machetedidactice.com

Anotimpurile și jocurile lor pentru preșcolari și școlari mici

Iarnă, primăvară, vară, toamnă! Învățarea despre anotimpuri este distractivă folosind aceste activități preșcolare. Activitățile legate de cele patru anotimpuri pot fi folosite pentru a-i învăța pe copiii mici despre schimbările de vreme care apar pe tot parcursul anului. Se pot folosi aceste metode de învățare și în ciclul primar.

Copiii preșcolari, dacă ne referim la ei, află doar modul în care este organizat anul. În timpul calendaristic încep să învețe zilele săptămânii și lunilor. Utilizând aceste activități, preșcolarii vor învăța despre cele patru anotimpuri. Ei vor afla numele anotimpurilor, vremea tipică și alte caracteristici distinctive ale fiecărui sezon.

Pentru o mai atractivă abordare puteți folosi cântecele, fie cele existente deja ori altele inventate de dumneavoastră.
Iată un exemplu ce poate fi foarte ușor adaptat și în limba română. Păstrați linia melodică și rostiți numele lunilor în limba română.

O altă variantă ar fi:

Iarnă, primăvară, vară, toamnă
Iarnă, primăvară, vară, toamnă

Există anotimpuri, patru la număr
Se schimbă vremea: soare, ploaie și zăpadă
Frunzele cad iar florile cresc

Iarnă, primăvară, vară, toamnă

Există anotimpuri, patru la număr
Priviți afară și veți vedea
Despre ce anotimp puteți învăța!

Folosiți o machetă didactică pentru a arăta diferitele lucruri asociate anotimpurilor. Precum se observă copacul este împărțit în patru părți distincte pe care le puteți eticheta cu numele anotimpului. Folosiți imagini (jetoane sau altele decupate din reviste) pentru a ajuta copiii să înceapă să învețe despre vreme, îmbrăcăminte, activități și alte lucruri care sunt specifice fiecărui anotimp.

Puteți face patru cărți, una pentru fiecare anotimp. Dați fiecărui copil o carte mică cu „Cele patru anotimpuri” pe coperta din față și numele unui anotimp pe fiecare dintre celelalte patru pagini. Pe fiecare pagină, copiii desenează și culorează o imagine a ceva ce le place să facă în acel anotimp. Am lucrat și noi, acasă, atunci când Luca era mai mic, acest gen de carte. Iată cum a ieșit!

Cum am reuşit noi să confecţionăm patru copaci, într-unul! Copacul şi cartea anotimpurilor

Joacă un joc rapid intitulat „Eu spionez” cu o întorsătură sezonieră. Aceasta este o activitate ușoară pe care o puteți face ori de câte ori aveți câteva minute în plus. Dați copiilor un indiciu precum „Observ frunze roșii și portocalii în copaci, veverițele care adună nuci și dovleci într-o grădină. Ce anotimp este?” Lăsați-i să ghicească anotimpul. După ce înțeleg jocul, copiii își fac propriile indicii.

 

Pentru o activitate cu cele patru anotimpuri, colectați poze ale oamenilor care fac lucruri diferite cum ar fi patinajul pe gheață, jocul pe plajă, plimbarea în ploaie etc. Apoi plasați imaginile pe macheta existentă. Copiii să lucreze în perechi și să privească fotografiile pentru ca mai apoi să le asocieze anotimpului respectiv.
Și jocurile nu se opresc aici.

Lasă un răspuns

%d