Când am dat titlu acestui articol din blogul meu m-am gândit oare câtă lume știe care este diferența între cifră și număr.
Diferența dintre cifră, numeral și număr:
Cifrele sunt semnele sau simbolurile grafice cu care se scriu numerele, sunt reprezentarea grafică a acestuia. Din punctul de vedere al semioticii, cifra este un semnificant, iar numărul este un semnificat. Trecerea de la semnificant la semnificat presupune totdeauna o acțiune de decodare, un algoritm. Exemplu: cele 10 cifre de la 0 la 9.
Numeralele sunt etichete (mărci) scrise, orale sau gestuale, care reprezintă un număr. Cele scrise se formează cu ajutorul cifrelor. Exemplu: numerele 1.000.000, 6 (acest număr se scrie cu o singură cifră), 2009.
Numărul este un concept abstract (lipsit de formă, culoare etc.) ce descrie o anumită proprietate comună a unor colecții sau mulțimi de obiecte – și anume tocmai bogăția (numărul) de elemente din ele. Formulat neriguros, numărul se poate defini conceptual drept proprietatea comună a tuturor mulțimilor cu același număr de elemente. Numerele sunt notate cu cifre (44, 3,14, 13.880 etc.), dar și fiecare din cele 10 cifre poate reprezenta un număr. Alte exemple: numărul de zile dintr-o lună (numărul este bine definit, chiar dacă depinde de luna aleasă), numărul frunzelor dintr-o pădure (acesta se poate doar aproxima), numărul planetelor cu viață din galaxia noastră (acest numărul există, dar nu e cunoscut), numărul punctelor de pe un segment de dreaptă (este infinit).
Astfel, numărul „10” se reprezintă în scris cu ajutorul cifrelor „1” și „0”, cu numeralul scris „zece”, dar și cu cuvântul (rostit) „zece”. Prin gesturi, el se poate reprezenta prin arătarea degetelor de la ambele mâini.
Înțelegerea și folosirea cifrelor presupune un grad de abstractizare ridicat. Astfel, la 6 ani, un sfert din copii încă mai scriu în mod greșit 0 + 0 + 0 = 3, iar la vârsta de 8 ani o jumătate din copii mai scriu (tot în mod greșit) 0 × 5 = 5.
Există mai multe seturi de cifre formate din una sau mai multe caractere grafice, fiecare set fiind asociat unui sistem de numerație. În sistemele de numerație poziționale, setul de cifre este alcătuit din minim două caractere (din care unul este de obicei cifra „0”) și formează baza sistemului de numerație, iar numărul cifrelor determină și numele sub care sunt cunoscute aceste cifre (cifre zecimale, binare, etc.). (sursa: wikipedia)
Cum de m-a dus gândul la asta? Pentru că am avut de meșterit un ursuleț care cară niște cifre puse în vagoane, pe șine.
Și cum să nu socotești câte zile ori luni vor mai trece până la dispariția pandemiei care ne-a înnebunit viețile, dându-le peste cap?
Socoteala continuă prin a analiza dacă există șanse să recuperăm ceea ce am pierdut. Ori dacă sunt date din altă perspectivă, cât am câștigat având răgaz să ne facem o introspecție asupra propriilor vieți, a relațiilor pe care le avem, a ceea ce am reușit să realizăm până acum.
Cifrele le-am atașat eu fotografiei pentru că nu le am, ele fiind deja ajunse la noua lor casă, însă am făcut o simulare cam cum ar arăta.
Pentru a se atașa pe ele și câte elemente are fiecare număr, am printat mai multe imagini cu mâncarea preferată a ursulețului, din meniu făcând parte fructele de pădure, mierea de albine și peștii. Doamna educatoare va decupa și pune pe fiecare cifră în parte ce va considera de cuviință că se potrivește mai bine.
Hai la socotit!