machetedidactice.com

„Pia Păpădia Oul misterios” la Rainbow Land. Atelier 4 * 8 ani

Chiar așa! Pia Păpădia a dat peste oul misterios și a dorit a rezolva misterul. Cum să ratez eu o așa poveste mai ales acum, când pajiștile sunt pline de păpădii iar noi ne aflăm la o săptămână distanță de Sărbătorile de Paște? Nici că se putea asociere mai inspirată iar mie nu mi-a trebuit mult pentru a-i da curs. E drept, m-am tot frământat în încercarea de a găsi activități care să le îmbrace pe amândouă iar acum când totul este de domeniul trecutul sper să fi ales inspirat.

Spuneam ieri că o parte importantă în pregătirea atelierului a fost aceea în care am adunat puful necesar, el reprezentând ineditul, realizând că sunt tot mai puțini adulți care aduc în atenția copiilor faptele mărunte care ne înconjoară.  E un gest simplu, acela de a ieși cu copilul la o plimbare, timp în care dialogurile care se înfiripă putând duce la descoperiri de neuitat. Nu spectaculoase, dar fascinante. Fără putință de tăgadă! Învățul nu e doar acela în care copilul se pune la masă și face fișe, dar asta e o altă discuție.

Revenind la Pia Păpădia care nu întâmplător a ajuns la mine acum, sunt convinsă de asta.
Pia este cea mai prietenoasă și generoasă fetiță-păpădie de pe întreaga pajiște. Alături de prietenele ei buburuza Lucia și furnicuța Sorina are parte de numeroase aventuri. Într-o dimineață însorită ele găsesc în iarba grasă un ou. Lângă el nu este nimeni așa că cele trei prietene trebuie să-i găsească părinții. Însă oul e prea mare ca să fie de furnică și prea mic pentru a fi al unei păsări. Al cui o fi oare oul misterios? Din fericire prietenii de pe pajiște le dau o mână de ajutor.

Dar înainte de a intra în poveste copilașii au pictat niște ouă din polistiren, asta pentru a le da timpul necesar uscării. Am folosit vopsea acrilică și niște bureței, fiecare alegându-și culoarea preferată, unii dintre ei dorind a le pune pe toate, din belșug, cum altfel?!

Copiii au fost încântați de poveste iar în parcurgerea ei au fost mai multe opriri fie pentru cuvinte necunoscute – brotac, orăcăit, mormoloc – pentru ciclul de viață al insectelor ori pentru diferite povești trăite de ei ori cei dragi care trebuiau musai împărtășite, eu știind că trebuie ascultate ceea ce am și făcut.

Apoi, având un braț de păpădii cu rădăcini cu tot, le-am luat la examinat așa putând observa din ce anume sunt alcătuite. Rădăcină, tulpină, muguri, frunze, flori, pufi toate s-au putut observa pe plantele culese de mine cu o seară înainte.

O fișă în care era reprezentat acest ciclu a fost rezolvată de cei mici ei având de colorat, decupat și pus în ordinea corectă imaginile obținute.

După ce aceasta a fost rezolvată, am trecut la realizarea unui ou în care să încapsulăm puful de păpădie. Pentru asta am avut nevoie de:
– puf de păpădie
– tipar ou
– carton colorat cu modele Pascale
– folii de laminat A5
– laminator
– abțibilduri cu flori
Copiii au pus oul decupat și pus în folia de laminat, în interiorul lui fiind atașate câteva flori și puful de păpădie.

   

Odată fixate, foliile au fost laminate de câte două ori, rezultatul fascinându-i pe copii.

   

De îndată ce am terminat acest ouț am revenit la cel pictat, și chiar dacă nu erau toate uscate le-am împodobit și pe ele, cu aceeași emoție și bucurie.

O săptămână mai este până la marea sărbătoare. Gospodinele sunt foarte ocupate cu pregătirile, nu așa ca altă dată ci în alt mod, însă spiritul plutește în aer. Vremea este frumoasă, noi trebuind a fi sănătoși pentru a ne bucura de tot ce trăim și ni se întâmplă. Ca adulți, avem obligația să-i pregătim pe cei mici pentru ce urmează și ar fi bine să o facem cu seriozitate și simț de răspundere. În ceea ce ne privește pe noi, cele de la Rainbow Land – locul unde petreci timp de calitate, asta facem mulțumindu-vă pentru încrederea pe care ne-o acordați. Spor în toate și inspirație!

Lasă un răspuns

%d