machetedidactice.com

Ghinde și castane din belșug pentru o joacă pe cinste

Tot am spus că întâlnirile cu cei mici au niște efecte binefăcătoare drăgălășenia, curiozitatea, inocența fiind atributele necesare unui trai sănătos iar ziua de astăzi a venit să mai confirme o dată acest lucru. Am ajuns să-i cunosc pe acești copii din Grupa Fluturașilor întâlnindu-mă de multe ori cu ei însă acum problema e la mine din cauza situație prin care trec una care m-a schimbat definitiv fără putință de tăgadă. Decesul unei persoane de care ești legată atâția ani și cu care ai format o familie reprezintă o traumă peste care trebuie să se așeze ceva timp pentru a o gestiona într-un mod cât mai bun. Însă nu despre asta vreau să vorbesc acum ci despre cum m-am jucat și învățat alături de niște copii care au acționat ca un medicament pentru mine.

Am luat cu mine o carte de care ei nu erau străini, anul trecut lucrând pe ea activități minunate de care acum îmi aduc aminte cu mare plăcere. Doar cei nou veniți nu o cunoșteau însă astăzi s-a schimbat asta.

„Cine mi-a furat frunzele?” este o poveste cum nu se putea mai nimerită unei zile de octombrie prin subiectul pe care-l abordează facilitând deschiderea unor discuții în care cei mici să fie angrenați, așa asimilând informații noi despre anotimpul pe care-l traversăm și fenomenele specifice lui.

Cu bucurie mărturisesc că nu puțini Fluturași și-au reamintit despre ce este vorba, unii dintre ei chiar în amănunt iar asta a reprezentat un argument solid pentru mine acela că am făcut ce trebuie cu ei, abordarea fiind una câștigătoare. Nu uitați că acum acești copii sunt în grupa mijlocie, anul trecut având trei ani. Și nu toți erau împliniți.

„Cine mi-a furat frunzele?” de Alice Hemming și Nicola Slater * O poveste și o activitate integrată pe care-am savurat-o alături de copii de grupă mică

„Cine mi-a furat frunzele?” o poveste la care am revenit după ce am găsit-o tipărită și în limba română

Personajul principal, o veveriță, este într-o dilemă în fiecare toamnă neînțelegând cine îi fură frunzele. O pasăre chiar ii spune la un moment dat:

Nu-ți ia nimeni frunzele, Veverițo. S-a întâmplat și anul trecut, nu mai știi? Întoarce-te la scorbura și încearcă să te relaxezi.

Ei, mi-am reamintit că și anul trecut am adus în atenția lor termenul de relaxare atunci nici unul știind ce să spună despre asta. Acum lucrurile au stat complet diferit, Olivia spunându-mi că ea se relaxează stând pe pat și citind într-o carte, mai mulți copii au spus că se uită la desene, alții că se joaca iar Elisa a spus că te poți relaxa dacă faci yoga. Am întrebat-o cum anume face acest lucru și a exemplificat într-un mod atât de sigur și delicat că am hotărât să o facem cu toții. O secvență mi-nu-na-tă cu noi toți stând în poziția lotus, cu mâinile că niște petale, cu degetele într-o anumită poziție, ochii închiși și o mormăială în surdină.

O stare pe care nu credeam să o văd exemplificat de un copil de patru ani.

Ne-am pus multe întrebări legate de fructele de toamnă însă nu cele pe care le mănâncă oamenii ci animalele și păsările din pădure, în fața lor înșirându-se ghinde, castane, măceșe și conuri de brad.

Delicatese pentru animalele pădurii.

Și pentru a fi mai elocvent, am făcut o paralelă între fructele pe care le mâncăm noi și cele mâncate de animale impactul vizual fiind foarte important.

Am recapitulat numele pomilor și a roadelor lor, am specificat culorile atât a fructelor cât și a frunzelor în cele patru anotimpuri, am despărțit în silabe cuvintele și ne-am jucat cu ele pentru o mai bună stăpânire totul cu voioșie și curiozitate.

A urmat apoi o secvență matematică fișa suport cerând a se număra, colora și scrie numărul frunzelor din casetele existente. Cu bucurie am constatat că mulți dintre ei stăpânesc acest gen de probleme reușind a colora în contur și a desena bulinele care reprezentau numerele, asta pentru că mulți nu stăpânesc încă scrierea cifrelor.

   

După ce fiecare a înțeles ce are de făcut au trecut la lucru și în scurtă vreme treaba era încheiată având posibilitatea de a cânta un cântecel pe care doar de ieri îl știu. Astăzi l-am aflat și eu și nu mă întrebați ce fredonez acum.

Finalul a fost alocat unui joc de mișcarea, echipele Ghindelor și Castanelor țopăind pe niște mingi uriașe cu o bucurie și determinare greu de explicat.

Imaginile cu copiii în mișcare sunt așa de frumoase, expresiile fețelor lor fiind ele însele o poveste.

Nu au idee acești copii ce înseamnă prezența lor în viața mea iar starea de bine pe care mi-o oferă se va întoarce la ei atunci când vor avea mai mare nevoie, pentru că asta-mi place să cred că se va întâmpla. Mulțumesc doamnelor!

Lasă un răspuns