machetedidactice.com

Puișorul îngâmfat și Luca

Iată că am revenit la povestea „Puișorul îngâmfat”. De data aceasta am găsit o editare în care ilustrațiile sunt mai pe gustul meu. Am mai avut ocazia să mă întâlnesc cu acest puișor, dar imaginile erau atât de aspre că greu am mai lucrat și spun asta, tot din punctul meu de vedere. Consider că atunci când vine vorba de copii și de poveștile destinate lor, trebuie avută mare grijă la ilustrațiile ce vin să completeze narațiunea. Știu, am avut nenumărate dispute pe acest subiect, precum că nu-mi convine nu știu ce imagine și mă cred eu atotștiutoare, însă, repet, asta este părerea mea. Ilustrațiile sunt extrem de importante, asta ca să nu spun definitorii la vârste foarte mici, iar micul cititor va ține mare cont de ele, atunci când va deprinde această îndeletnicire, a cititului. Sunt extrem de puțini copii care nu cer să vadă ilustrațiile, pentru că, să nu uităm, la vârste mici se face lectură după imagini, un exercițiu foarte important pentru mai târziu. Trebuie să mai reamintesc că anul trecut, a fost vorba de faptul că o mare parte din liceenii acestei țări nu putea face acest exercițiu, a citirii de imagini? Prima abordare a acestui puișor am realizat-o așa, și veți vedea că ilustrațiile de acum sunt mult mai frumoase.

Revenind la Puișorul îngâmfat, varianta mai prietenoasă :). În interiorul acestei cărticele sunt patru povești, toate foarte frumos ilustrate. Aici a fost postamentul meu și de aici am realizat materialul pe care doresc să-l prezint.

f57822-Catalin-Nedelcu-Povesti-casuta-din-oala-coliba-iepurasului-povestea-puisorului-in

Am confecționat toate elementele necesare acestei povești, de la decor (soare, nori, apă) la personaje. Aceste personaje le-am confecționat să exprime, exact, starea din poveste. Materialele sunt destinate unei lecții de grad I ce trebuie făcută alături de o grupă mică.

DSC_2874 (2)  DSC_2875 (2)

DSC_2875

Îmbinate, arată cam cum se vede în imaginile atașate.

Puișorul îngânfat 8mart20151

Puișorul îngânfat 8mart20152

Puișorul îngânfat 8mart20153

Pentru că machetele au ieșit atât de frumoase, Luca a intrat în jocul meu și a recitit povestea. Am pregătit 4 cartoline cu secvențele principale. S-a jucat mai mult cu ele și le-a tot rotit, schimbând ordinea intrării personajelor dar și povestea, pe alocuri. Cartolinele le atașez mai jos.

img067  img068  img069  img070

Apoi, l-am rugat să reconstituie povestea cu vorbele lui, folosind machetele. A fost extrem de încântat! Iată ce a ieșit.

Se pot face foarte multe lucruri cu aceste machete. Pot fi folosite pentru diferite tipuri de vârstă, adică se pot duce până în clasele primare, modificându-se cerințele. Trebuie doar puțină inspirație și dorință pentru că cei mici sunt dornici de așa activități.

Acest material l-am confecționat, așa cum am mai spus, pentru o domnișoară profesor-educator, pe nume Carmen. Nu este prima dată când colaborăm iar faptul că suntem la un bis, al nu știu câtelea, face să confirme colaborarea noastră fructuoasă. Când ai de-a face cu oameni hotărâți și stăpâni pe ei este o plăcere să lucrezi! Am fost și am ajutat la amenajarea grupei în care se va desfășura această lecție. Era atât de frumos acolo, de nu-ți mai venea a pleca.

Puișorul îngâmfat 8mart2015 colaj

DSC_2851

Precum se vede, macheta este nerăbdătoare de a fi completată de către copii. Și nu uitați, este vorba de copii de 3 ani!

DSC_2856

Aștept, cu mare nerăbdare, să aflu cum au reacționat micuții. Voi ce părere aveți: ați folosi așa machete în activitățile dumneavoastră?

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Puișorul îngâmfat și Luca”

%d