machetedidactice.com

Activități educative copii – „Danny, campionul lumii” de Roald Dahl, o altă poveste la fel de frumoasă

Știați că Roald Dahl înseamnă mai mult decât povești extraordinare?

Pentru că 10% din drepturile de autor obținute în urma vânzării acestei cărți sunt dónate fundațiilor Roald Dahl trebuie să aflați că acesta a fost mai puțin cunoscut pentru eforturile sale de a ajuta copiii grav bolnavi. Astăzi, de acest lucru se ocupă Roald Dahl’s Marvellous Children’s Charity. Fundația continua munca extraordinară de ajutorare a mii de copii  care suferă de boli neurologice și hematologice – cauză foarte importantă pentru autor. Această fundație asigură un sprijin vital pentru copiii din Marea Britanie – constând în infirmiere, echipament medical, și jucării – , dar și pentru cei din lumea întreagă prin cercetările științifice inovatoare.

Poate era momentul ca acum, după ce am scris despre aproape tóate cărțile acestui autor, să spun și despre această latură a sa. Eram în cunoștință de cauză, de mai multă vreme de aceste activități, fiind abonată la www.roalddahl.com. Multe lucruri frumoase puteți afla dacă veți accesa adresa aceasta.

O parte din cărțile minunatului scriitor le avem de la editura Rao, pentru că atunci când am început noi să facem cunoștință cu aceste personaje, editura Arthur nu exista. Chiar dacă au fost scoase într-un format mic, ele au aceleași ilustrații ale lui Quentin Blake și au fost îndrăgite în egală măsură de băieții mei. Dacă vorbim despre Danny, campionul lumii, ediția apărută la editura Arthur, este mai mare, într-un prezentare mai sofisticată, având dimensiunea de 145×185 și 256 pagini. Scrisul este într-un font destul de mare asta dacă e să ne gândim că e încadrată la categoria beletristică 12+. Luca a citit-o în două zile, singur. Mă bucur că se adună tot mai multe cărți pe care le citește doar el, exclusiv, dar am și un regret că am ieșit din această ecuație. Bine, regretul este unul nemărturisit. 🙂 Ăsta a fost și motivul pentru care am citit două capitole din cartea despre care vă vorbesc, asta de dragul vremurilor trecute dar și pentru a-i face curioși pe micii cititori sau pe părinți, aceștia din urmă pentru a o achiziționa.

DSCN7432

Danny este un băiat norocos: tatăl lui îi spune povești în fiecare seară, îi construiește zmeie și lampioane, îl învață să repare mașini… Este cel mai minunat și mai aventuros tată pe care și l-ar putea dori un băiat, dar are un secret periculos, care le-ar putea aduce multe necazuri. Și, odată ce-i descoperă secretul, Danny pune și el umărul la sabotarea celui mai antipatic om din ținut. (sinopsis editura Arthur)

L-am rugat pe Luca să-mi povestească despre ce este vorba în această carte. Mi-a povestit, destul de amănunțit despre relația lui Danny cu tatăl lui, despre Doctorul Spencer care era un om drăguț, de înălțime mică, fiind cel mai bun prieten al lui William (tatăl lui Danny). Domnul Victor Hazell era un om rău, bogat, pe care nimeni nu-l îndrăgea. El avea o pădure plină cu fazani, iar aceasta era neprețuită din această pricină el punând nenumărate capcane în ea pentru cei care veneau la braconat. Despre Doamna Clipstone am aflat că era soția preotului. Soțul ei adora carnea de fazan pe care o considera delicioasă, dar la care nu prea avea acces. Până la urmă, doamna Clipstone a fost aceea care a adus cei 120 de fazani prinși de Danny și tatăl lui pe care, mai apoi, i-a pus într-un cărucior mare pentru că nimeni să nu-i observe. Deasupra l-a pus pe fiul ei de un an și jumătate. Când ea nu era atentă somniferele pe care fazanii le-au înghițit și-au terminat efectul, iar ei au zburat din căruț până la benzinăria lui William. Despre Domnul Robbetts am aflat că era șeful pândarilor și el a fost cel care i-a bănuit pe Danny și William că au furat fazanii. Avea un labrador mare și frumos.

DSCN7433

dannychampion

Lui Luca cel mai mult i-a plăcut modul în care Danny a reușit să-l descrie pe tatăl lui, iar faptul că Domnul Hazell a pus pândarii peste tot în pădure, i-a displăcut.Mi-a citit și un micuț fragment din carte pe care-l puteți viziona mai jos.

Luca citește un fragment din Danny, campionul lumii – video

DSCN7436

Vă invităm să urmăriți interviul realizat cu Quentin Blake la aniversarea lui Roald Dahl aici.
Spor la lectură!

BxhNCOkIAAAtYNq
sursa foto: twitter.com

Lasă un răspuns

%d