machetedidactice.com

Activități educative copii – Cu părțile de propoziție în vacanță

Cu o lună înainte de finalul clasei a III-a, micii școlărei au făcut cunoștință cu părțile de propoziție. Au avut astfel posibilitatea ca alături de doamna învățătoare să afle tainele minunatei gramatici a limbii române, cea care ne dă bătăi de cap multora dintre noi, prin complexitatea ei.

Cred că sunt puțini aceea care stăpânesc, cu adevărat, gramatica limbii române, asta pentru că există o sumedenie de reguli. Nici eu nu sunt perfectă în acest domeniu, dar fac eforturi de a îndrepta ceea ce se dovedește a nu fi corect. Și pentru ca Luca să fie pregătit pentru mai târziu este necesar de a se învăța temeinic încă de la început. Fiecare noțiune în parte trebuie înțeleasă pentru a putea fi aplicată mai apoi, corect.

Îmi pare rău că manualele din ultima perioadă au noțiunile de literatură și gramatică amestecate și cred că un manual de gramatică, așa cum exista el odinioară, ar fi fost mult mai indicat, acum, la început de drum.

Doamna lui Luca a insistat de-a lungul acestei perioade foarte mult și a căutat ca la intrarea în această vacanță atât de lungă, toți copiii să stăpânească noțiunile de subiect și predicat. Este lesne de înțeles că nu a reușit, timpul scurt nepermițându-i această performanță. Pentru că de la mijlocul lunii mai nu a mai fost o lună întreagă la dispoziție, știut fiind că finalul de an aduce o relaxare generală.

Învățătoarea a pregătit fișe pe care le-a dat tuturor elevilor, așa cum s-a întâmplat și la părțile de vorbire. Despre ele v-am povestit, pe larg, în articolele pe care le găsiți aici, când a fost vorba de numeral și verb. Când a fost vorba despre substantiv, adjectiv, pronume, pe textele lui Mircea Sântimbreanu am exersat, mai întâi.

Fișele sunt extrem de utile, iar dascălul a avut pretenția ca în această perioadă ele să nu lipsească din ghiozdănelul niciunui școlar.

A început cu părțile principale de propoziție, primul fiind predicatul, urmat de subiect.

DSC_3700

La rând au venit părțile secundare de propoziție dar fără a fi denumite ci doar ca noțiuni generale.

DSCN2513

img156

În această perioadă au fost foarte multe teste, multe ore de activități independente sau de grup, în care copiii au avut ocazia să aprofundeze noțiunile noi.

DSC_3698 DSC_3699

În demersul nostru am mai folosit următoarele cărți și caiete de lucru: Concursul Euclid te învață limba română, Să învățăm limba română, jucându-ne clasa a III-a de la Editura Aramis, Limba română clasele I- IV exerciții, jocuri Editura Aramis.

img130  img177

img178

Pentru perioada vacanței am printat manualul de gramatică de clasa a III-a din 1989, și vom lucra din el exercițiile. Dacă-l veți răsfoi, puteți vedea că este frumos structurat și explicat.

Manual de gramatică și compunere clasa a III-a din 1989

Manual de gramatică și compunere clasa a IV-a din 1986

Părți de propoziție

Cum niciodată nu este târziu pentru a învăța, vă dorim spor! Chiar dacă este vacanță, asta nu înseamnă că vom dormi trei luni. 🙂

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Activități educative copii – Cu părțile de propoziție în vacanță”

%d