machetedidactice.com

Călător prin țara mea – Vulcanii noroioși, experimente și voie bună * Ziua 3

Printre atracțiile din țara noastră se numără și vulcanii noroioși. Nu știu dacă ați apucat să-i vizitați, dar vreau să vă spun că merită drumul până acolo chiar dacă locul nu este amenajat iar drumurile de toată jena. Atmosfera este una selenară iar percepția din altă lume.
Noi am fost de mai multe ori și de fiecare dată ni s-au înfățișat și mai frumoși și misterioși. Luca era mic atunci când i-am vizitat prima dată și-mi aduc aminte cu multă plăcere de mirările lui.

 

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip botanic și geologic) aflată pe raza comunei Berca din județul Buzău. Pâclele Mici se află la o altitudine de 341 m și au o suprafață de 16,5 ha.
Flora
În preajma vulcanilor noroioși, solul este sulfuros și sărăturos, nepropice vegetației obișnuite. Totuși, anumite specii de plante special adaptate, cum ar fi Nitraria schoberi și Obione verrucifera găsesc aici un mediu de viață propice. (sursa: wikipedia)

Însă nu puteam să vorbesc despre vulcani și să-i aduc în discuție doar pe cei prezenți la noi în țară. Am început așa cum se începe, cu învelișurile pământului și pentru asta am apelat la macheta în care ele se văd foarte bine. De fiecare dată când acest subiect vine în atenția copiilor, apelez la machetele meșterite de mine care-mi sunt de un real folos.

Fișele le-am cumpărat de la teacherpayteacher și le-am tradus pentru a le putea citi copii. Fiecăruia i-a revenit un segment pentru că țin foarte mult la cititul cu voce tare.

Am provocat școlarii să rezolve niște puzzle-uri și s-a dovedit a fi destul de greu pentru unii dintre ei. Mai multe detalii și fișele cu puzzle-urile le găsiți în acest articol.

Nu puteau lipsi fișele în care copiii să scrie câteva cuvinte, pentru că este deja o problemă cu lipsa lui. Vacanța este percepută de mulți ca o perioadă în care copiii să nu facă nimic cu toate că este ceva eronat. Nu poți sta trei luni de zile fără să pui mâna pe o carte, să scrii câteva rânduri ori să faci niște socoteli.

   

Momentul cu experimentul a fost cel mai gustat de cei mici, așa cum se întâmplă de fiecare dată. Vulcanii au fost copți cu o seară înainte și abia așteptau să ajungă în mâna copiilor.

Nu doresc a pune fotografiile întregi cu toate că expresiile fețelor lor sunt de milioane. Dar puteți face un exercițiu  de imaginație.

Entuziasmul a fost unul care a necesitat mult bicarbonat și oțet, noroc de faptul că am prevăzut asta și am pus o protecție sub fiecare vulcan.

O nouă zi în care copiii au fost ca un burete, dornici în a afla cât mai multe informații. Trebuie doar să le îmbrăcăm în „hainele” potrivite și să-i provocăm. Încercați!

Lasă un răspuns

%d