machetedidactice.com

Activități educative copii – Cărăbușul în natură, literatură și … în vizită

E plin de cărăbuși! Peste tot pe unde privești, îi vezi. Dar și dacă nu te uiți, zbârnâitul lor, inconfundabil, nu ai cum să-l omiți. Sunt turați la maxim pentru că au un zbor greoi și se agață de tot ceea ce le poate reprezenta un sprijin.

Când eram copil alergam după ei și mă jucam. Era o modă ca cei doritori să adune elitrele, cică ar fi bune în industria farmaceutică. Personal, nu am putut niciodată să „dezbrac” un cărăbuș, și nici nu am făcut din ei moriști sau mai știu eu ce jucărioare. I-am privit și m-am jucat cu ei, dar… atât. Nu țin minte să fi știut, încă de pe atunci, ce dăunătoare poate fi această insectă, atât în stadiul larvar cât și ca adult. Dacă aș fi fost în cunoștință de cauză, poate aș fi procedat altfel.

Spuneam că e plin de cărăbuși. Luca nu și-a manifestat dorința de-a se juca cu aceste insecte, drăgălașe dealtfel, dar nu am putut rata o întâlnire cu ele, pentru că le trece vremea repede și e păcat. 🙂 Dar perioada lor a coincis și cu una mai nefastă pentru copil. O boală urâtă l-a țintuit la pat, într-un mod necunoscut lui, până acum. Însă, atunci când a fost în stare să stea cu capul sus, i-am adus un musafir, asta pentru a observa, pe viu, ceea ce povestisem cu câteva zile în urmă. Așadar, un cărăbuș a fost unicul vizitator al copilului în această perioadă, asta pentru că așa s-a nimerit. Sau poate pentru că nu mai avem exercițiu de a vizita un bolnav, aflat în covalescență?

Micuțul zgomotos a reușit să-i aducă zâmbetul pe buze pacientului meu. L-am întors pe toate părțile și l-am studiat așa cum ne-am priceput și noi. Fără a avea pretenții de mari cunoscători ci, mai degrabă, de învățăcei sârguincioși și curioși.

Am avut material care ne-a venit în ajutor. În primul rând o Enciclopedie despre insecte pe înțelesul copiilor, o carte minunată ce explică foarte clar cum stă treaba cu fiecare insectă ce o aduce în fața copiilor. Găsiți între coperțile ei despre
Viespi
Țânțar
Muște
Cărăbuș
Lăcustă
Furnici
Libelula
Buburuza
Fluturii
Albinele

vox-Insectele-pe-intelesul-copiilor---Enciclopedia-animalelor-in-imagini---Editie-CartonataDSC_3482

Am mai citit și din Atlasul zoologic câteva informații despre această insectă.

atlas-zoologic-general_1_fullsize

Un cărăbuș în vizită la un bolnăvior – video

Lectură despre cărăbuș, insectă – video

Despre cărăbuș

Nu putea să lipsească și o lectură în care personajul principal să fie cărăbușul. Important este că am găsit-o! Se numește Sărăcuțul și face parte din cartea Din lumea celor care nu cuvântă scrisă de Emil Gârleanu. 

Lectură Sărăcuțul – video

biblioteca-pentru-toti-din-lumea-celor-care-nu-cuvanta-schite-si-povestiri-de-emil-garleanu-3244897

O lectură minunată, plină de învățăminte și pe care, copilul a aprofundat-o cu ajutorul unei fișe pe care am pregătit-o în acest sens.

Fișă de lucru clasa a III Sărăcuțul de Emil Gârleanu

Am încercat în această fișă să adun noțiunile învățate, până acum, de un școlărel de clasa a III-a. Despre părți de vorbire, ideile din această lectură, personajele ei, dar și despre sinonime. Am făcut echipă bună împreună și a fost totul lejer și frumos.

Despre cărăbuș1

În ciuda faptului că este atât de dăunător, noi am dorit să vedem latura lui frumoasă. Ne-a bucurat să aflăm noțiuni noi, așa cum ne bucurăm de fiecare dată. Ori dacă se află pe pământ, înseamnă că are și el menirea lui.

Ce să vă dorim? Păi, în primul rând sănătate, apoi drag de carte și cunoaștere. Vin în rând – răbdarea, pasiunea și bucuria. Bucuria timpului petrecut alături de un copil în plină transformare. Ori dacă știi că ai contribuit și tu, ce-ți mai trebuie altceva?!

Lasă un răspuns

%d