Nu se sistaseră orele încă, atunci când copiii au primit spre rezolvare acest proiect la biologie. De fapt, e o felie din acest proiect pentru că erau un grup de 7 copii dacă nu mă-nșel, lui revenindu-i solurile și vegetația.
Numele proiectului este Pădurea de foioase iar eu numai ce am auzit că am și purces la căutat/adunat materiale.
Am cumpărat de pe teachers pay teachers un material pe care și l-a dorit. Am dat curs dorinței lui pentru că era vorba despre ceva ce refuza să facă și anume să coloreze, decupeze, asambleze și m-a mirat.
L-a lucrat singur, pe bucăți, mai multe zile la rând, atunci când considera de cuviință că vrea să facă asta. Și-a luat pixurile cu gel și le-a migălit, lucru care l-a scos din tensiunea în care se afla.
Pentru că am adus materialele în fața lui, nu am rata de a le citi și eu, pe unele dintre ele parcurgându-le deja, tot cu el, atunci când era mai mic.
Dacă nu aveți Mica enciclopedie despre copaci, vă citesc eu ce scrie la pădurea de stejar pentru a vedea ce informații interesante găsiți în ea.
și la pădurea de fag.
Am folosit și alte atlase, în care informația era mai detaliată, pentru copii mai mari. Deasemenea, nu a căutat informații doar despre soluri, ceea ce i-a revenit, ci despre pădurea de foioase în ansamblu cu tot ceea ce înseamnă ea.
Revenind la macheta 3D, după ce a colorat toate elementele, le-a decupat și asamblat. Finalul arată așa cum se vede mai jos.
Pentru a evidenția copacii care alcătuiesc această pădure, a printat câte o frunză a fiecărui copac pe care, mai apoi, le-a pus într-o fișă cu buzunare. Fișele sunt de pe twinkl.
Pentru o tușă aparte, a laminat o parte dintre frunzele pe care le-am uscat în anii trecuți și le-a atașat buzunărelelor.
Pentru că se vedeau așa de frumos, amintindu-i de brelocul ierbar făcut în clasele primare, a mai laminat și niște flori.
Informațiile despre tipurile de sol prezente în pădurea de foioase le-a scris pe o altă fișă.
Proiectul l-a terminat de multă vreme, dar am așteptat ca el să ajungă la doamna profesoară de biologie pentru a putea scrie despre el, rămânând așa în amintirea noastră. E o perioadă destul de complicată de gestionat emoțional și faptul că a ales să facă acest proiect în maniera asta, spune multe. La final a fost încântat de ce a reușit să realizeze, dar a rămas regretul de a nu-l putea prezenta în clasă, acum la sfârșit de ciclu gimnazial, mai ales că are un respect deosebit pentru doamna de biologie, un dascăl minunat.
Nici nu va mai exista acest final, pentru că lucrurile stau așa cum stau.
Nu e vorba de banchet, dacă la asta v-a fugit gândul, ci despre cursul festiv, fotografia de grup și ultimele întâlniri cu profesorii. Numai că nu noi luăm vreo hotărâre ci le vom respecta pe cele care se vor impune.
Îmi doresc să rămânem sănătoși la trup și minte, la fel cum vă dorim și vouă!