machetedidactice.com

„Supraviețuitorii” de David Long & Kerry Hyndman

În primul rând se cuvine să vă urăm Sărbători fericite! și un Crăciun de poveste alături de cei dragi.
Ca în fiecare an când nu suntem plecați de acasă, prima zi de Crăciun este acea zi în care nimeni nu te grăbește să faci nimic. Totul rămâne la latitudinea ta de cum dorești să-ți dozezi atenția, către ce anume și cât timp să-i aloci între mesele festive.
În cazul meu și al nostru, a celor din această casă, Crăciunul de acum este unul umbrit de pierderea suferită anul trecut tocmai la vremea aceasta, și de aceea nici cheful nu este unul pe măsură. Dar, cum viața merge înainte, putem să-i pomenim pe cei plecați dintre noi, aducându-ne aminte de clipele pe care le petreceam odinioară, când totul era frumos și adevărat.
Vremea de afară este una care nu te îmbie la plecat, pentru că după ce toată dimineața de ieri a plouat pentru ca mai apoi să continue cu o zăpadă grea, încărcată de apă, astăzi să fie un vânt tăios, neprietenos. Nimic din atmosfera de afară nu te duce cu gândul la Crăciun, zăpada topindu-se iar colindătorii lipsind aproape cu desăvârșire. Ieri au venit doar două fetițe, de la un centru de plasament, care au cântat un colind anemic și fără pic de vlagă, scopul fiind doar unul singur, lesne de ghicit. Erau ani în care trebuia scoasă soneria pentru că se mai oprea, dar acele timpuri au trecut, noi schimbându-ne odată cu ele.
Așadar, astăzi, cel puțin până acum, am citit pe săturate și vreau să vă aduc în atenție o carte care se adresează în bună măsură și celor mari, dar și celor mici, prin poveștile adevărate pe care le dezvăluie.
O carte proaspătă apărută la editura ART în 2018 titlul exact fiind Supraviețuitorii Întâmplări extraordinare din sălbăticie și de dincolo de ea, semnată de David Lond și ilustrată de Kerry Hyndman.

Spun că este o carte pentru mari și mici pentru că în ciuda textelor condensate, cele 23 de povești pot fi dezvoltate în romane ori transpuse pe peliculă. Întâmplări extraordinare în care semenii noștri, mici ori mari, femei ori bărbați, le-au avut de înfruntat, ei depășindu-și limitele în ciuda condițiilor date.

  

Cu siguranță, dacă urmăriți programele posturilor de televiziune Discovery, National Geografic ori Animal Planet, ați văzut și acolo unele din aceste situații descrise. Însă așa, prin text, imaginația ta este pusă la lucru, cititorul având ca punc de reper o ilustrație la fiecare poveste.

Dintre toate, una l-a împresionat pe Luca foarte tare, aceea în care este descrisă experiența unui medic rus, Leonid Rogozov, care a trebuit să se opereze singur, în Antarctica fiind în anul 1961, în timpul unei misiuni.

El făcea parte dintr-o echipă de oameni de știință de la stația polară de cercetare Novolazarevskaya, care număra treisprezece membri.

Stația se afla într-o regiune din Antarctica numită Țara Reginei Maud, botezată după nepoata Reginei Victoria, care s-a căsătorit cu Regele Norvegiei. Din cauza climei și a distanței, oamenii de la stație rămâneau adesea izolați pentru perioade îndelungate de timp, neputând decola ori ateriza nici un avion.
La un moment dat, medicul de la stație s-a îmbolnăvit și după ce și-a stabilit singur diagnosticul a ajuns la conluzia că singura șansă de scăpare este să se opereze. Neavând cu el nici un asistent și nici o persoană calificată să facă această manevră medicală, se hotărăște să riște și ajutat de șofer, cel care i-a ținut oglinda pentru a vedea unde face inciziile, dar și a altor doi colegi care țineau depărtătoarele folosite pentru a ține marginile inciziei depărtate în timpul intervenției, medicul Rogozov s-a operat singur fără a fi anesteziat. Trebuia să fie în deplinătatea forțelor mentale pentru a ști ce anume face și tocmai de aceea operația s-a întins pe o perioadă lungă de timp, epuizând toți participanții.
S-a dovedit, după câteva zile, că intervenția a fost un succes, medicul scăpând cu viață din această teribilă încercare.

Întâmplările prin care trec protagoniștii au loc în medii diferite, pe pământ ori în ocean – la mare adâncime, în deșert ori junglă, vulcani sau cercul polar. Cu siguranță că veți sta cu sufletul la gură pentru a afla deznădământul, dar veți face și anumite exerciții de imaginație de genul „Cum ar fi dacă eu… ?”

Spor la citit!

Lasă un răspuns

%d