machetedidactice.com

Crăciun 2022 * Trecut și prezent

Aducerile aminte legate de această zi sfântă sunt legate în primul rând de familie și de cărți. Familia e ceva ce nu poate fi despărțită de sărbători (în concepția mea), de cele două mari sărbători ale creștinătății. Cărțile sunt cele care mi-au fost prieteni adevărați nelăsându-mă singură niciodată, dar niciodată și ce bine că sunt atât de multe și am de unde alege cu toate că eu cred că ele mă aleg pe mine.

În luna decembrie, John, Michael, Christopher şi Priscilla, copiii lui J.R.R. Tolkien, aşteptau cu nerăbdare plicurile acoperite de zăpadă purtând timbre de la Polul Nord. Înăuntrul lor descopereau câte o scrisorică având un scris tremurat, însoţită de nişte superbe desene în culori sau, uneori, doar de niște schiţe.(…)

Pentru copiii lui J.R.R. Tolkien, interesul pentru Moş Crăciun şi importanţa acestuia s-au întins dincolo de ritualul umplerii ciorăpeilor în Ajunul Crăciunului; pentru că el le-a scris acestora câte o scrisoare în fiecare an, în care îşi descria în cuvinte şi imagini casa, prietenii, întâmplări haioase şi grave de la Polul Nord. Prima epistolă a fost scrisă în 1920, când cel mai mare dintre copii, John, avea 3 ani; timp de 20 de ani, de-a lungul copilăriei celorlalţi trei, Michael, Christopher şi Priscilla, scrisorile au continuat să sosească în fiecare Crăciun. (…)
Personajele din scrisori: Ursul-Polar, spiriduşii zăpezii, gnomii roşii, Urşii Peşterilor şi nepoţii Ursului-Polar,
Valkotukka şi Paksu, iar mai târziu „Moş Crăciun şi-a luat drept secretar un spiriduş pe nume Ilbereth”. 

„Scrisori de la Moș Crăciun” de J. R. R. Tolkien

Moș Crăciun de anul acesta a adus în tolba sa mai multe cărți, una dintre ele fiind Recreația Mare de Mircea Sântimbreanu. 

Din fericire prima carte se află în biblioteca mea, cea de-a doua reapărând, așa că am putut să recitesc pagini din ele senzația încercată fiind una care nu poate fi înțeleasă decât de cei care iubesc cărțile și sunt curioși a le descoperi. Iar la vârste diferite lucrurile sunt percepute diferit.

Am cinstit „Ziua cărţii” cu un subiect minunat. „Recreaţia mare” de Mircea Sântimbreanu

Am revenit la „Recreația mare”. De data aceasta însoțiți de pronume

Voi păstra Crăciunul în inimă și voi încerca să-l țin cu mine tot anul.
Charles Dickens

Lasă un răspuns

%d