machetedidactice.com

Activități educative copii – „Legende și povestiri istorice” de Petru Demetru Popescu

De la Florian Cristescu, puțini sunt cei care au izbutit, până astăzi, să povestească atât de frumos, simplu, avântat și convingător Istoria Românilor ca Petru Demetru Popescu. Povestirile acestuia interesează și atrag prin ineditul lor, pasionează prin farmecul și frumusețea limbajului, al cuvântului românesc, se prind de sufletul copiilor ca roua dimineții pe flori.
Gh. Bulgăr

Pentru tema de la lectură pe care a avut-o școlărelul meu și anume povestiri istorice, am ales cartea lui Petru Demetru Popescu, Legende și povestiri istorice apărută la Editura Prut în 2011. Este editată în condiții foarte bune, având o copertă groasă, cartonată, un format de 210×150 și 233 de pagini. Cartea este structurată în mai multe părți și anume:

Vitejii unde sunt mai multe Legende și povestiri istorice

Muza Clio se amuză  – Istoria hazlie a omenirii

Aici avem Cartea întâia, Nu prea severa antichitate care cuprinde:

La braț cu Muza Clio prin antichitate
Cu Pegas, spre culmile Olimpului
Nedezmințită, Cetatea eternă
Dacii, fericiți și Nemuritori

Cartea a doua, Protagoniști pe „scena” Evului Mediu care cuprinde:

După căderea Romei
Și totuși, Clio nu tace!
Luminile și umbrele renașterii
La răscruce de veacuri
File de letopiseț moldo-valah

Cartea a treia, Veșminte noi pentru Epoca Modernă care cuprinde:

Regi, miniștri, spadasini și curtezane
Sub „sabia” lui Jean de Guillotin
Furtunosul corsican
Către apusul epocii moderne
În pas cu vremea lor și a lumii, românii

legende-si-povestiri-istorice_1_fullsize

Noi nu suntem la prima întâlnire cu scrierile lui Petru Demetru Popescu ci am mai vorbit despre el, aici. Însă acum lecturile s-au axat pe cerința doamnei învățătoare și anume, Vitejii, Legende și povestiri istorice.

Luca s-a oprit la Cei cinci luptători, o frumoasă poveste despre curaj dar și despre legătura perfectă dintre oameni și animale.

Gelu, viteazul voievod al românilor, stăpânea peste întinderile meleagurilor scăldate în apele Someșurilor. El pornea și iarna la drum, pentru a vedea ce mai fac supușii săi. Îl însoțea mereu sfetnicul și căpitanul său credincios, Mârza.

Cei cinci luptători – video

Pentru Demetru Popescu Legende istorice

-Suntem cinci. Fiecare luptător cu armele lui!
Mârza înțelesese. Îl văzu pe voievod descălecând și începând, cu paloșul în mână, lupta cu haita. La fel făcu și el, urmându-și stăpânul. Și lupii cădeau pe rând, sfârtecați. La rândul lor, caii loveau cu copitele în capetele lupilor. Colțan se dovedi și el un viteaz fără pereche și meșter mare la asemenea ceas de cumpănă. Înfigea colții în beregata lupilor, sfâșiindu-i.

-Am biruit, Mârza! De data asta, pe lupi. Altă dată, o să-i răzbim și mai și pe vrăjmașii ce se reped să ne cotropească pământul strămoșesc.

Lasă un răspuns

%d