machetedidactice.com

Nici dacă doream nu reușeam o așa sincronizare

Dacă nu ați aflat, vulcanul Etna a erupt!

De ce mă bucur de așa știre? Pentru că venit imediat după ce eu am făcut un atelier alături de niște copii de clasa a II-a în care vulcanul a fost vedeta principală.
E o activitate cu mare priză la cei mici, și nu numai, în care experimentele vin să îmbrace într-un mod fericit toate informațiile teoretice.

Am făcut o machetă în care am ilustrat straturile Pământului, pentru ca cei mici să înțeleagă cum apar vulcanii. Am avut și una care se desfăcea în felii, și mai elocventă.

Pe lângă machete am făcut copiilor și niște fișe cu informațiile necesare. Am observat că e o metodă, aceeea de a citi cu voce tare, în urma căreia informația se așază mai bine în mintea copiilor. Fiecare, pe rând citește din aceste fișe pregătite, după care le atașez pe tabla magnetică pentru a stărui în atenția lor.

E o atmosferă minunată atunci când se citesc informațiile, pentru că ele deschid dialoguri interesante.

 

Au citit apoi despre vulcani, magmă și lavă, cenușă și distrugeri.

Puteam să ratez a aduce în atenția lor vulcanii noroioși?
Nu, evident că nu!
Și cum anume să-i exemplific mai bine?
Păi, am topit ciocolata fondue și să vedeți ce vulcani noroioși strașnici am creat. Îți venea să-i mănânci, nu alta!

  

 

După ce s-au îndulcit, i-am provocat să rezolve niște puzzle-uri. Le-au citit și pe acestea.

  

  

  

  

Ca să se lucreze ușor cu ele le-am laminat și decupat iar pe spate am atașat bandă magnetică.

  

 

De ajutor mi-a fost și Enciclopedia cu 2000 de întrebări și răspunsuri ca să îți antreneze mintea de unde am rezolvat întrebări despre vulcani de trei grade de dificultate.

  

Partea a doua a fost alocată experimentelor, iar aici am avut un experiment colectiv, „Vulcanul subacvatic” și unul individual, „Cum erupe un vulcan”.

Despre materialele necesare experimentului cu vulcanul subacvatic, găsiți informații în linkul de mai jos.

Despre mult râvnitele experimente și cum au decurs ele la o clasă de Spiriduși

  

  

Pentru experimentul individual, am avut mai multe de pregătit pentru ca toți copiii să-l poată realiza. Întâi de toate, am copt 25 de vulcani, coca fiind din aluat cu sare (am folosit rețeta 1 cană sare/ 1 cană făină/ jumătate cană apă călduță).

Fiecare copil a primit:
– un vulcan
– o pipetă
– o farfurie plastic
– 2 șervețele
– 1 linguriță plastic
– bicarbonat
– colorant alimentar

  

  

Fiecare a pus în vulcan colorant alimentar și bicarbonat pentru ca mai apoi, pipetele pline cu oțet să fie puse – odată- de toți copiii. Așa am putut observa fiecare la vulcanul lui, ce anume s-a petrecut.

A fost nevoie ca pipeta să fie de mai multe ori umplută cu oțet, pentru că vulcanul conținea la interior foarte mult bicarbonat. 🙂

Am mai pregătit celor mici o fișă pe care doar am început-o, urmând a o lucra ei cu doamna. În ea se cerea a se scrie niște propoziții care să conțină cuvintele învățate astăzi.

O altă provocare a fost aceea de a căuta cuvintele într-un vulcan.

Acum ne uităm la Etna cum erupe și știm că este un vulcan activ, dar și înțelegem de ce a ajuns să arunce lavă, cenușă și gaz. Și se vede altfel, zău așa!

Nu mă credeți? Încercați!

Mulțumesc frumos celor care au făcut posibil ca aceste informații să ajungă la copii!

 

Lasă un răspuns

%d