machetedidactice.com

Danemarca, tărâmul oamenilor fericiți

Dacă e așa cum spun studiile, anume că Danemarca este țara în care oamenii sunt cei mai fericiți, de ce-am ocoli-o? Nu e păcat să nu aflăm mai multe amănunte despre acest ținut scandinav? Nu putem prelua puțin, măcar, din fericirea lor, asta dacă suntem altfel?
Da, putem! Atâta timp cât puterea gândului nu poate fi oprită și cât călătoriile de acest gen nu au nici o barieră, putem!
Ceea ce am și făcut.
Dar nu doar fericirea este singurul motiv pentru care am ales această destinație ci pentru faptul că Danemarca poate reprezenta un exemplu pozitiv pentru mulți în mai multe domenii.

Danemarca, oficial Regatul Danemarcei, este un stat suveran din Europa de Nord, având și două teritorii autonome constituente de peste mări, care fac parte integrantă din regat: Insulele Feroe în Atlanticul de Nord și Groenlanda în America de Nord. Danemarca propriu-zisă este cea mai de nord dintre țările nordice, aflată la sud-vest de Suedia și la sud de Norvegia, învecinându-se la sud cu Germania, având de asemenea frontieră maritimă cu Regatul Unit. Țara constă dintr-o peninsulă mare, Iutlanda, și mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster⁠ și Bornholm, precum și sute de insulițe denumite în general „Arhipelagul Danez”.

Regatul Danemarcei este o monarhie constituțională organizată sub forma unei democrații parlamentare, cu sediul guvernului în capitala Copenhaga. Regatul este stat unitar, puterile de a-și gestiona propriile afaceri interne fiind delegate de guvernul central Groenlandei și Insulelor Feroe; această structură politică este denumită rigsfælleskabet. Danemarca propriu-zisă este zona hegemonială, unde rezidă puterea judecătorească, executivă și legislativă. Insulele Feroe sunt definite ca o comunitate de locuitori ai regatului, în vreme ce groenlandezii sunt considerați popor separat cu drept de autodeterminare. (sursa: wikipedia)

 

Această hartă a arătat copiilor traseul pe care-l vom străbate prin Danemarca, așa având posibilitatea să aflăm unde se află cele mai importante obiective turistice și care este povestea lor. De fiecare dată când poposeam la câte unul dintre ele, detaliile și cunoștințele despre locuri, oameni, obiceiuri erau estrem de interesante.

Castelul Kronborg

A fost o fortăreaţă, Krogen, construită în 1420 de regele danez Eric of Pomerania. Împreună cu fortăreaţa Kärnan, din Helsingborg, pe coasta opusă a Øresund a controlat intrarea în Marea Baltică. Între 1574 şi 1585, regele Frederick al II-lea a transformat cetatea medievală într-un castel renascentist. schimbându-i numele în Kronborg, Castelul Coroanei. În 1629 un incendiu a distrus o mare parte a castelului, dar regele Christian al IV-lea l-a reconstruit.

În 1658 Kronborg a fost asediat şi capturat de suedezii care au luat multe dintre comorile sale de artă, ca pradă de război. A fost apoi consolidat în 1690 de regele Christian V, devenind cea mai puternică cetate din Europa. În 1785 castelul a încetat să mai fie reşedinţă regală şi a fost transformat în cazarmă. Armata a părăsit castelul în 1923 şi după o renovare completă a fost deschis pentru public în 1938.

Castelul Fredriksborg

Frederiksborg Palace, în daneză Frederiksborg Slot, este un palat situat pe trei insule mici aflate în mijlocul lacului Slotsøen, în Hillerød, Danemarca. A fost construit ca reşedinţă pentru regele Christian al IV-lea şi acum este muzeu de istorie naţională. Este cel mai mare palat renascentist din Scandinavia.

Cea mai veche parte a castelului datează din 1560 şi a fost construită de Frederick al II-lea. Clădirea actuală a fost ridicată de regele Christian al IV-lea, între 1602 şi 1620. După moartea acestuia, castelul a fost folosit doar pentru ceremonii şi pentru încoronarea monarhilor. Biserica a fost folosită şi drept capelă a cavalerilor Ordinului Elefantului şi Ordinului Dannebrog.

În 1859 un incendiu a distrus mare parte din interior, ulterior reconstruit. Frederiksborg Palace este astăzi The National History Museum, înconjurat de un parc în stil baroc.

Copenhaga

Copenhaga (daneză København) este capitala Danemarcei, fiind situată pe coasta orientală a insulei Sjælland și în mica insulă Amager, față în față cu strâmtoarea Øresund. Orașele suedeze Malmö și Landskrona se află pe coasta opusă.

Numele său din daneză, København (română Portul comercianților) amintește de poziția sa strategică la Marea Baltică.

Populația daneză a regiunii metropolitane a Copenhagăi este de 1.800.000 locuitori, din care o treime locuiește în localitatea Frederiksberg, o treime în comitatul Copenhaga, iar restul în celelalte localități din regiune. Regiunea Øresund, care se întinde din estul insulei Sjælland până în vestul provinciei Skåne (în Suedia), are o populație de 2.800.000 persoane.

Odense

Odense (Danemarca) se află pe insula Funen și este principala sa geografică și punct administrativ… Orașul are multe magazine mari și întreprinderi industriale din diverse industrii. În același timp, este una dintre cele mai populare destinații turistice din Danemarca datorită atracțiilor sale unice.

Orașul Odense este citit ca fiind capitala neoficială a insulei Funen și este situat chiar în centrul său. A fost fondat în 1355 și până în secolul al XVII-lea orașul a fost centrul comerțului pentru toți locuitorii din împrejurimile insulei. Aceasta a continuat până când, în 1600, economia Odense a fost distrusă de războiul dintre Danemarca și Suedia. Problemele economice nu s-au rezolvat până în 1803 a fost construit un canal care să facă legătura între oraș și Marea Baltică. Drept urmare, Odense a început să se poziționeze ca un oraș portuar cu o industrie și o economie dezvoltate.

Mica Sirenă, amplasată pe o stâncă rotundă din portul Langelinie, este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Danemarca. Sculptura, cu o înălțime de 1,25 m și o greutate de 175 kg, expusă festiv la data de 25 august 1913, este creația sculptorului Edvard Eriksen. Capul sirenei a fost modelat după balerina Ellen Price, iar trupul nud după corpul soției sculptorului. Anual, sculptura este admirată de peste un milion de turiști. De menționat că originalul sculpturii se află păstrat într-un loc secret din Danemarca, în port aflându-se în prezent numai o copie. Statuia de bronz Mica sirenă, comoara Danemarcei, a părăsit Copenhaga, pentru prima dată în aproape 100 de ani, pentru a fi plasată în pavilionul danez al Expoziției Mondiale din 2010 deschisă în Shanghai între 1 mai și 31 octombrie 2010.

Jelling Stone

Pietrele de la Jelling, Danemarca, sunt considerate simboluri ale trecerii de la paganism la crestinism, mai precis de la venerarea zeilor – religie politeista –, la Noua Religie, care incepuse sa se raspandeasca in intreaga lume incepand cu secolul al IV-lea. In mijlocul tihnitei zone rurale, situata in estul Iutlandei, exista acest mic oras numit Jelling, loc care a devenit cunoscut datorita faptului ca gazduieste doua movile funerare, o biserica splendida si doua pietre inscriptionate cu rune, acestea din urma fiind stiute drept Pietrele de la Jelling.

In spatele acestora se afla o istorie pe cat de fascinanta pentru noi toti, pe atat de importanta pentru Danemarca si, in definitiv, pentru intreaga omenire. Cei doi bolovani au fost ridicati exact intre movilele funerare, iar ceea ce impresioneaza la acestea sunt inscriptiile si decoratiunile sculptate in piatra.

Încetul cu încetul copiii au completat detalii despre fiecare loc în care am ajuns fiind destul de curioși în a afla mai multe. Cum eu nu am vizitat această țară, am căutat ajutor în atlasele pe care le am, în cărțile din bibliotecă, dar și în mediul virtual acolo unde am putut citi însemnări din călătoriile efectuate de alții.

Gustate au fost curiozitățile aflate despre Danemarca și poporul ei.

Hans Christian Andersen este danez. Părintele poveștilor pentru copii s-a născut în Odense, în apropiere de Copenhaga, deși a trăit întreaga viață în capitala Danemarcei.

Bomboane din lemn dulce. Danezii sunt înnebuniți după lemnul dulce pe care îl poți găsi și sub formă dulce dar și sărată. Există și un festival dedicat lemnului dulce.

Timpul liber la plajă. Danezii iubesc să se relaxeze la plajă, ceea ce nu este greu având în vedere cei 7000 de km de coastă, astfel încât oriunde nu te-ai afla în Danemarca  nu ești niciodată mai departe de 50 de km de mare.

Cel mai mic hotel din lume. Hotelul e află în Frederiksberg, și are doar o singură cameră, situată deasupra unei cafenele.

Nu am omis a aduce în atenția lor runele.

Runele (în proto-nordică: ᚱᚢᚾᛟ (runo)) sunt semne grafice (litere) ale scrisurilor vechi ale germanicilor. Există mai multe alfabete runice, provenind din diverse regiuni și perioade.

În unele alfabete runele pot reprezenta sunete (foneme), iar în altele cuvinte sau termene. De asemenea au mai fost folosite drept cifre sau și semne magice. Cu excepția unei scurte faze în Scandinavia, runele nu au fost folosite în mod curent de oameni pentru comunicare în scris. Pentru a rămâne mai bine întipărit în minte, am adus aparatul de pirogravat și rondele de lemn pe care copiii să pirograveze niște rune. Pentru unii dintre ei a fost o premieră iar pentru mine un prilej de a savura, din nou, aroma inconfundabilă a lemnului ars.

„Runa” înseamnă, pur și simplu, mister, secret sau șoaptă.

Hygge. Este un termen specific danezilor pentru sentimentul de a fi împreună într-o companie bună. Danezii îl folosesc atunci când se simt bine alături de prietenii lor, în special în perioada de Crăciun, când se strâng în familie, obișnuind să aprindă și multe lumânări.

Cuvintele ascunse reprezintă o provocare căreia copiilor doresc a le da curs la fiecare întâlnire, iar eu caut să vin în întâmpinarea lor. Sursa de această dată, ca de multe alte dăți, a fost site-ul twinkl.

Iar atunci când am ajuns la hygge, am propus copiilor să meșterim un craft care să reprezinte un souvenir din Danemarca. Am pregătit imagini pe care le-am printat pe carton, invitându-i să le coloreze pentru ca, mai apoi, să le asambleze pe o pânză canvas.

Pare greu, mult, de nepriceput însă nu este așa. Nu știu ce argumente să aduc celor care gândesc așa însă ce pot este să vă invit să încercați și voi. Doar atunci veți descoperi de ce pasiunea mea nu se stinge. Ba, din contra!

 

Lasă un răspuns

%d