machetedidactice.com

Metode de a călători prin Europa chiar în plină pandemie

Vara a venit cu o vreme pe care nu mi-o doream, mai bine spus nu ne-o doream, pentru că ploaia nu s-a mai oprit, umezeala a pus stăpânire peste tot, natura a mustit până la sufocare. Nu știu de când nu a mai plouat atât de mult și ce dorință majoră era de soare, căldură și aerul acela specific verilor toride.
Totul s-a schimbat din copilăria mea, atunci anotimpurile erau mai bine conturate, neexistând tornade și așa reprize de grindină în zona asta în care trăiesc eu. Însă aceasta este consecința intervenției asupra naturii. În această desfășurare de forțe au existat și victime colaterale, un salcâm cu florile roz fiind răpus.

Așteptam întâlnirea cu copiii pentru că în ciuda zvonurilor care circulă precum că în vacanță nu faci nimic, nu e adevărat. Nimic mai fals pentru că poți învăța în zeci de moduri și locuri nu trebuie să fii într-o sală de clasă și cu uniforma pe tine.

S-a dorit o călătorie prin Europa, că tot sunt așa de multe restricții cu molima asta ce ne gestionează viețile de 18 luni. Și chiar dacă nu este pentru prima dată când analizăm acest subiect, vreau să mărturisesc că niciodată nu e de ajuns, atât de multe lucruri sunt de aflat.
M-am pregătit așa cum o fac de fiecare dată cu multă atenție pentru detalii și cu materiale pentru fiecare copil. Mânuirea personală sporește nivelul de înțelegere a subiectului mai ales că materialul respectiv îi rămâne copilului, el având posibilitatea a reveni asupra lui de câte ori simte nevoia.
O hartă mare cu țările Europei, colorate diferit, s-a așternut în fața lor provocându-i la a o completa. Precum se observă nu există nici o denumire a acestor ținuturi, copiii fiind invitați să le descopere și marcheze.

Nu am pornit la rezolvarea acestui demers fără a face o recapitulare, venind în ajutorul nostru atlasul de la Teora, cel care are încorporat și un glob. Nu se mai găsește pe nicăieri însă eu îl am în bibliotecă de când erau copiii mici. L-am folosit de multe ori pentru că oferă informații utile.

Și s-au descurcat copiii spre bucuria lor, harta completându-se într-o atmosferă de bucurie și competiție.

Provocarea a fost și în ceea ce privește drapelele, copiii având la îndemână drapelele tuturor țărilor din continentul european, ei trebuind a le poziționa corect.

Aici a fost o provocare mai mare și sunt convinsă că ea ar fi dat de furcă multor adulți.  Dacă doriți să faceți o simulare pentru a vă testa cunoștințele, vă invit, așa văzând exact cum stă treaba și care sunt cunoștințele dumneavoastră legate de acest subiect.

În timpul completării acestei hărți (pe care am realizat-o folosind programul blockposter-094436) s-a „călătorit” în aceste destinații, poveștile nemaicontenind a se auzi. Și e o atmosferă atât de plăcută! Precum, se poate observa, nu au lipsit nici emoji-urile, atât de îndrăgite de copiii acești digitalizați.

Am pregătit și o fișă cu întrebări, așa cum am avut cu ajutorul celor de la twinkl și cuvintele încrucișate.

Întrebări Răspuns

După ce am petrecut câteva ore bune, am plecat fericită și încântată de copiii aceștia care nu seamănă cu copilul care eram eu acum mulți, mulți ani. Sunt convinsă că am fi dat și noi curs acestor provocări, numai că datele de atunci erau complet diferite de ceea ce este acum. O fi bine, o fi rău, cine poate ști?! Mi-am pus ochelarii speciali să văd situația mai în amănunt.

Lasă un răspuns