machetedidactice.com

Machete didactice – Reprezentare anotimpuri

DSCN9004

Anotimpurile reprezintă un subiect atât de vast încât ne întâlnim cu noţiuni legate despre ele încă din primii ani din viaţă.
În peregrinările mele prin grădinițe am întâlnit „anotimpurile” reprezentate, cu precădere, prin niște Zâne – evantai, înconjurate fiecare de elemente specifice lor.
Nu doresc a transmite că acest lucru nu este bun, așa cum nu am pretenția că aș deține rețeta perfectă, însă poate este momentul să mai diversificăm puțintel ambientul. Întotdeauna am fost adepta personalizării încăperilor, iar acestea să aibă elemente decorative  care să transmită câte ceva din felul de a fi a  celei care o „administrează”, adică a educatoarelor sau a învățătoarelor.
Drept pentru care, atunci când am fost solicitată să reprezint anotimpurile, am căutat elemente care să te ducă cu gândul la ele.
Așa  a  apărut  pentru  Primăvara  un  băiețel  care grădinărește, știut  fiind că grădinile  se primenesc  primăvara.
Mai  sus  este  reprezentat  acest  băiețel  care  duce  o  roabă  în  care  are niște floricele  ce trebuie  plantate. Am  adăugat  și  câteva  albinuțe  pentru  a marca trezirea  la  viață  a naturii,  prin  zumzet,  în  cazul  meu.  Dimensiunea copilului  este de  1,50 m lungime  iar lățimea   de  aproximativ  1,20  m.

 

Vara a sosit pe o bicicletă pe roțile căreia erau crescute flori de câmp. Imaginea unui lan plin cu flori de câmp este de neuitat, datorită multitudinii de culori și de miresme. Un copilaș nu va uita de gingășia unui mac, de albastrul inconfundabil al cicorii sau de țepoșenia unui ciulin! Biciclista mea are  prins în păr un buchețel alcătuit din flori de câmp. 🙂 Machetă are dimensiunile asemănătoare cu ale băiețelului ce reprezintă Primăvara.DSCN9008

Pentru Toamnă am confecționat o fetiță care se adăpostește  de ploaie sub o umbrelă. Am adăugat și cizmulițele de cauciuc dar n-am uitat de prezența frunzelor ruginii. Pentru că toamna predispune la melancolie, n-am lăsat fetița singurică ci i-am adăugat și un ursuleț, prietenul ei cel mai bun!                                           DSCN9009

 

Iarna vine cu veselia specifica a jocurilor practicate în acest anotimp. Am ales ca să o reprezint cu ajutorul unei fetițe care tocmai a terminat de construit un Om de zăpadă. Ca element glaciar, am optat pentru accentuarea manșetelor și poalelor paltonașului.

DSCN9010

Dimensiunile celor patru machete didactice sunt  aproximativ aceleași. Ele au fost montate pe un perete iar împreună formează un ansamblu, pe care dacă-l privești, nu ai cum să nu-ți dai seama că-i vorba de anotimpuri. M-am ajutat și de culorile definitorii ale fiecărui anotimp în parte.
Îmi doresc să vă regăsiți măcar într-o reprezentare din cele arătate mai sus.
Și dacă nu adultul, măcar copilul din fiecare să rezoneze la ele!

Lasă un răspuns

Niciun comentariu “Machete didactice – Reprezentare anotimpuri”