machetedidactice.com

Puteau Fluturașii rata trandafirii toamnei?

În săptămâna în care florile de toamnă sunt la mare analiză fiind în atenția tuturor, am pregătit o joacă în care trandafirii sa fie protagoniștii zilei de astăzi. Trandafirul, aceasta floare minunată atât prin parfumul ei cât și prin delicatețea și catifeaua petalelor.

Începutul a fost al florilor de toate felurile, aici recapitulând anotimpurile lângă care am alăturat florile specifice fiecăruia. Și așa, au apărut ghioceii, narciselor, lalele, trandafirii și crizantemele.

Pentru că trandafirul era cel asupra căruia ne-am aplecat, am dorit a vedea și care sunt părțile care-l compun.

Un ghiveci cu trandafiri ne-a satisfăcut curiozitatea, putând scoate din pământ un trandafir. Ce au remarcat copiii? Că are o rădăcină firoasa și lemnoasă ce se afla sub pământ. Rolul ei este să susțină planta și să absoarbă apa și substanțele hrănitoare din pământ.

Tija tare și lungă care se numește tulpina are frunzele pe ea dar și florile. Ea se afla la suprafață pământului și poate susține foarte multe frunze și flori. Pe tulpina se găsesc țepi, rolul lor fiind de a proteja planta de dăunători.

Frunzele sunt bucătăria plantei, au culoarea verde și sunt mici și puțin zimțate. Florile au diferite culori fiind alcătuite din mai multe petale catifelate. Fiecare copil a avut propriul trandafir pe care a putut observa aceste părți componente mai puțin rădăcina. După ce am analizat toate aceste aspecte a venit rândul poveștii. Numele ei Luna-Betiluna, Dora-Minodora și grădina scrisa de Anamaria Smigelschi o poveste care se petrece într-o grădină de flori. Aici, Prințul Fir-de-Trandafir își rotește regescu-i cap spunând ca trebuie făcut ceva pentru biata copila.

Florile pe care copiii le întâlnesc în povestea cu cele doua surori sunt variate printre ele aflându-se dalii, petunii, cârciumărese, bujori și mușcate, dar și ciulini și mătrăgune.

Cât timp am stat în grădină încercând să o găsim pe Dora-Minodora am despărțit în silabe cuvintele care ne-au ieșit în cale aflând că frunze are doua silabe, floare – la fel însă grădinăreasa este un cuvânt foarte lung, fiind alcătuite din cinci silabe. Credeți că s-au încurcat fluturașii? Nici vorbă! chiar dacă unii dintre ei s-au mai oprit pe câte o petală pentru a se gândi mai mult ori a se hrăni cu nectar, așa venindu-le inspirația. Cum totul s-a terminat cu bine, am trecut mai departe și am cântat un cântecel să ne dezmorțim după atâta concentrare.

Ce a urmat a fost ceva de vis, copiii fiind invitați în gradina de flori pentru a aranja straturile de trandafiri. (Pentru asta am cumpărat trei buchete de trandafiri a câte 11 fire, am meșterit o bucată de grădină în care am făcut cinci straturi. Fiecare start a fost numerotat. Trandafirii au fost înfipți de copii în pământ – pardon! – polistiren pentru a nu face multă mizerie și a putea fi manevrați mai ușor).

Ajunși acolo ne-am pus pe socotit reușind a rezolva tot soiul de adunări și scăderi. Și nu doar cu o unitate pentru că mergem la școală la anul și suntem pregătiți să facem față tuturor provocărilor. Au fost grădinari care au făcut calcule grele, adunări și scăderi cu 3 și cu 4, toate cu rezultatul corect.

Fișa oferită pentru a fi rezolvată a dat ceva bătăi de cap, asta pentru că dacă oral rezolvările sunt ușoare, la scris e mai greu. Am zăbovit mult, cât a fost nevoie pentru fiecare copil, unii dintre ei fiind foarte determinați în a termina corect totul. Dacă vă întrebați care a fost fișa, a fost una în care au trebuit asociate florile cu umbra lor însă greul a venit atunci când am provocat copiii să numeroteze florile și după ce le găsesc umbrele, să le numeroteze și pe acestea. 

E necesar ca informațiile să fie repetate, iar și iar, pentru că într-o grupă copiii au niveluri de înțelegere diferite. Unii se prind din prima și rezolvă imediat, alții fiind nevoiți să repete și să aibă parte de mai multe exerciții și explicații. E firesc să fie așa, rolul adultului fiind de a încurajat pe toți și a insista în demersul lor până la obținerea unui rezultat pozitiv. E adevărat că și contribuția părinților este esențială în acest proces de lunga durata numit învățare.

Cum te simți după ce stai o dimineața într-o grădină plină de copii și trandafiri? Nu-i greu deloc de ghicit! Tot ce vă pot sugera este să încercați și voi, așa înțelegând cu adevărat despre ce vorbesc eu aici. Spor la jucat și învățat!

Lasă un răspuns