machetedidactice.com

Am revenit la „Toporișca” cu mare bucurie

Din capul locului vreau să spun că-mi pare tare bine că pe lista de lecturi a copiilor din gimnaziu s-a strecurat și cartea lui Gary Paulsen, Toporișca.


De ce mă bucur?
Pentru că este o carte minunată de care mă leagă atât de multe amintiri și pe care am parcurs-o, alături de Luca, atunci când el era în clasa a V-a. Dar ce-mi aduc aminte și mai bine, ca și cum s-ar fi întâmplat ieri, a fost atunci când am aflat și de continuarea acestei povești, de faptul că ea nu era tradusă în limba română iar din pricina asta, am comandat în limba engleză pentru a nu pierde nimic. După ceva așteptări au sosit cărțile, pentru că erau mai multe, de care ne-am bucurat așa cum se cuvine și pe care le-am citit cu o curiozitate maximă de a afla cum anume au decurs aventurile acestui băiat atât de special. Am scris, atunci, despre freamătul acelor clipe și iată că, după atâția ani momentele a rămas vii în amintirea noastră, a amândurora.
Între timp, chiar la începutul acestui an a apărut la editura Arthur și Iarna lui Brian de care noi ne-am bucurat acum mai bine de 4 ani și despre care am notat aici.

De ce am revenit la ea? Pentru un motiv bine stabilit și întemeiat, acela de a pregăti un material. Un material din care să rezulte, la final, înțelegerea acțiunii, deslușirea caracterelor și tot ce înseamnă o poveste atunci când o citești. Am văzut asta când era Luca mic și în căutările mele am descoperit cum anume se fac aceste materiale pe care mai apoi să le lucrezi cu școlarul. Și pentru ca ele să aibă un lipici iar copilul să le lucreze cu bucurie, am văzut câte modalități de reprezentare și lucru pot fi. E drept, nu le-am găsit în limba română, exemplele pe care le-am avut au fost de pe niște site-uri englezești ori franțuzești, dar m-au motivat și pe mine să confecționez materiale care să fie pentru copilul meu. Iar pe lângă el și pentru cei care le-au văzut și mi-au cerut ajutor. Acolo unde nu m-am priceput, am cumpărat materialele, le-am tradus și adaptat pentru nevoile mele, le-am printat și folosit cu spor.

Privind în urmă pot spune, cu bucurie, că am evoluat mult pentru că plăcerea a fost și a devenit mai mare înțelegând cât sunt de importante aceste materiale și ce mult pot schimba economia învățatului, a educației în sine. Nu voi înceta, atâta timp cât îmi va fi permis de Cel de sus, să continui căutările și să învăț, în fiecare zi, câteceva.

Și așa am ajuns să recitesc această carte pentru a-mi reaminti cât mai multe detalii, așa fiind în mai mare măsură să meșteresc un material complet. Întrebările, pe capitole, s-au întins pe 45 de pagini pe care le-am înfrumusețat cu câteva imagini cu animalele care i-au dat de furcă băiatului ori l-au ajutat.

Dacă nu ați citit cartea, poate veți deveni curioși ascultând câteva rânduri astăzi, că tot este Ziua mondială a cititului cu voce tare * World Read Aloud Day. Spor la citit!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Am revenit la „Toporișca” cu mare bucurie”

%d