În luna mai se sărbătorește ,,Ziua Europei”.
De câțiva ani, există și în grădinițe activități care să marcheze aceasta zi, cu atât mai mult cu cât România face și ea parte din Uniunea Europeana.
Pentru aceasta tema ne-am gândit (educatoarea și eu ), ca pe parcursul întregii săptămâni, copiii să abordeze câte o țară din Europa, despre care să învețe câteva noțiuni de cultură generală.
Am ales cinci țări din Europa, care erau mai ușor de abordat din perspectiva copiilor.
Am asociat cu ele, povești binecunoscute copiilor, locuri cunoscute, elemente tradiționale și obiceiuri.
Am confecționat hărți pentru cinci țări, după cum urmează: România, Anglia, Italia, Grecia și Olanda.
Deasemenea am confecționat cartoline cu imagini specifice acestor țări, iar copiii au trebuit să asocieze aceste imagini cu țările respective. S-au desfășurat nenumărate jocuri și activități, s-a povestit mult și s-a urmărit angrenarea unui număr cât mai mare de copii în discuțiile zilnice.
Evident că Romania a fost cap de listă. Aici l-am regăsit pe Creangă cu ale lui „Amintiri din copilărie”, pe Brâncuși cu a lui „Coloana a infinitului” și „Poartă a sărutului”, mănăstirile din Bucovina (așa, pentru că erau de acasă!), poetul nostru nepereche, Mihai Eminescu și domnitorul nostru neînfricat, Ștefan cel Mare.
Italia l-a adus cu ea pe Cipollino – băiețelul ceapă, pe Pinocchio, gustoasa pizza, Turnul din Pissa și gondolele Veneției.
Olanda ne-a încântat cu o mare de culori provenită de la lanurile de lalele, cu saboții de lemn și cu morile de vânt.
Grecia a reinviat spiritul Olimpismului, coronitele de lauri, vechea civilizatie si nemuritorii zei.
A se înțelege, că toate aceste noțiuni au fost îmbrăcate într-o poveste, de fapt în cinci povești, ca s-au arătat drapelele țărilor la care s-a făcut vorbire, s-au rezolvat diferite puzzle-uri și s-au ascultat cântecele specifice.
Poate suna și părea forțată această desfășurare însă, vreau să vă asigur că, merită să încercati ! Copiii sunt mai mult decât încântați de noutăți și dacă acestea sunt prezentate corespunzător, reușita lecției este maximă!
Unde mai pui că sunt mulți copii ce-și petrec vacantele pe alte meleaguri și au posibilitatea de a consolida cunostințele dobandite în grădiniță.
Vă rog să vă gândiți și să-mi transmiteți părerea voastră !
Niciun comentariu “Machete didactice – Cetățean al Europei!”
Felicitari pentru blog! E minunat tot ceea ce reusesti sa faci…
Multumesc mult, Melitta! Sper să pot aduce un pic de bine copiilor, care au atâta nevoie de implicarea adulților în procesul de educație !