machetedidactice.com

Perseverență, determinare, curiozitate, continuitate

Toate, dar toate le duc copiilor cu care mă întâlnesc pentru că știu că cel mai molipsitor este exemplul pe care-l dai nu vorbele pe care le spui.
A trecut vacanța și semințele plantate de micii Fluturași au făcut ce știu ele mai bine: au crescut! Și ce strașnic au făcut-o unele dintre ele, pentru că cei care le-au sădit au fost mai îndemânoși ori, poate, le-au șoptit câte ceva de dulce.
Dacă nu știți despre ce este vorba ori nu vă reamintiți prea clar, iată cum a fost atunci când am plantat semințele.

Dovleacul nu de mâncat ci de analizat

Înainte de vacanță am primit niște fotografii în care se vedea cum semințele au ajuns în stadiu de răsad și așteptam cu nerăbdare să vedem cum se vor transforma după o săptămâna.

Fluturașii și dovleacul. Later edit

Ei, și pentru că lucrurile nu trebuie începute și lăsate de izbeliște. astăzi am fost la Fluturași să continuăm ce am început pentru că ar fi fost mare păcat să nu facem asta. Am cumpărat cele necesare, adică două jardiniere și pământ și cu o voie bună demnă de scris pe toate zidurile am trecut la treabă.  Pentru că atunci când am pus semințele la încolțit au lipsit mai mulți copilași, am hotărât să o fac astăzi pentru ca să nu rămână nimeni de dinafară. Deci, o parte dintre ei, nouă la număr, au pus la încolțit semințele la fel cum au făcut-o și colegilor cu două săptămâni înainte. Copiii au respectat toți pașii pentru ca la final să poată pune pliculețele pe geam.

După ce ei au terminat, am trecut la plantat răsadurile deja existente și multă treabă am mai avut unde mai pui că lucrul cu pământul a destul de delicat.

A fost un moment propice de a recapitula care este ciclul de viață al dovleacului și am făcut asta cu fiecare copil în parte. M-am legat de multe aspecte, unul dintre ele fiind cel al desenului de pe sacul de pământ. Acolo era o lalea și așa am vorbit despre culorile pe care le au lalele, despre anotimpul în care apar și firesc, a urmat o trecere în revistă a celorlalte anotimpuri cu florile lor, culorile lor, hainele lor și tot tacâmul însă vă invit că nu pot spune sfătuiesc, să nu ocoliți astfel de situații. Sunt cele mai bune secvențe și cele care au cel mai mare impact asupra copiilor.

Despre plantat și aici am avut multe de povestit pentru că lucrul cu pământul presupune murdărie, așa spune toată lumea, dar și murdăria este necesară pentru că te învață anumite lucruri foarte importante. Și le-am enumerat, și am plantat, și am apăsat, și nea-m scuturat pentru ca la final să ne spălăm.

 

Finalul activității noastre a aparținut unei meștereli, aici optând pentru o ramă dovleac în care să fie atașată o imagine reprezentativă de la aceste activități.
Am avut nevoie de:
– bețe de lemn de mărime mică le găsiți aici
– sârmă plușată (noi am folosit verde) pentru activități pe care o găsiți aici
– frunze foam (carton buretat) diferite modele le găsiți și aici
– pistol cu silicon cald
– vopsea acrilică culoare portocaliu
– penson

Acum nu ne mai rămâne decât să avem grijă de plăntuțele noastre în speranța că vor apărea cât mai curând florile că la dovlecei nu am curajul să sper. Însă cred eu, undeva în adâncul sufletului, că măcar unul tot vom recolta! Vă ținem la curent!

Lasă un răspuns

%d