machetedidactice.com

Pete motanul îndrăgostit de toamnă

De când am descoperit cartea în care Pete vorbește despre toamnă am știut că ar fi o mișcare inspirată să o aduc în atenția copiilor. Cartea nefiind tradusă în limba română s-a lăsat așteptată, o luna de zile trecând de la comandă până la momentul în care am ținut-o în palme. E o lectură care cuprinde esență toamnei cu elementele care o definesc cel mai bine, acoperind toată paleta senzorială de care are nevoie un copil la acest nivel. Și dacă e să fiu cinstită nici celor mari nu le-ar strica o așa aducere aminte.

Ca de obicei, pregătirea atelierului, a pașilor ce trebuie făcuți pentru ca dialogurile să aibă și o componentă tactilă, a necesitat o deplasare de dimineață după porumbul necesar și după fânul pomenit în carte și așa, de la prima oră, am revăzut Dumbrava cu toate darurile ei.

Mereu e frumoasă Dumbrava și mi-e drag să revin aici.

O carte care merită toată atenția prin conținutul ei.
Cel mai tare au fost încântați de fân pentru că mulți nu erau familiarizați cu el. S-a privit, pipăit, mirosit, auzit nu și gustat cu toate că am trebuit a fi atentă la cum arătau ochișorii. Nu știți cum foșnește fânul? Căutați și ascultați!

M-am încadrat bine în timp și am ajuns la momentul oportun pentru a ne juca și învăța.

Cartea am citit-o exemplificând ce se petrece în ea pentru că aveam toate elementele necesare, rucsacul împrumutându-l de la Matei, pentru asta mulțumindu-i. Și am urmat firul poveștii așa de frumos, interactiv, o plăcere să lucrezi, doamnele de la grupă, ambele fiind prezente, ajutându-mă foarte mult. Facem o echipă strașnică, cu adevărat.

După ce povestea s-a terminat am făcut jocul cu lingurile, copiii sărind și executând diferite elemente de gimnastică menite a-i detensiona și elibera energiile. Și multe mai sunt, nu aveți idee câte!

O activitate de sortare a urmat pentru că grămada de frunze din grupa trebuia întrebuințată eficient. S-a sortat după formă indiferent de culoare și mărime participând toți copiii de mai multe ori. Am avut frunze de arțar, alun, stejar, salcie, plop, cireș deci bogăție.

Ia să văd dacă ghiciți ce frunze avem noi aici.
Au fost prea multe și la un moment dat ne-am oprit pentru o secvență de relaxare. Elisa a fost îndrumătoarea.

Penultima activitate a avut meștereală aferentă iar de aici nu putea lipsi Pete cel meșterit de copii. Și uite ce-a ieșit!

Asamblat, decupat, lipit, desenat de toate s-au folosit copiii pentru a-i da viață motanului.
Ce fericire!

Finalul a fost alocat unei așezări a secvențelor din poveste pe o planșă pregătită de mine. Cu bucurie mărturisesc că nu puțini au fost cei care au dorit a o face.

Foarte interesant de urmărit cum interacționează copilul.

Cam așa a fost astăzi cu foarte multa toamnă pe care am reușit s-o aduc în grupa Fluturașilor. Continuăm!

Lasă un răspuns

%d