machetedidactice.com

„Pătlăgică” sau despre porecle și emoțiile lor

Săptămâna asta e cu emoții, despre emoții și cum le gestionăm noi un subiect pe care Fluturașii îl abordează zi de zi în funcție de povestea cu care se întâlnesc, mai bine spus cu personajele lor.

Pătlăgică este cel cu care s-au întâlnit astăzi, acest băiețel deschizând multe subiecte de discuție. Pentru că Oscar este de fapt Pătlăgică, băiețelul care  s-a ales cu așa poreclă din cauza obrajilor care sunt roșii mult mai roșii atunci când este pus în fața unor provocări.

Oscar se înroșește la față de când se știe.
Se înroșește când citește o poezie în fața clasei, când sare în piscină, când stă lângă Suzie.
Se înroșește chiar și atunci când cineva îi spune că se înroșește.

Îmi place nespus de mult secvența de poveste, atunci când cei mici o ascultă pentru ca mai apoi să participe la ea. Multe se aud în cadrul acestor dialoguri, eu conducând discuția pe tărâmuri de unde să aflăm anumite lucruri, stări, situații pentru ca mai apoi să le gestionăm fiecare după putere, abilități, fler. Pentru că să nu aveți cum impresia că la cât sunt acești copii de mici nu se iscă tot soiul de divergențe acolo unde încăpățânarea, orgoliul, răsfățul duc la manifestări de toate culorile. Exact așa cum sunt și emoțiile.

În cadrul grupei sunt copii de toate felurile, cu toane și nevoi diferite, fiecare cu situația și cu povestea lui. Tot ce au de făcut adulții din fața lor este să le imprime un soi de comportament care să ducă la armonie și bună înțelegere, toleranță și acceptare pentru că timpul petrecut în grupă este foarte mare, aproape întreaga zi. Evident că se ivesc probleme însă atmosfera din grupă, modul în care copiii participă la activități, felul în care se joacă este unul foarte bun. Drept este că și climatul din grupă este unul de încredere deplină, armonie și siguranță.

Vă invit să ascultați povestea și să purtați un dialog cu preșcolarul și veți simți totul.

Momentul de meștereală a aparținut unei tomate, trei de fapt pe care le-am transformat într-o mască. Găsiți șablonul mai jos, unul care este accesibil pe internet fără a plăti pentru el.

tomatomask-bw

A fost un craft solicitant din punctul de vedere al decupatului  însă marea majoritate s-a descurcat de minune, unii dintre copilași făcând progrese remarcabile în această direcție. Nici la colorat nu se stă rău.

Nu au lipsit dansurile, unul dintre ele chiar foarte frumos și gustat de copilași.

Și nici poeziile nu au lipsit, una dintre ele putând-o învăța și voi.

Am plecat când ei se întorceau de la masă că a durat puțin până am strâns. Așa-mi place! E atât de frumos cum nici nu puteți bănui. Mulțumesc, Irina!

Lasă un răspuns

%d