machetedidactice.com

Culori și senzații induse

Imaginează-ți că a fost doar o furtună mare. Erai ferit de ploaie în casa ta, dar te-ai uitat afară imediat ce s-a terminat.

Soarele tocmai începea să iasă din spatele norilor, iar ploaia aproape se oprea.

În acest moment magic vezi o priveliște frumoasă – un curcubeu!
Curcubeele sunt considerate a fi unele dintre cele mai speciale cadouri ale naturii, redate în multe picturi și fotografii.

De asemenea, au inspirat multe poezii, cântece și alte tipuri de artă. Ce este cu aceste arcade superbe care ne fac să le iubim atât de mult?

Un curcubeu este un arc multicolor, sau o linie curbată, pe cer. Majoritatea curcubeelor se formează atunci când razele Soarelui lovesc picăturile de ploaie care cad din norii de ploaie. Curcubeele apar în partea de cer opusă Soarelui, de obicei dimineața devreme sau după-amiaza târziu. Din interior spre exterior, culorile curcubeului sunt violet, indigo, albastru, verde, galben, portocaliu și roșu.

Lumina soarelui călătorește prin spațiu sub formă de valuri. Oamenii de știință folosesc o idee numită lungime de undă pentru a descrie aceste unde. Unele unde luminoase au lungimi de undă lungi, în timp ce altele au lungimi de undă scurte. Undele de lumină cu lungimi de undă diferite apar ca culori diferite. De obicei, toate undele de lumină se amestecă împreună pentru a forma lumină albă. Dar când undele de lumină trec prin picăturile de ploaie, se separă. Acest lucru se întâmplă deoarece picăturile de ploaie îndoaie unde luminoase cu lungimi de undă diferite cu o cantitate diferită. Undele luminoase separate apar și formează culorile curcubeului.

Cel mai luminos și cel mai comun tip de curcubeu se numește arc primar. Uneori, în afara arcului primar se formează un curcubeu mai slab. Acesta se numește un arc secundar sau, uneori, un curcubeu dublu. Un arc secundar se formează atunci când lumina se îndoaie de două ori în interiorul picăturilor de apă. Prima îndoire face arcul primar, iar a doua îndoire face arcul secundar. Culorile din arcul secundar apar în ordinea opusă culorilor din arcul primar. (sursa: aici)

Poți atinge un curcubeu?
Curcubeele nu sunt un obiect sau un lucru și nu pot fi atinse. Sunt alcătuite din lumină care este reflectată și îndoită și nu poți simți lumina când strălucește.

Unde este sfârșitul curcubeului?
Un curcubeu nu are sfârșit. Chiar dacă pentru noi arată ca un arc sau ca o litera U inversă, curcubeele sunt de fapt cercuri pline. Vedem doar o parte din cerc pentru că de obicei vedem curcubeul de pe pământ.
Odată cu venirea primăverii vor începe ploile ocazie cu care vor apărea și îndrăgitele curcubee. Trebuie doar să le privim, așa bucurându-ne de ele prin spectacolul pe care-l oferă.

Lasă un răspuns