machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Câte ceva despre igienă. Şi personală dar şi cea a clasei


Avem două săptămâni de când tot vorbim despre igienă. Este o temă la care s-a ajuns la şcoală, la „Cunoaşterea mediului” şi pe care , evident, nu aveam cum s-o ratăm. Dar ce spun eu ratat! Mai degrabă, disecat!
A fost structurată pe două secţiuni: igiena personală şi igiena clasei.
Noi despre igienă am vorbit iar de insistentă ce am fost, Luca a devenit ca un roboţel atunci când intră în casă: prima dată se spală pe mâini. E ca un automatism ce pe mine mă bucură mult!
Dacă vreţi să vedeţi ce şi cum a fost, o puteţi face apăsând aici.

Şi nu a fost singura dată când s-a vorbit despre aceste noţiuni. De obicei când vine vorba de corp omenesc sau despre dinţişori, discuţia şi dialogul te duce şi-ntr-acolo.
De data asta am urmărit firul manualului şi am căutat să îmbogăţim ceea ce era creionat acolo. Şi a fost super!

  

La igiena personală am vorbit despre regulile pe care trebuie să le respecţi şi să le aplici tot timpul, fie că eşti însoţit sau că eşti singur. S-a vorbit despre baie şi despre desele duşuri făcute în anotimpul vara, despre nenumăraţii microbi ce generează boli atât de sâcâitoare, despre mâinile murdare, despre năsuc înfundat şi lista este foarte lungă. Dialogurile avute cu el sunt foarte nostime, exemplele date – comice adesea, dar cine are copii sau lucrează cu ei, ştie exact despre ce vorbesc. Multe din replicile savuroase, pe moment, îşi pierd din farmec atunci când sunt scrise. Şi asta pentru că nu există mimica şi gestica de rigoare. Nici nu se pot reproduce fotografiile asta datorită faptului că toate sunt mişcate!

  

Am avut şi ajutor din partea Enciclopediilor Larousse pentru copii, citite pentru a nu ştiu câta oară, dar îndrăgite la fel de mult! Am mai folosit şi Corpul omenesc, tot din colecţia enciclopediilor Larousse. Aceste enciclopedii le-am achiziţionat atunci când Răzvan era mic şi de fiecare dată când apelez la ele, mă felicit pentru acest lucru! Unde mai pui că au trecut 15 ani de atunci!

  

După ce Luca a citit toate aceste informaţii, începând cu manualul, şi-a făcut tema pentru şcoală, temă ce a constat într-un desen dar şi câteva rânduri, la subiect.
Pentru a diversifica, am confecţionat nişte fişe, pe care el găsiţi în fişierul de mai jos. O să vedeţi că este un melanj între ideile mele şi ale altora, între limba română şi limba engleză, dar per total a ieşit un material care a fost extrem de apreciat atât de d-na învăţătoare cât şi de colegii lui. Luca a avut de completat, de decupat, de laminat, de asamblat, ce mai! o grămadă de treabă.

Fise igiena personala

        

  

Fişa rezultată este una în care se face referire la lucrurile care te fac să miroşi frumos şi lucrurile care te fac să miroşi urât, dar şi una în care sunt specificate regulile ce trebuie urmate înainte de-a pleca la şcoală. Fişele făcute de Luca arată aşa:

DSC_5409  DSC_5410

A doua parte a temei a fost despre igiena clasei. Şi aici am făcut un set de fişe, fişe ce au cuprins un chestionar, nişte ghicitori, un soi de puzzle. Fişierul  îl găsiţi mai jos, iar pentru bordura paginii, eu am folosit twinkl.co.uk

Fise de lucru reguli de igiena clasa

DSC_5536      DSC_5547  DSC_5550

Dar fotografiile sunt grăitoare iar pentru noi asta a contat: o activitate făcută cu drag şi înţeleasă! Fişele lui Luca au ieşit aşa:

DSC_5552DSC_5553

DSC_5554

Asta despre igienă.
Doresc în încheiere, să vă reamintesc de concursul nostru. Vă aşteptăm cu drag să vă înscrieţi, asta numai dacă veţi considera că aceste machete didactice vă pot fi de ajutor. Zi frumoasă şi plină de creativitate, vă dorim !

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activităţi educative copii – Câte ceva despre igienă. Şi personală dar şi cea a clasei”

%d