intervenție chirurgicală pe care din descrieri și informații nu părea ceea ce a fost de fapt.
Este vorba despre o histeroscopie care a cuprins o rahianestezie, o sondă urinară și o spitalizare de o noapte timp în care nu am fost transportabilă și nici funcțională la parametri normali.
Histeroscopia este o procedură ginecologică minim invazivă. Aceasta presupune introducerea unui endoscop cu fibră optică prin colul uterin, în cavitatea uterină. Histeroscopia este o intervenție care se face mai ales în cazurile de infertilitate feminină și care ajută medicul să vizualizeze, cu ajutorul fibrei optice:
uterul;
canalul cervical;
deschiderile trompelor uterine dinspre uter.
Avantajele histeroscopiei
Fiind o metodă foarte eficientă și rapidă de diagnosticare și tratament, histeroscopia prezintă avantaje în comparație cu alte intervenții:
este o procedură minim invazivă;
timpul de spitalizare este redus;
recuperarea este rapidă (activitățile se pot relua chiar în aceeași zi);
este o procedură cu durată relativ scurtă;
medicația antialgică post intervenție este redusă;
este considerată o procedură medicală sigură.
De câte tipuri este histeroscopia?
Sunt 2 tipuri de histeroscopie:
Histeroscopia diagnostică (HD)
Este o procedură ginecologică ce se face pentru a evalua canalul endocervical, cavitatea uterină, endometrul, ostiumul, permeabilitatea trompelor uterine. Histeroscopia diagnostică se face cu ajutorul unui telescop de mici dimensiuni (histeroscop se numește și are între 2.9-4 mm) cu ajutorul căruia se obțin imagini din interiorul uterului. Cavitatea uterină este destinsă, se folosește o soluție salină, iar histeroscopul este introdus prin vagin și canalul cervical până ajunge în uter. Camera video a telescopului fiind conectată la un monitor, medicul specialist are acces la evaluarea cavității uterului.
Histeroscopie intervențională (HI)
Histeroscopia intervențională este o procedură ginecologică minim invazivă, recomandată în cazul tratamentelor diferitelor patologii intrauterine. Este o procedură care folosește un histeroscop prevăzut cu canale de lucru, prin care medicul poate introduce instrumente subțiri, sub control video. Este o modalitate prin care se pot trata anomalii care au fost observate în timpul ecografiei, sau în timpul histeroscopiei diagnostice (îndepărtarea unui polip, îndepărtarea unui corp străin, fibrom cavitar, rezecție de sept). Procedura se realizează sub anestezie generală. Este important de știut, histeroscopia intervențională nu afectează țesuturile din vecinătate.
Când este recomandat să faceți o histeroscopie?
Histeroscopia este recomandată la orice vârstă, cu 2 excepții:
fetele care nu au început viața sexuală;
femeile în vârstă care au stenoză de col și la care este imposibil să se efectueze procedura.
Histeroscopia este recomandată în următoarele cazuri:
dacă medicul specialist depistează o sângerare vaginală anormală;
dacă medicul specialist depistează o sângerare în timpul menopauzei;
dacă pacienta prezintă sângerări în postmenopauză: histeroscopia poate evidenția leziuni, polipi, țesut canceros;
dacă după un tratament hormonal pacienta prezintă simptome de amenoree persistentă. În astfel de cazuri, histeroscopia poate evidenția aderențe uterine, care pot fi ulterior tratate cu ajutorul histeroscopiei operatorii.
pentru investigarea cauzelor infertilității;
înaintea efectuării unei fertilizări invitro, sau dacă există 1-2 fertilizări invitro eșuate anterior;
avort spontan repetat;
dacă se suspectează o malformație uterină, sau dacă aceasta a fost diagnosticată deja;
dacă au fost depistate anomalii la ecografie și medicul specialist consideră că este nevoie de investigații suplimentare;
după un test Babeș-Papanicolau, dacă rezultatul este modificat;
dacă există un corp străin (sterilet de exemplu) care nu se poate extrage pe cale vaginală și dacă există suspiciunea, confirmată de ecografie, că este în uter și trebuie îndepărtat;
dacă histerosalpingografia este irelevantă;
În cazul rezecției de sept uterin, care a fost diagnosticată prin ecografie sau histerosalpingografie. (sursa: aici)
În ceea ce mă privește, a doua zi, la prânz, am părăsit spitalul și am așteptat rezultatele biopsiei. Nu mi-a fost foarte bine în primele zile după externare însă am avut parte de un medic minunat, dr. Andreea Onofrei, în care am toată încrederea. Modul în care s-a comportat atât ea cât și întreaga echipă m-a mulțumit pe deplin, recunoștința mea fiind sinceră și din toată inima. Pentru mine a fost extrem de greu să fac această mutare, mai ales că medicul meu curant a dispărut din viața mea după treizeci de ani.
Trei săptămâni am așteptat rezultatul biopsiei, mai ales că a fost vorba de o polipectomie, iar el a sosit astăzi. Totul e în bună regulă trebuind a supraveghea în continuare mersul lucrurilor.
(sursa foto: aici)
Nu sunt la prima biopsie și e important cum anume alegem să ne raportăm la aceste analize pe care trebuie să le facem măcar o dată în an. Așa se pot depista și interveni asupra diferitelor modificări care apar în organism între timp, iar intervenția asupra lor în fază incipientă de multe ori poate salva viața.
Nu trăim la infinit, dar dacă se poate preveni de ce să nu se facă? Faptul că avem o singură viață, palpabilă și trăibilă despre existența nici uneia din alte galaxii ori lumi neavând idee, ar trebuie să ne determine să tragem de fiecare clipă care ni-i dată și să o apreciem.
Am aflat de următorul program care are loc în regiunea noastră și dacă unei singure femei îi va fi salvată viața prin aflarea existenței lui atunci mă pot considera un om fericit că am făcut asta. Informația face diferența și a făcut-o dintotdeauna asta fiind mai mult decât clar.
Institutul Regional de Oncologie Iași va trimite în județul nostru un cabinet mobil pentru testarea femeilor. Doritoarele se pot înscrie pentru consultații la primăriile de domiciliu și, în funcție de solicitări, se vor stabili comunele în care va poposi caravana.
Mamografii gratuite – fără trimitere și fără card de sănătate – pentru sucevence
Sănătate multă și aveți grijă de voi! Fiți conștiente că dacă nu aveți voi nu are nimeni altcineva.