machetedidactice.com

„Prietenul meu” * Povești de suflet

Pe tăpșanul lecturilor noastre am descoperit o poveste în care un băiețel pe nume Lucas care este diferit, privește cerul și descoperă tot felul de forme care sunt alcătuite din nori.

Eu, care sunt o împătimită a descoperirii cerului pentru a mă bucura de tot felul de forme și culori și care nu de puține ori am fost pe muchie să nu-mi rup gâtul, m-am bucurat să descopăr că mai sunt și copii care au aceeași pasiune ca mine.

Cartea are text puțin, aerisit, aducând în atenția cititorului mic ori mare, un mesaj pe cât de simplu pe atât de profund: diversitatea și prietenia. Lucas este un băiețel care în loc să se joace cu colegii lui stă și privește cerul iar cu personajele formate din nori meșterește tot felul de povești.

La început, Victor se teme puțin de el, găsindu-l ciudat pentru ca mai apoi să i se alăture.

Autoarele trasează apoi cu îndemânare paralela dintre diferența dintre copii și copacii din parcul în care lui Victor îi place să se joace: fiecare copac este diferit, dar aduce ceva bogat (Victor poate urca pe unii, se poate ascunde în spatele altora sau încă se lasă gâdilat de frunzele arbuștilor).

Când Lucas se întoarce la școală după o săptămână, Victor mărturisește că ceea ce diferă la el este ceea ce iubește cel mai mult la prietenul său! În cele din urmă, încurajat de prietenia și încrederea noului său prieten, Lucas începe să se joace cu ceilalți colegi.

Această poveste evidențiază construirea relațiilor: o mică înțelegere a ceea ce este diferit pentru început; curaj și curiozitate pentru a merge dincolo de ceea ce este diferit; o împărtășire de viziuni și o bogăție care rezultă din acest schimb; o dublă influență pozitivă care aduce beneficii tuturor.

Acest album este un imn minunat pentru prietenie și acceptare. Este excelent ilustrat și pus în pagină în oglindă, asta pentru a descrie experiențele emoționale ale lui Victor pe de o parte și Lucas pe de altă parte.

Este o carte minunată pentru a fi adusă în fața celor mici, începând de la vârsta de trei ani. Iar eu abia aștept să am această ocazie!

Lasă un răspuns

%d