Anul trecut, atunci când Luca era în clasa a I a, nu a putut participa la manifestările dedicate acestei săptămâni, pentru că a fost bolnav. Am încercat să facem noi acasă, tot soiul de activităţi care să fie la unison cu cele făcute de colegii lui, sau măcar pe aproape!
Ca şi atunci, nici acum vremea nu este prietenoasă şi nici propice desfăşurării de activităţi în aer liber, drept pentru care, majoritatea temelor prinse în proiect vor avea ca loc de desfăşurare, sala de clasă.
Dar suntem abia la început de săptămână şi nu trebuie să ne pierdem speranţa.
Cum spuneam, pentru că anul trecut am fost nevoiţi să stăm în casă, într-una dintre zile am organizat o … vizită la muzeu. Dacă nu am putut merge noi acolo, am adus muzeul acasă.
Am dorit ca discutând despre aceste lucruri, să văd dacă Luca ştie care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi în calitate de vizitator.
Ca suport, am folosit o revistă Toupie, o publicaţie franţuzească ce s-a dovedit a ne fi de un real folos de-a lungul timpului. Cât a fost Luca mic, am avut abonament, însă acum odată cu creşterea lui în vârstă am descoperit şi alte reviste.
Spun că ne-a fost de ajutor deoarece de aici am luat suportul nostru de joacă.
Practic, am găsit o planşă cu nişte galerii dintr-un muzeu iar pe acest suport, copilul a trebuit să rezolve anumite cerinţe. Mai jos am scanat aceste planşe şi le-am adunat într-un fişier word, poate le puteţi folosi, având măcar un punct de reper.
Practic, Luca a avut posibilitatea să facă o vizită virtuală într-un astfel de loc şi chiar dacă avea şi exerciţiu fizic, odată cu creşterea în vârstă, lucrurile se văd şi sunt interpretate diferit. Nu am avut ocazia până acum să vizitam marile muzee pariziene, dar nu-i timpul pierdut!
Luca a citit, a urmărit, a observat, a lipit, a asamblat. Fişa a avut destule cerinţe iar modul în care a fost concepută a reprezentat o provocare pentru copil, dar şi o sursă de curiozitate. A trebuit să identifice o mască africană, să găsească ghizii din muzeu, să viziteze sala bijuteriilor antice, să arate persoanele ce nu au respectat regulile de comportament într-un muzeu, să caute câteva obiecte pierdute de vizitatorii prea fascinaţi de cele văzute!
Apoi a trebuit să confecţioneze o ,,operă” de artă folosind măcar 6 autocolante, după care să-i dea o denumire lucrării efectuate (în revistă existau autocolantele necesare acestui craft).
Luca a făcut următoarea lucrare, pe care a numit-o ,,Parcul de distracţii’‘. A fost conceput exclusiv de el, fără nici o intervenţie.
Pentru ca joaca noastră să capete accente de real, şi pentru că în vizita noastra am avut de identificat câteva tablouri si exponate, a trebuit sa facem o documentare, succinta, pentru a putea rezolva cerinţele şi am apelat la colecţia Mari pictori, scoasă la Adevărul dar şi la Mari muzee ale lumii, scoasă tot de aceeaşi publicaţie. Aici am urmărit ca băiatul să citească denumirile, să observe câteva picturi definitorii pentru omenire, să vadă că există muzee importante în toate marile capitale ale lumii, să aibă răbdarea de-a asculta şi de-a vedea noţiuni şi imagini pe această temă. Nu era chiar străin de cauză, pentru că am mai avut discuţii pe această temă. Am ajuns şi la Van Gogh iar Luca a vrut să vadă dacă găseşte reproducerea făcuta de mine după celebrul tablou. Numai că el nu se află (tabloul) la muzeul Van Gogh ci la New York. La muzeul din Egipt s-a comentat cel mai mult, aici manifestându-şi dorinţa de-a ajunge. Musai! Am vorbit şi de Nicolae Grigorescu şi am văzut câteva tablouri pictate de el.
A trebuit apoi să completeze o fişă pentru expoziţia de pictură, fişă ce era tot în interiorul revistei. Dar eu am scanat-o şi am transformat-o într-o planşă. Ultima etapă a fost alcătuirea unei fişe în care să scrie câteva cuvinte întâlnite astăzi şi definiţia lor din DEX.
Pentru sufletul meu, am reprodus din fire bumbac, celebra pictură a lui Van Gogh, Starry night.
Cam aşa a arătat o zi din Săptămâna altfel de anul trecut. Anul acesta am pregătit alte activităţi, pentru un băiat puţin mai mare.
Vă doresc inspiraţie, răbdare, creativitate nu numai pentru această săptămână ci şi pentru cele ce vor urma!