machetedidactice.com

Machete didactice – Când copilul este copleșit de furie iar tu mustești de teorie și cunoștințe

Poate părea bizar titlu pe care l-am ales pentru articolul de astăzi dar așa am simțit că exprim cel mai bine esența întâmplării despre care doresc să vă vorbesc.

Nu cu multă vreme în urmă, întâmplarea a făcut să trec printr-o experiență ce mi-a dat foarte mult de gândit. Nu aș fi scris despre asta dacă nu aș fi urmărit emisiunea Andreei Esca, cea de la Europa Fm, intitulată „La radio”. Este o emisiune frumoasă pe care o urmăresc , nu în direct, ci pe internet, asta pentru că-mi place să văd fața invitaților atunci când povestesc despre ei și activitățile lor. Una dintre invitate a fost Urania Cremene. Prezentarea de pe site e mai jos.

Certificată Parent’s Toolshop Inc SUA din anul 2010, singura cu această licenţă în România,  Urania Cremene  este Trainer, Master Trainer, Coach, Facilitator de programe şi mamă a unui băieţel de 5 ani .

În decursul timpului, Urania Cremene a susţinut sute de programe de training de leadership, pentru cele mai mari companii din România. Urania Cremene se autodenumește “profă de părinți”. În ultimii 2 ani, Urania a organizat zeci de seminarii gratuite, conferinţe şi workshop-uri intensive de parenting la care au participat peste 8.000 de părinţi din toată ţara.

Emisiunea completă o puteți urmări accesând link-ul de mai jos.

La radio cu Andreea Esca, invitat Urania Cremene

Urania-Cremene-in-studioul-Europa-FM-800x450

sursa foto: europa fm

Puteți afla multe despre această doamnă dacă veți căuta pe internet așa având posibilitatea să descoperiți lucruri minunate. Mi-a plăcut vocea, în primul rând, am făcut cunoștință, chiar dacă virtual, cu o persoană calmă, ponderată, pozitivă. Nu am fost de acord cu tot ceea ce a spus, dar per ansamblu mi-a plăcut și nu aș ezita să merg la un workshop ori seminar. Și mai multe găsiți aici.

Personal cred că s-a ajuns puțin prea departe cu interpretatul și analizatul emoțiilor. Amploarea care s-a dat nu face decât să scoată și mai tare în evidență unele aspecte ce la prima vedere par foarte ușor de gestionat, și câteodată chiar sunt, dar care conform experților în parenting capătă alte valențe. Se prea poate să mă înșel dar cred că atitudinea de astăzi a celor mici este o răsfrângere, în oglindă, a comportamentului celor mari. Că apare răzvrătirea, e foarte adevărat dar atunci când sunt mici, copiii au tendința de a copia. Ori ce copiază este atitudinea părinților, a educatorilor, a dascălilor. Iar primii, din cauza puținului timp pe care-l petrec alături de copiii, elimină regulile. Este cineva care să nu știe că cei mici sunt niște „escroci” sentimentali?

Dacă veți zăbovi asupra acestui aspect veți vedea că am ceva dreptate. Dar să revin la întâmplarea prin care am trecut. Cu ceva timp în urmă am poposit într-o grădiniță pentru a duce niște materiale necesare unei activități. Doamna la care am fost era angrenată într-un joc, alături de copii. Nu eram străină copiilor, făcând alături de ei, în mai multe rânduri, ateliere pline de culoare și voie bună.
La un moment dat, doamna a fost chemată la direcțiune pentru o problemă. Inițial nu a dorit să se ducă, pentru că nu avea cine rămâne cu copiii, știut fiind că în grădinițele cu program prelungit situația personalului auxiliar este restrâns din cauza restructurărilor masive. Dar am afirmat că pot rămâne eu, preț de câteva minute, până se întoarce ea. Am întrebat copiii dacă doresc să jucăm un joc, ei au răspuns încântați că „da”, drept pentru care le-am spus numele jocului pe care-l vom juca. Au fost bucuroși, cu excepția unuia, care mi-a reproșat că

– Ce, tu vii să joci cu noi un joc vechi? Și data trecută tot același joc l-am jucat!

L-am rugat, așa stând situația, să vină în mijloc și să propună el un alt joc, nou. Ori asta i-a adus o stare de furie extrem de greu de controlat. În primă fază a început să plângă. L-am rugat, pe un ton de un calm desăvârșit, să-mi spună motivul pentru care plânge. S-a repezit la mine, fără a mă atinge, cu pumnii strânși, țipându-mi să tac. Ceilalți copii se uitau la această scenă, oarecum mirați, iar o parte din ei mi-au spus să-l las, că așa face el, și să jucăm jocul propus.

DSCN5877

Am așezat cele necesare jocului, după care am început. Copiii vesele, el plin de lacrimi, îmbufnat. Când a venit rândul lui, l-am întrebat dacă dorește să joace, ceea ce i-a produs un alt val de furie comportamentală dar și verbală.

-Taci! Nu mai scoate un cuvânt, auzi? Dacă mai spui ceva, te tai cu sabia. Ai auzit!

L-am privit, cu același calm, iar reacția lui a fost aceea că se aștepta să-l lovesc, ceea ce nu s-a întâmplat. Cred că dacă aș fi procedat așa, s-ar fi liniștit, dar am continuat jocul cu ceilalți copii. Când i-a venit iar rândul, a participat la joc ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Totul s-a petrecut extrem de repede, colegii lui nu au fost mirați, probabil erau obișnuiți cu așa manifestări dar mie mi-au rămas multe întrebări fără răspuns. Ulterior am aflat, că la câteva zile de la acest incident, copilul a sărit la bătaie, cu pumnii, la educator, într-o furie de necontrolat în ceea ce-l privește.

DSCN5880

Așadar, există tot soiul de manifestări la care tu, ca adult, trebuie să-i faci față. Însă momentul în care s-a ajuns acum, cu această sincopă de comunicare între părinți și copii, face ca totul să pară exagerat, nelalocul lui. Am observat asta și la școală, atunci când puși în fața luării unor decizii în ceea ce-i privește pe copii, nu suntem în stare să cădem de acord. Se alunecă în discuții contrare și contradictorii interminabile de soiul „dar ce, eu sunt mai prost să cedez?”.

DSCN5873

Cine suferă? Copiii, evident!

Poate ar fi bine să reușim să ne evaluam mai corect, în primul rând pe noi înșine, și să încercăm să corectăm ceea ce nu este în regulă. Unii dintre noi pot și sunt dispuși, alții, din păcate nu doresc a face acest lucru. Poate un specialist ar veni în ajutor atât celor aflați în dificultate și și celorlalți, dornici de a afla cum se dezamorsează mai eficient conflictele, cu rezultate bune peste ani.

Înțelegere și seninătate vă doresc!

DSCN5879

Lasă un răspuns

%d