machetedidactice.com

Dacă despre vechii egipteni și faraoni se vorbește și astăzi, vom reuși noi să mergem mai departe cumva

S-au adunat unsprezece luni de când ne ducem viețile într-un spațiu mult mai restrâns, în care diversitatea vine doar virtual și în care am adunat tot soiul de experiențe, trăiri, senzații.
Unora le-a fost aproape imposibil să gestioneze starea, alții au abandonat totul – serviciu, familie, casă, însă au existat și nu puțini, cei care au reușit să găsească comori ascunse între cei patru pereți între care și-au dus existența în cea mai mare parte a acestor luni.
Pentru mine și ai mei de aici, lucrurile nu s-au schimbat drastic, adică tot de acasă lucrez – e drept că acum, de când cu închiderea școlilor, aproape deloc, Luca tot din camera lui descoperă lumea într-un mod propriu numai Răzvan a fost zdruncinat din temelii pentru că Marea Britanie trece prin niște transformări și de altă natură nu doar sanitară.
Anul trecut a fost primul an după zeci trecuți în care nu am ajuns la malul mării și asta s-a simțit al naibii de tare. Nu avem destinații exotice însă modul în care erau așezate lucrurile, în simplitatea lor, nouă ne dădeau o stare de bine. Poate vom reuși anul acesta să ne mobilizăm mai bine și cu ajutorul vaccinului să putea simți briza mării.

În vacanța de vară am ridicat colaborarea cu îngerul meu păzitor la alt nivel și așa am ajuns să mă întâlnesc cu un grup de copii pentru a ne juca și învăța o sumedenie de lucruri. Și am adunat capitole pe care sper ca ei să nu le uite ușor dacă țin seama de zgomotul și freamătul care le-a însoțit.
Vara a trecut, toamna a început și ar fi trebuit să înceapă și școala lucru care nu s-a întâmplat tot din pricina pandemiei și așa am putut continua aceste întâlniri, e drept că nu cu aceeași frecvență. Copiii au mai crescut – la fel și provocările.

Acum vreau să scriu despre una dintre întâlnirile noastre în care am călătorit în timp, ajungând în curtea faraonilor din Egiptul antic. Fascinația pentru acest subiect nu va scădea niciodată în intensitate, farmecul nefiind știrbit de trecerea anilor, din contra.

Ca de fiecare dată, m-am pregătit așa cum se cuvine și am făcut materialul pe care urma să-l propun copiilor, asta pentru că nu te poți duce să ceri ceva cuiva neștiind cum anume se face și ce se poate ivi în procesul de construcție.

Am optat pentru o piramidă 3D pe care am construit-o din carton și pe care am scris, desenat, aplicat diferite elemente. Am structurat-o pe capitole, fiecare față a ei „vorbind” despre altceva. O activitate pe care eu am făcut-o cu interes și curiozitate, la fel procedând și copiii. Cere timp și ceva materiale, dar merită pe deplin!

Practic, activitatea noastră a avut ca postament această piramidă. Am pregătit fiecărui copil tiparul din carton pe care el a trebuit să-l completeze, deseneze etc.

Cărțile care mi-au fost de ajutor și pe care vă invit să le achiziționați fiind de folos indiferent de vârsta pe care o ai sunt:

Atlas Larousse Junior Egiptul antic apărut la editura Rao care din păcate nu se mai găsește acum, poate prin vreun anticariat doar.
Cleopatra – Descoperă lumea Cleopatrei citind jurnalul lui Nefret care la fel ca atlasul anterior, nu se mai găsește.
O scurtă istorie a lumii de Ernst H. Gombrich pe care o găsiți la Editura Arthur, acum cu o reducere de 20%
Egiptul antic de la Editura Teora, o cărticică minunat ilustrată, care face parte dintr-o colecție.

A fost de un real folos souvenir-urile pe care le aveam din Egipt, Răzvan fiind cel care le-a adus și pe care le-am păstrat cu drag. Printre ele se regăsesc câteva papirusuri, achiziționate de la o fabrică de papirusuri, câteva piramide, bustul lui Nefertiti și o sticluță cu esență de parfum care de peste 14 ani s-a transformat într-o soluție uleioasă cu un miros extrem de pregnant.

Copiii au fost realmente încântați de piramidă, completarea ei ocupând mult timp.

În timp ce ei completau piramida cu informațiile aflate, au apărut numeroase întrebări care au necesitat un răspuns, dar și iscat tot soiul de dialoguri între ei. Materialul fiind bine documentat, întrebările nu au rămas fără răspuns deschizând calea altor necunoscute ce se cereau a fi descifrate. La fel ca hieroglifele pe care copiii le-au putut exersa, scriindu-și numele și un mesaj pentru faraoni.

Am adus în atenția lor Piatra de la Rosetta, pe care am avut fericirea de a o vedea la British Museum în primăvara anului 2019, atunci când am fost în vizită la Răzvan. Sper să putem repeta experiența, pentru că nu este suficientă o singură vizită, se știe!

Piatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 196 î.Hr., din timpul domniei regelui Ptolemeu al V-lea, care are trei inscripții ale aceluiași text în trei limbi antice diferite.
Ea a fost sculptată din granodiorit, în perioada elenistică.

Piatra este din granit negru, are formă aproximativ rectangulară, cu trei inscripții ale aceluiași text în trei limbi antice diferite, hieroglifică, demotică și greacă. Din partea superioară, cea care conține inscripția hieroglifică, lipsește o parte. Folosind inscripțiile pietrei din Rosetta, Jean-François Champollion a reușit să stabilească o metodă de traducere a scrierii hieroglifice.

A fost descoperită în anul 1799, în orașul egiptean Rosetta (arabă, Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediției franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Stela a fost descoperită în timpul lucrărilor la un fort, în fundația unei vechi cetăți arabe, unde fusese folosită ca material de construcție. Descoperirea este atribuită ofițerului inginer Pierre-Francois Bouchard, ofițer de geniu din armata franceză.

Importanța acestei stele a fost sesizată imediat, textul grecesc specificând explicit că în toate cele 3 versiuni este vorba despre același text. Între 1799 și 1801 a fost păstrată și studiată la Cairo, atunci realizându-se și primele sale copii. În 1801, la retragerea armatei franceze, a fost reținută de către trupele engleze, apoi, în 1802, adusă în Anglia și expusă la British Museum. (sursa: wikipedia)

Copiii au reușit în timpul petrecut împreună să completeze trei din cele cinci fețe ale piramidei, urmând a termina în altă zi.

Ultima provocare a fost aceea a unui joc. Egiptul Antic – 150 de întrebări și răspunsuri a reprezentat o reală provocare.

Cine erau faraonii? Cum au fost construite piramidele? Cine a fost prima mumie? Cum se citesc hieroglifele? 75 de jetoane si 150 de intrebari si raspunsuri.
Provoaca-ti prietenii si descoperiti impreuna misterele.
De la 8 la 99 de ani. (sursa: elefant.ro)

Fericirea a fost mare pentru timpul de calitate petrecut, bucuria copiilor, freamătul lor și nu în ultimul rând curiozitatea de a căuta mai departe. Sănătoși să fim că se pot face atât de multe întâlniri în de pe urma cărora toată lumea să fie câștigată. Se știe că niciodată nu trebuie să te oprești din învățat indiferent de anii pe care îi ai!

Lasă un răspuns

%d