machetedidactice.com

De Ziua Internațională a Pinguinilor tocmai despre asta am vorbit

Ieri și astăzi am fost la copiii Anei, putând face două ateliere împreună, tema fiind aceea a animalelor de la poli. Nu aveam nici o idee că astăzi se sărbătorește Ziua Internațională a Pinguinilor, ei aflându-se în atenția noastră locuind la Polul Sud adică în Antarctica.

În acest sens am pregătit activitățile pe care am dorit a le parcurge împreună cu ei și pe lângă ele materialele necesare. Și, bineînțeles, nu putea lipsi o poveste după mai multe căutări optând pentru una de la twinkl. Am printat-o și adunat-o în așa fel încât să semene cu o carte, copiii putând-o citi. Numele poveștii este „Aisbergul călător”.

Pentru că ieri a fost așa de frumos, am dus povestea la Nada Florilor, acolo unde multe povești s-au auzit și unde, în alte condiții, atmosfera ar fi semănat mai bine cu cea din poveste. Cele 15 grade au făcut diferența însă imaginația a funcționat cu brio.

Însă înainte de a ajunge la poveste am vorbit despre regiunile polare, unde se află ele, am trecut în revistă continentele și anotimpurile pentru a specifica cum este vremea făcând o paralelă între ce se petrece la noi și cum este acolo. Am recapitulat și stările de agregare ale apei, exemplele date fiind de mare efect. Cum nici unul dintre noi nu a ajuns în aceste ținuturi de ajutor ne-au fost informații din atlase și reviste, toate adunate în niște fișe minunate de la twinkl.

Una după alta informațiile au ajuns în atenția copiilor, aceștia fiind extrem de curioși, întrebările auzindu-se din toate colțurile clasei. Și așa, multe răspunsuri s-au așezat în mintea lor.

Dacă în prima zi a întâlnirii noastre am aflat informații, în cea de a doua am intrat într-o poveste analizând-o mai în amănunt, așa putând desfășura o activitate la lectură, cea care era în orarul lor. La un moment dat am avut nevoie de un dicționar și am găsit în biblioteca din clasă, nedorind a folosi dicționarul de pe internet. Ador exercițiul cu dicționarul!

Copiii Anei citesc bine, unii dintre ei chiar foarte bine având în vedere că au intrat în școală în plină pandemie iar asta arată că echipa formată s-a armonizat perfect. Părinții și învățătoarea au știut cum să procedeze pentru ca rezultatele să fie cele care se văd acum. Evident că procesul va continua însă aflați la mijlocul drumului lor în ciclul primar se observă că direcția este cea corectă. Dacă nu mă credeți, ascultați!

Odată lectura făcută, de două ori prima dată de mine iar apoi de copii, am refăcut povestea cu ajutorul unor secvențe ilustrate, dar s-a și răspuns în scris la câteva întrebări. La scris, pentru unii dintre ei e mai greu însă cum se știe că informațiile se așază diferit de la elev la elev, tot ce trebuie făcut este perseverență, determinare, consecvență iar rezultatele vor apărea negreșit.

La orele de AVAP, copiii au amenajat un colțișor din clasa loc după tema de la științe, așa invitându-i a meșteri elementele componente. S-au folosit materiale diverse de la hârtie, carton, polistiren, s-a colorat cu creioane colorate ori cu carioci și s-a pictat fiind toate așezate cu grijă și inspirație, dar mai ales bucurie.

Eschimoși, pinguini, urși polari și câte și mai câte și-au făcut simțită prezența în ținutul de gheață. Bilele hidrofile au fost de mare efect, nici un copil neratând a le pipăi pe-ndelete.

Am plecat cu brațele pline de îmbrățișări și cu promisiunea de a ne revedea nu peste multă vreme. Fericită de așa experiență! Bucuroasă de așa colaborare! Ana, mulțumesc pentru oportunitatea de a dărui ceea ce mi-aș fi dorit și eu să primesc atunci când eram copil!

Lasă un răspuns

%d