machetedidactice.com

Patru fetițe au făcut cunoștință cu lupul Wolfgang de Moș Nicolae

Dacă ieri au fost cinci fetițe, astăzi au rămas doar patru, ceea ce face situația mai complicată pentru că perioada cât vor lipsi se va prelungi până la mijlocul lunii, asta în cel mai fericit caz. Iar din cele patru, cea mai mică dintre ele, a avut o stare de somnolență și indispoziție în valuri, asta determinând o mai sporită atenție la nevoile ei.

Am ales o poveste proaspăt ajunsă și în atenția mea, pentru că mesajul transmis este unul pe care l-am considerat util a fi cunoscut de copii. Haina colorată a lupului  de Avril McDonald cu ilustrații de Tatiana Minina, carte apărută la editura Curtea Veche în anul 2018.

Povestea asta m-a ajutat să abordez o paletă vastă de întrebări iar dialogul cu cele trei fetițe a fost unul constructiv și nu numai. Cuvinte noi au ajuns în atenția lor – botine, ratoni, târâș pe care le-am explicat, bătut din palme, pus în propoziții simple, pe înțelesul lor.

De ce au fost câinele, șobolanul și ratonii răutăcioși cu Wolfgang?
Ce i-a spus Spider (păianjenul) lui Wolfgang să facă?
De ce crezi că Wolfgang a ajutat câinele atunci când s-a rupt gheața sub el, pe lac fiind?
Cum crezi că s-a simțit câinele când a fost salvat de Wolfgang?
Ai văzut vreodată pe cineva că este rău cu altcineva?
Ce poți face dacă cineva este rău cu tine?

   

 

   

Povestea fiind scrisă în versuri e mai ușor de înțeles chiar dacă, pe alocuri, rima este forțată trebuind a fi atentă la tonalitatea folosită însă asta nu ne-a fost de ajutor doar în ceea ce privește limba și comunicarea ci a reprezentat un postament și pentru activități matematice. Bunăoară, toată lumea a dorit a număra picioarele păiajenului, așa cum am socotit câte animale am întâlnit, câte mănuși și botine, oameni de zăpadă ori biscuiți mânca Wolfgang, pentru că uitat să vă spun că pe lupul din poveste îl chema așa. Ah! lupul fiind bun, ne-am reamintit poveștile în care el este rău, fetițele găsind câteva spre bucuria mea.

Nici mișcarea nu a lipsit, îngerii de zăpadă reapărând, la fel și diferite tipuri de sărituri.

Am lucrat apoi haina lupului pentru că

Dar Wolfgang abia așteaptă
Să vină frigul, ninsoarea,
Căci în haina lui cea nouă
Nici nu va simți răcoarea.

Haina bleu-portocalie,
Cu dungi roz și cu buline,
Se potrivea de minune
Cu perechea de botine.

Bunica lui i-o făcuse
Cu grijă și cu iubire,
Dar prea cald fusese-n codru
S-o poarte cum se cuvine. 

   

Cum s-a deschis pofta de decorat, fetițele au mai dat culoare unui brad, pentru că niște abțibilduri sunt prea fermecătoare pentru a fi lăsate nefolosite. Bucuria mea, asta pentru că în timp ce decoram dialogurile țesute au dezvăluit multe.

 

 

Evident că am repetat jocul ritmic, am cântat, am completat Calendarul de Advent cu figurina zilei de azi, dar mai ales ne-am simțit minunat. Ce bine ar fi pentru toată lumea dacă grupele ar avea mai puțini copii, totul așezându-se altfel. Prin joaca noastră am transmis colegilor numai gânduri bune, rugându-ne să se însănătoșească mai repede, fiind mai frumos când suntem împreună. Mulțumesc doamnelor Mihaela și Irina, echipa pe care o formăm aducând un plus de valoare în activitățile copiilor câștigate fiind ambele părți, adulți și prichindei deopotrivă.

Abia aștept să vină ziua de mâine cu noi provocări!

Lasă un răspuns

%d