machetedidactice.com

Activități educative copii – Roald Dahl în variantă originală. Ce mult le-am mai așteptat!

De multă vreme tot pândesc cărțile acestui minunat autor. Au trecut ani buni de când ne-am întâlnit cu el și tot nu ne-am săturat de poveștile lui. Nici eu și nici băieții.
Mă bucur că am avut această oportunitate chiar așa, la o vârstă la care alții citesc cine știe ce tratate serioase. Dar poate și ei mai strecoară câte o poveste printre lucrurile foarte serioase.
Luca a ajuns la un nivel care-i permite să citească cărți în limba engleză cu o destulă ușurință, aici referindu-mă la cărți pentru copii, nu vă gândiți la romane elaborate. Caut ca exprimarea lui să aibă fluiditate iar vocabularul să fie consistent pentru ca exprimarea să fie mai elaborată. Conform specialiștilor de la Global Language Monitor, limba engleza și-a adăugat în iunie 2009, în vocabular, cuvântul cu numărul un milion, și da, limba engleză pare semnificativ mai bogată decât cea română, dar prima are foarte multe cuvinte compuse…
Așadar avem ce să învățăm, nu ducem lipsă. 🙂
Dar să vorbesc despre cărțile lui Roald Dahl și colecția noastră care este tot mai aproape de a fi completă. Avem toate cărțile care au fost traduse în limba română, dar multe dintre ele încă nu au ajuns să fie tipărite în limba noastră. Și așa am tot adunat cărți în care ne putem delecta cu poveștile lui dar în limba originală.

În ultima postare în care am vorbit despre Roald Dahl am făcut trimitere la toate abordările noastre. Le puteți revedea acolo.

Activități educative copii – „The Mimpins” – răsfăț de la Roald Dahl

Am intrat în posesia cărților mult dorite pe care vă sfătuiesc să nu le ocoliți. După o perioadă în care au tot fost out of stock au ajuns. Prilej de bucurie mare.

Vorbesc în primul rând de Fantastic Mr. Fox, un titlu pe care-l doream mult la noi în bibliotecă. 20161014_171309   20161014_171325

20161014_171541

Am aflat că există și un film, cronicile vorbesc laudativ despre el, iar personajele de desene animate au glasuri celebre: George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Owen Wilson, and Jason Schwartzman.

Abia aștept ca să terminăm de citit pentru a ne putea uita la film!

The Twits este cel de-al doilea titlu. În povestea publicată în 1980 autorul ne spune povestea unei perechi de Twits, nesuferiți și împuțiți și farsele pe care și le fac. Oribile! E interesant că în cartea pe care o avem noi, după copertă, există o foaie plină de abțibilduri cu care poți face farse cui dorești tu. 🙂

 20161014_171031 

20161014_171054

20161014_171115

  20161014_171148

The giraffe and the pelly and me

Cum ar fi ca un băiețel care a tot visat să aibă un magazin de ciocolată să se întâlnească cu o girafă, o maimuță și un pelican. Ambiția lui este întărită de faptul că există o clădire abandonată unde visul lui poate prinde contur. Până într-o zi atunci când constată că aceasta a fost renovată și a devenit sediul unei Ladderless Window-Cleaning Company. Cei trei prieteni care s-au întâlnit cu băiatul, tocmai acolo lucrează. Și de aici încep peripețiile.

20161014_170855  20161014_171016

Pe a doua copertă avem o descriere a lumii autorului, pe care o regăsim și la The enormous crocodile.

20161014_170944

În căutările noastre am găsit un fragment din această carte, citit de nimeni altul decât Hugh Laurie, alias Dr. House. O lectură mi-nu-na-tă!

We will polish your glass
Till its shinning like brass
And it sparkles like sun on the sea!
We are quick and polite,
We will come day or night,
The Giraffe and the Pelly and me!

Ultima, dar nu cea din urmă, The enormous crocodile, publicată în 1978, prima din povestirile lui Roald Dahl care a fost ilustrată de Quentin Blake. La fel ca celelalte trei despre care v-am povestit mai sus.

The Enormous Crocodile is incredibly hungry-and incredibly greedy. His favorite meal is a plump, juicy little child, and he intends to gobble up as many of them as he can! But when the other animals in the jungle join together to put an end to his nasty schemes, the Enormous Crocodile learns a lesson he won’t soon forget.

20161014_171534

Merită să zăboviți și pe Teaching Ideas, acolo unde veți găsi nenumărate idei legate de aceste povești. Se pot face, iar noi nu ne-am dat în lături, activități matematice, artă, științifice ori legate de limbaj, ajutați de poveste și personajele ei.

Exemple:
English
Choose an adjective and an animal and use these as a title for your own story, e.g. The Nervous Elephant, the Terrifying Tortoise. Use our word mat and labels to find appropriate adjectives / animals
Think of synonyms / antonyms for the word ‘Enormous’. How might the story have been different if the title had used one of your antonyms, e.g. the Tiny Crocodile.
Use the speech on the first few pages to make a play version of the story. Could you perform this to an audience?
The crocodiles use words like ‘tough’, ‘chewy’, ‘nasty’, ‘bitter’, ‘juicy’ and ‘yummy’ to describe how children taste. Can you think of other words to describe different tastes?

Maths

Find out how long a crocodile is. How long might the Enormous Crocodile have been? Could you measure this distance?

Science

Do some research to find out more about crocodiles and where they live. Could you make a report about them?
What forces are taking place when Trunky spins the Crocodile around and sends him flying up into the air?

Art

Look at photographs of crocodiles and use these to draw your own pictures of them(see Resources below).
How has the illustrator shown motion when the Enormous Crocodile is swung around and around? Could you use some of these techniques to create your own pictures of moving objects.

Music

Compose a tune to accompany some of the crocodile’s nasty rhymes.

Geography

Find out where Africa is on a map. How far is it from where you live?
Look on Google Earth or another mapping tool to try and find the ‘biggest brownest muddiest river in Africa’.

Spor la citit! Nu se poate să nu aveți cu așa povești de vis. 🙂

20161014_171630

Lasă un răspuns

%d