De când am descoperit cartea în care Pete vorbește despre toamnă am știut că ar fi o mișcare inspirată să o aduc în atenția copiilor. Cartea nefiind tradusă în limba română s-a lăsat așteptată, o luna de zile trecând de la comandă până la momentul în care am ținut-o în palme. E o lectură care cuprinde esență toamnei cu elementele care o definesc cel mai bine, acoperind toată paleta senzorială de care are nevoie un copil la acest nivel. Și dacă e să fiu cinstită nici celor mari nu le-ar strica o așa aducere aminte.
Ca de obicei, pregătirea atelierului, a pașilor ce trebuie făcuți pentru ca dialogurile să aibă și o componentă tactilă, a necesitat o deplasare de dimineață după porumbul necesar și după fânul pomenit în carte și așa, de la prima oră, am revăzut Dumbrava cu toate darurile ei.
M-am încadrat bine în timp și am ajuns la momentul oportun pentru a ne juca și învăța.
Cartea am citit-o exemplificând ce se petrece în ea pentru că aveam toate elementele necesare, rucsacul împrumutându-l de la Matei, pentru asta mulțumindu-i. Și am urmat firul poveștii așa de frumos, interactiv, o plăcere să lucrezi, doamnele de la grupă, ambele fiind prezente, ajutându-mă foarte mult. Facem o echipă strașnică, cu adevărat.
După ce povestea s-a terminat am făcut jocul cu lingurile, copiii sărind și executând diferite elemente de gimnastică menite a-i detensiona și elibera energiile. Și multe mai sunt, nu aveți idee câte!
O activitate de sortare a urmat pentru că grămada de frunze din grupa trebuia întrebuințată eficient. S-a sortat după formă indiferent de culoare și mărime participând toți copiii de mai multe ori. Am avut frunze de arțar, alun, stejar, salcie, plop, cireș deci bogăție.
Penultima activitate a avut meștereală aferentă iar de aici nu putea lipsi Pete cel meșterit de copii. Și uite ce-a ieșit!
Finalul a fost alocat unei așezări a secvențelor din poveste pe o planșă pregătită de mine. Cu bucurie mărturisesc că nu puțini au fost cei care au dorit a o face.
Cam așa a fost astăzi cu foarte multa toamnă pe care am reușit s-o aduc în grupa Fluturașilor. Continuăm!