machetedidactice.com

Meserii * Proiect activitate integrată / Grupa mare

Tot vorbesc celor care sunt dispuși să-mi aloce din timpul lor despre importanța educației din copilăria mică și cea de la nivel preșcolar. Atitudinea multora este una eronată, considerând această vârstă una lipsită de griji în ceea ce-l privește pe cel mic. Una în care cel mic poate aștepta după ce nevoile lui primare s-au rezolvat crezând că au destul timp pentru a dezvolta această interacțiune.
Pentru că cei interesați de acest subiect ar trebui să fie mult mai mulți și atenția ar trebui să fie pe măsură, dar nu este așa. Programele stufoase, cerințele tot mai elaborate, programa extrem de încărcată toate își pierd esența dacă multe dintre activități se diluează până la a deveni lipsite de conținut.
E un subiect atât de delicat, care iscă așa de multe discuții, multe dintre doamnele care activează în sistem fiind extrem de supărate de orice remarcă negativă ori atenționare făcută. Și e trist pentru că e multă superficialitate, pospăială, minciună și prefăcătorie care nu face bine nimănui, darămite copiilor, cei care ar trebui să beneficieze de toată atenția adulților.
Însă cu o parte din cei care iubesc ceea ce fac am posibilitatea și plăcerea să colaborez și eu și-mi place să cred că împreună face echipe imbatabile, ale căror activități rămân în amintirea copiilor mulți ani.
Cu drag, bucurie și un zâmbet în colțul gurii.
Tema de astăzi a fost una legată de meserii, activitatea desfășurându-se alături de niște copii de grupă mare. Iar proiectul a fost unul de activitate integrată care a cuprins:

ADP (activitate de dezvoltare personală) meserii gr. mare 2022

Aici am meșterit o machetă care să o ajute pe educatoare să prezinte povestea copiilor.

O mare provocare a reprezentat-o podul pe care am dorit a-l realiza cât mai în amănunt și mi-a reușit.

ALA1 meserii gr. mare2022

Centrele deschise la ALA au fost:
Știință: „Micii grădinari” – plantare de flori;
Construcții: „Construim un pod!”– construcție cu bucăți de lemn;
Joc de masă: „Meserii” – puzzle
Pentru joc de masă am confecționat puzzle-urile necesare care au fost 8 la număr.

După ce puzzle-urile au fost rezolvate, au fost adunate într-o Carte a meseriilor.

ADE_Integrată_Meserii

Pentru jocul de la ADE am confecționat un Carusel al meseriilor.

OBIECTIVE OPERAŢIONALE:
• Să decupeze imagini aparținând uneltelor specifice meseriilor;
• Să denumească meserii, uneltele și instrumentele/ustensilele specifice meseriilor recunoscute;
• Să asocieze imaginea profesiei sau meseriei identificată la „caruselul meseriilor” cu imaginea uneltelor necesare pentru desfășurarea ei;
• Să enumere produse sau servicii rezultate din activitatea unor profesii/meserii;
• Să formeze propoziții simple/dezvoltate cu un cuvânt dat, numărând cuvintele acesteia;
• Să despartă cuvintele în silabe;

SARCINA DIDACTICĂ:
– recunoașterea și denumirea meseriei pe baza imaginii selectate din învârtirea caruselului, asocierea meseriei cu imagini ce reprezintă unelte specifice meseriei respective și produse / servicii oferite; exprimarea în propoziții corecte și coerente;
– identificarea răspunsului la ghicitori despre meserii, formarea de propoziții cu cuvântul găsit, identificarea numărului de cuvinte din propoziție și despărțirea în silabe a cuvântului.

REGULI DE JOC:
– Marioneta Profesorului Meșterici va circula din mână în mână până la semnalul sonor al educatoarei. Copilul la care s-a oprit marioneta, va veni la carusel, îl va învârti; educatoarea va rosti lait-motivul jocului împreună cu toți copiii: „Caruselul se-nvârtește / Spune unde se oprește?”, apoi formula „Răspunde repede și bine!”. Copilul va recunoaște/denumi imaginea în dreptul căreia s-a oprit săgeata, va căuta pe panou aceeași meserie, căreia îi va atașa unelte/ instrumente căreia îi aparțin meseriei respective, apoi va enumera ce produse/servicii sunt specifice respectivei meserii.
– Copiii ascultă cu atenție ghicitoarea, apoi, la semnalul educatoarei, copilul indicat ghicește meseria despre care este vorba, formulează o propoziție cu cuvântul respectiv, apoi desparte cuvântul în silabe.
Fiecare răspuns corect va fi recompensat cu un punct.

proiect didactic ALA 2 meserii 2022

Pentru desfășurarea jocului am confecționat câte un doctor și un tâmplar pentru fiecare echipă. În fața lor au fost puse coșurile unde cei mici au dus uneltele.

Activitatea s-a desfășurat cu mult aplob, veselie, reacția celor mici fiind una entuziastă. Iar la final, calificativul lor contează, nu-i așa?

Lasă un răspuns

%d