machetedidactice.com

Activități educative copii – Am revenit la „Recreația mare”. De data aceasta însoțiți de pronume

„Recreația mare” cred că este una dintre cele mai frumoase cărți ale copilăriei mele. Nu voi uita niciodată cartea mare și galbenă, în interiorul căreia micul cititor era întâmpinat de minunatele desene ale lui Iurie Darie. Am mai vorbit despre ea, aici, pentru că și Luca a citit-o și a îndrăgit-o. Dar în căutările mele am găsit un fișier, iar acolo este scanată cartea, așa cum a apărut ea în varianta originală. Atașez acest fișier pentru a vă bucura și voi de el.

linkul este următorul: https://nicolaeiorga.files.wordpress.com/…/recreatiamare-mircea-santimbreanu iar fișierul este mai jos.

recreatia-mare-mircea-santimbreanu

recreația mare

Mircea Sântimbreanu (n. 7 ianuarie 1926, Băiţa – d. 19 august 1999, Bucureşti) a fost un scriitor român, director al editurii Albatros, publicist, scenarist şi producător de film.

Mircea Sântimbreanu este cunoscut mai ales ca scriitor de literatură pentru copii şi pentru promovarea unor scriitori prin publicarea lucrărilor lor la editura pe care a condus-o.  Din 1952 până în 1960 Mircea Sântimbreanu a lucrat ca profesor de istorie la Şcoala mixtă nr. 2 „La Teiu“, devenită din 1954 Şcoala elementară de 7 ani nr. 139 din București. Experiența cu micii elevi l-a ajutat să înceapă să scrie primele sale cărţi pentru copii.

Poate nu știați dar tot Mircea Sântimbreanu a tradus, în colaborare cu  I Barta – Gianni Rodari, „Aventurile lui Cepelică, Bucureşti”, 1957, dar și  Natalia Attardi Donnini, Povestea „furnicuţei” şi a „furnicarului”, Bucureşti, 1965 (în colaborare cu C. Raicu) și
Dimeny Istvan, Ionică, maimuţoiul şi plastilina, Bucureşti, 1965.

Dar să revenim la Recreația mare și faptul că am reapărut în viața noastră s-a datorat școlii, deoarece la limba română, Luca și colegii lui au avut de studiat, în manual, un text. Ca o extensie a urmat și o lectură, tot pentru școală. Copiii au avut posibilitatea să-și aleagă orice povestire, pentru a fi trecută în fișa de lectură, iar la ore, toți au făcut „Jocul culorilor”. Și noi, acasă, am lucrat pe marginea acestei minunate povești, pentru că are foarte mare legătură cu activitatea școlară, chiar dacă elevii de clasa a III-a nu fac, încă, geografia la școală.

Doamna învățătoare este extrem de implicată în aceste demersuri, iar activitățile pe care le face alături de elevi sunt foarte frumoase.

DSC_2840

Copiii au fost foarte încântați de această lectură, unde mai pui că jocul i-a prins pe toți. După ore, în drum spre casă, Luca și Leo au jucat acest joc.

Jocul culorilor – video

De data asta, pentru că la școală copiii au ajuns la studiul pronumelui, am lucrat și noi acasă pentru a înțelege ce este cu această nouă parte de vorbire. Și de această dată doamna învățătoare Adriana Negre, a dat fiecărui elev în parte, o fișă, la fel ca la substantiv și adjectiv.

img028 img029 img065

Ce este minunat la aceste fișe e faptul că sunt scrise de mână.

În demersul nostru am apelat și la următoarele cărți: Limba română clasele I-IV exerciții și jocuri, de la Editura Aramis, Exersez! Părțile vorbirii de la Editura Gama.

235288970-cartiexersezpartilevorbiriiclasel34edgamatekken-1-638 dsc_5644

Luca pronume 3mart2015 Luca pronume 3mart20151

Spor la învățat și lectură plăcută!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – Am revenit la „Recreația mare”. De data aceasta însoțiți de pronume”

%d