machetedidactice.com

Activități educative copii – „O lume plină de emoții”, proiect de grad I, inspecția finală

„O lume plină de emoții” a fost, cel puțin așa cred acum, cea mai mare provocare de care am avut parte de când mă ocup cu această activitate. A constat într-un proces lung și amănunțit, al cărui rezultat final trebuia să îmbrace activitățile ce urmau a fi desfășurate în cadrul acestui proiect. Elementul care mă face să spun că provocarea a fost mare se referă la faptul că, în cadrul grupei cu care s-a desfășurat lecția sunt adunați copii care aparțin a două segmente de vârstă: grupă mică și grupa mare. De ce s-a ajuns aici, nu am eu căderea să discut, dar pot afirma, în cunoștință de cauză, că este foarte greu, aproape imposibil, să capacitezi aceste grupuriși să le faci să funcționeze ca un tot. De unul singur, pentru că așa funcționează, în marea majoritate, grupele de grădiniță cu program prelungit.

Cele care lucrează în domeniu știu foarte bine ce desfășurare de forțe presupune susținerea unei asemenea lecții, cu atât mai mult cu cât ea vine să încununeze cei trei ani de cercetare ce s-au făcut în acest sens. E multă cheltuială atât materială dar și fizică și emoțională.

Așadar, tema lecției a fost „O lume plină de emoții” iar în cadrul ei s-au desfășurat următoarele activități:

ADP (Activități de dezvoltare personală):
Întâlnirea de  dimineață
”Emoţii desenate pe cer”
Tranziții

ALA 1 (Activități liber alese):
„Despre emoţiile mari şi mici”
1 ȘTIINȚĂ Cercetătorii zilei:,,Emoţii fel de fel”
2 NISIP ŞI APĂ Emoţii desenate pe nisip
3 CONSTRUCŢII Orăşelul vesel

grad 3

grad4

grad5

insp18

insp9

insp10

ADE (Activități pe domenii experențiale) :
ACTIVITATE INTEGRATĂ :
DLC+DEC
1.DLC – Poveste creată
2.DEC- Decor de emoţii şi poveste

ALA 2 (Activități liber alese):
„Un dans cu… emoţii”
– Dansul emoţiilor

Așadar acesta a fost planul ce a trebuit îmbrăcat și pentru care au fost necesare tot soiul de materiale.

Întâlnirea de dimineață a purtat denumirea „Emoții desenate pe cer” și a cuprins: exerciţii de identificare a emoţiilor şi stimularea comunicării

Aici am confecționat o machetă pentru prezență despre care puteți afla mai multe detalii de aici.

După ce întâlnirea de dimineață a trecut prin toate etapele ei (salutul, prezenţa, completarea calendarului naturii, regulile grupei, exerciţii de stimulare a comunicării, noutatea zilei, mesajul zilei, paleta emoțiilor, programul zilei) copiii au fost invitaţi să descopere alte secrete ale emoţiilor lor prin joc, prin culoare, alături de personaje de poveste. (Programul zilei)

S-a propus copiilor să plece într-o călătorie spre oraşul cu sentimente amestecate iar ca acest lucru să fie posibil, au fost invitați să cumpere biletele necesare călătoriei. Aceste bilete au fost confecționate în trei culori, asta pentru că micii călători au plecat cu un tren care avea trei vagoane de trei culori, ați ghicit!

DSCN5933

20160207_172440

  20160215_104120 20160215_103812

20160215_103911

20160215_103950

Activitatea de la ADE a cuprins activitatea integrată care s-a numit „Călătoresc spre orașul cu sentimente amestecate”, având următoarele elemente componente:

DLC –  Poveste creată
DEC –  Decor de emoţii…… şi poveste – pictură

După ce s-a făcut captarea atenției, enunțarea scopului și a obiectivului activității, copiii au plecat într-o călătorie spre ,,Orăşelul cu sentimente amestecate”, unde au trebuit să răspundă câtorva întrebări, ajutându-se de jetoanele care le-au găsit afişate în vagonul respectiv (toate vagoanele au avut astfel de jetoane). Indiciile primite pentru răspunsurile corecte au reprezentat paşii pe care au trebuit să-i urmeze: completarea afişului care i-a invitat la vizionarea unor imagini. Cu ajutorul acestor imagini li s-a sugerat micuților să creeze o poveste cu aceste personaje, să-i dea un titlu, să dea nume personajelor, să precizeze locul în care se desfăşoară acţiunea, să-şi imagineze discuţia dintre vietăţi, planul de acţiune al fluturaşului, deznodământul, precum şi stabilirea mesajului final al poveştii, respectând etapele specifice.

Povestea după care m-am inspirat s-a numit „Monkey puzzle” și m-am bucurat enorm că am dat de ea. Pe piața românească nu am văzut-o, dar vizita la Londra a prilejuit încântătoarea întâlnire. Am avut atunci răgaz să o citim și a fost plăcut. De fapt, acolo, în acea lume a copiilor, totul era la superlativ.

grad

Revenind la proiectul de grad, am făcut un fișier în ppt din care copiii să poată citi fiecare imagine în parte dar și să descrie câteva detalii din fiecare prezentare. Evident că în acest fișier sunt doar imagini. După ce au le-au vizionat și au vorbit despre ele,  au alcătuit povestea, și au fost invitați să picteze decorul din poveste pentru a crea cadrul necesar interpretării rolurilor personajelor din poveste.

grad 1

Povestea Monkey puzzle doar în imagini – fișier ppt

Confecționarea decorului a fost necesară pentru că preșcolarii au avut de interpretat rolurile din povestea astfel creată apelând la exprimarea mimico-gestuală a stărilor emoţionale. Astfel a avut loc antrenarea copiilor în situații de joc prin executarea unor deprinderi motrice,  cu accent pe coordonarea mișcărilor, bună orientare, rapiditate în execuție şi pantomimă.

De mare ajutor a fost un filmuleț pe care l-am găsit după îndelungi căutări. Urmărindu-l vă puteți face o părere despre ce anume vorbesc.

Meet our Authors Special Event with Julia Donaldson – video

A trecut o lună de când această lecție a fost susținută dar abia acum m-am simțit în stare să vorbesc despre ea. Am lucrat cu multă bucurie și elan, asta pentru că a reprezentat ceva inedit și pentru mine. Ori eu ador provocările. Voi nu? Alături de mine a fost Irina, cea cu care fac o echipă pe cinste.

O parte din materialele pregătite pentru lecție, le atașez mai jos. De un real folos mi-au fost și fișele de la twinkl.co.uk pe care le-am prelucrat după cum am avut nevoie.

Emoții materiale proiect grad I Irina

Emoții materiale proiect grad I Irina1

Emoții materiale proiect grad I Irina2

Emoții materiale proiect grad I Irina3

Emoții materiale proiect grad I Irina4

Emoții materiale proiect grad I Irina5

Lasă un răspuns

%d