machetedidactice.com

„Fidelitate” de Marco Missiroli

Un roman despre un cuplu căsătorit care adăpostește dorințe secrete pentru alți oameni va fi incitant, pentru orice cititor sau mai bine spus pentru mulți dintre ei. Fiecare dintre noi mai tragem cu ochiul la cel de alături, e drept în procentaje diferite, pentru a ști unde suntem, cum stăm și ce ar mai fi bine să facem. Ori pentru alte motive numai de noi știute.

Fidelitate, de Marco Missiroli, a câștigat recenzii elogioase în Italia, iar pe Netflix poate fi urmărită întreaga intrigă (e drept că modificată) împărțită în șase episoade.

Romanul este presărat cu multe scene de sex care au loc în locuri diferite și „întâlniri apropiate și nepermise” între un profesor și studenta sa într-o baie de la universitate.
Povestea lui Carlo și a Margheritei, un cuplu tânăr forțat să analizeze relația lor, după ce el, profesor cu jumătate de normă, s-a îndrăgostit de studenta de 22 de ani, Sofia.
Bănuitoare față de soțul ei, Margherita,  arhitect de meserie însă agent imobiliară deocamdată, devine la fel de îndrăgostită de kinetoterapeutul ei. Ea e o tânără fermecătoare, robustă, de 26 de ani, efectul masajul terapeutului asupra tendonului inflamat de la coapsă îi provoacă senzații și fantezii erotice, dar și o dorință de a trece mai departe intrând în realitate.

Autorul a dezvăluit că povestea a fost inspirată de propriii săi părinți, care au rămas fideli unul altuia pe toată durata căsătoriei lor, „cu un cost”.

El a explicat că tatăl său a dezvăluit că a rămâne fidel soției sale a însemnat „a renunța la o parte din sine”.
„Așa mi-a venit întrebarea care domină: dacă suntem credincioși altora, ne trădăm adevăratul sine?”, a declarat el.

„Și dacă alegem să fim credincioși față de noi înșine – cu adevărat credincioși – în ce măsură îi trădăm pe oamenii din jurul nostru?

Cititorii italieni au dat romanului, lansat în 2019, recenzii încântătoare pe Goodreads, lăudând „scrierea vie și intensă” a lui Missiroli, lor alăturându-li-se și alții, de naționalități diferite, cartea fiind tradusă în mai multe limbi.
Missiroli a declarat că romanul a făcut furori, deoarece cititorii au început să-și pună la îndoială propriile relații după ce au fost forțați să înfrunte realitatea infidelității conjugale.
Amplasat între Milano, Rimini și Roma, Fidelitate spune povestea profesorului de literatură creativă Carlo Pentecoste, în vârstă de 35 de ani, care în 2009 are o „întâlnire strânsă de natură îndoielnică” cu studenta Sophia.

Cartea începe ca urmare a dezvăluirii șocului că a fost surprins de o studentă din primul an, în baie cu o altă studentă, cu „corpul lui acoperindu-l pe al ei, mâinile mângâind gâtul”.
După ce a trebuit să-i explice decanului, Carlo a decis să-i spună soției sale, Margherita, despre „neînțelegerea” ivită.
În timp ce căsnicia lui pare să fie pe un teren stabil, Carlo încă se simte îndrăgostit de Sofia și rușinat și umilit că nu a reușit să ducă pe deplin actul.

Deși din punct de vedere tehnic rămâne fidel Margheritei, alături de care are și o viață sexuală pasionată, obsesia lui pentru Sofia continuă să crească.

Suspectă de versiunea soțului ei asupra evenimentelor, arhitectul devenit agent imobiliar, Margherita, începe să dezvolte sentimente pentru tânărul frumos Andrea, în mijlocul ședințelor lor intime de fizioterapie.
Întrebându-se dacă Andrea este o „recompensă” pentru că a suportat comportamentul soțului ei, ea începe să comunice în secret cu el pe măsură ce pasiunea ei se dezvoltă în continuare.

La un moment dat, Carlos îi spune să-și dezvăluie fanteziile în timp ce fac sex:

În acele momente care precedau orgasmul, Carlo o întreba ce n-ar fi vrut niciodată s-o întrebe și ea îi povestea ce nu s-ar fi gândit niciodată să-i povestească.
Ea a încetinit ritmul, el a insistat. Margherita a reluat, el i-a strâns șoldurile.
– Fizioterapeutul, a spus ea atunci.
În timp ce rostea, Margherita a încercat să-l găsească pe soțul ei în întuneric, profilul, respirația întețită, prinsoarea brutală a mâinilor, impulsul erotic și disconfortul cauzat de acea dezvăluire. A continuat să se miște.
– Fizioterapeutul, a repetat și, călare peste el, a apăsat cu putere, au avut orgasm, ea a rămas deasupra până când s-au liniștit. (pagina 103)

În cele din urmă, Margherita vizitează casa lui Andrea și are o noapte de sex pasional cu el pe masa din bucătărie.

A doua jumătate a cărții are loc opt ani mai târziu, la Milano, cuplul care a avut un fiu și a renunțat la dorințele lor cu ajutorul mamei Margheritei, Anna, ancora și farul cuplului, o croitoreasă care îi poate învăța cum să repare relația.

În ciuda infidelităților lor anterioare, niciuna dintre părți nu este dispusă să accepte că mariajul lor a fost afectat de acțiunile lor.

Margherita descrie vinovăția ca fiind „o procedură banală”, în timp ce Carlo crede că, dacă ar fi întreținut relații sexuale cu Sofia, ar putea „reveni la a fi fidel Margheritei” fără ca Sofia să-i ocupe mintea.

După opt ani de dorințe reprimate, când trecutul reapare sub formă unor cărți trimise anonim, nici măcar Anna nu este suficient de puternică pentru a-i salva. În ce moment exact se termină tinerețea? Când se lasă emoția deoparte pentru tandrețe?

După ce citești Fidelitate o întrebare nu-ți dă pace: ce este fidelitatea? Are dreptate Margherita să se întrebe: „Infidelitatea înseamnă a fi fidel cu tine însuți?”

Acum, că am terminat de citit cartea și vizionat filmul pot spune că mi-a plăcut mai mult ecranizarea.
Poate pentru că a schimbat cursul poveștii?
O fi datorită muzicii care mi s-a așezat la suflet?
A decorurilor, actorilor?
Nu știu, dar cred că din fiecare câte puțin.

Lasă un răspuns

%d