De când mă ştiu am avut aplecare pentru aceste îndeletniciri. Poate se moşteneşte, bunica mea fiind o maestră într-ale cusutului, nici mama nefiind prea departe! Mi-au plăcut, încă îmi mai plac şi consider că au o încărcătură emoţională deosebită. Lucrurile făcute manual sunt speciale pentru că în ele sunt adunate multe ore de muncă, sute de gânduri, speranţe şi aşteptări dar şi bucurii. Niciodată nu am ,,cusut” gânduri de răzbunare, negre, rele!
Nu ştiu cum este la alţii, dar la mine aşa arată faţa nevăzută a unui asemenea produs!
Nu am făcut nimic la întâmplare aşa cum nu am pornit niciodată de la premiza că voi avea de câştigat nu ştiu ce avantaje băneşti (pentru că oricum nu s-a întâmplat niciodata acest lucru!), şi asta pentru că nu le-am confecţionat spre a le vinde. Cele pe care le-am dăruit, nu am făcut-o oricum şi oricui.
Am avut perioade şi perioade şi aici mă refer la domeniile abordate. Am tricotat mult până pe la 30 de ani, pentru mine şi ai mei. Am goblenit până pe la 40 de ani cu o frecvenţă ridicată pentru că mă ajutau şi ochii, ceea ce acum nu prea mai este valabil. Am brodat şi bricolat… până în zilele noastre şi voi continua să o fac atâta timp cât voi fi în putere. Însă ai mei fii, nu au gustat aceste practici şi poate că-i firesc să fie aşa 🙂
Referitor la goblen, totul a pornit de la o provocare a unei rubedenii care se îndoia de capacităţile mele, considerând că nu sunt în stare să fac aşa ceva. Şi m-am apucat, acesta reprezentând începutul unei minunate îndeletniciri. Am cusut zeci de goblenuri şi nu am vândut niciunul. Am dăruit câteva, unor persoane speciale din existenţa mea, care ştiu că apreciază migala şi răbdarea.
Toate piesele lucrate de mine au o poveste, însă două dintre ele sunt cu adevărat speciale. Sun cele confecţionate în momentul în care am aflat că voi deveni mamă. Asta s-a petrecut şi prima dată dar şi a doua. Modelele alese au fost religioase iar aceste piese vor pleca la casele celor doi fii ai mei, atunci când va sosi momentul.
Maica Domnului cu pruncul a fost lucrată pentru Răzvan iar Iisus a fost destinat lui Luca.
Toate lucrările îmi sunt dragi, dar am o slăbiciune pentru unele dintre ele pentru că marchează evenimente importante din existenţa mea ca femeie şi mamă.
Pe acestă listă se află şi Hans şi Hanna, două busturi care arată într-un fel anume şi care au o delicateţe.
Alte două modele dragi sufletului meu sunt cele în care se află instrumente muzicale. În unul se regăseşte iubitul nostru pian şi a apărut odată cu Luca, în speranţa că şi el va desluşi tainele acestui instrument, ceea ce s-a şi întâmplat.
În cel de-al doilea, o fetiţă delicată îşi trage sufletul după o cântare la vioară.
Modelele alese de mine spre a fi lucrate au reprezentat busturi şi imagini din natură, alături de câteva teme religioase. Alte teme nu am abordat, pentru că nu au fost pe sufletul meu.
Cine lucrează goblen ştie câtă muncă dar şi câtă răbdare se ascunde în spatele lui.
Cei care le confecţionaţi, bucuraţi-vă că puteţi, iar cei care le primiţi, apreciaţi-le!
4 gânduri despre “Machete didactice – Îndeletniciri migăloase”
Adevarate opera de arta! Bravo! Dar sa inteleg ca nu mai continui cu aceasta indeletnicire (goblenul) ?
Continui, dar cu o frecvenţă mult mai redusă. Multumesc frumos de aprecieri!
Am cochetat si eu multi ani cu aceasta indeletnicire. Am renuntat (sau, sper eu, am facut o pauza) dupa ce au crescut nitel copiii. Razvan (al meu) imi prindea goblenul si-mi cosea alandala, cum nimerea el sa bage acul, pe la vreo 2 anisori. Nu ma deranja ca umbla la goblen, ci pericolul care-l pandea (imi pierdea acul). Mi-e dor sa mai cos goblen si, cu siguranta voi mai lucra…cine stie, poate chiar vara asta!.Da, numai cine a cusut stie cat suflet pui in fiecare lucrare!
Multumesc Diana pentru cuvintele scrise. Cunoşti cu adevărat ce înseamnă atâta migală. Dar şi câtă satisfacţie la final. Sănătate vă doresc tuturor şi … Goblenuri noi!