machetedidactice.com

„Poems to save the world” chosen and illustrated by Chris Riddell

S-a adunat ceva vreme de când îl urmăresc pe Chris Riddell. Cu plăcere, emoție și curiozitate. L-am descoperit în cărți scrise de diverși autori, acolo unde semna ilustrațiile.

De îndată ce am aflat de existența a trei cărți în care el a ales poemele îndrăgite pe care le-a și ilustrat, nu am mai stat pe gânduri și le-am comandat. E adevărat că au trecut mai bine de șase săptămâni până au ajuns în brațele mele, dar nu am regretat nici o secundă alegerea făcută.

Însă atunci când am deschis cartea și am început să o citesc, nu mică mi-a fost mirarea de a descoperi printre autorii celebri dintre care amintesc pe Lewis Carroll, Emily Dickinson, William Shakespreare ori W.B. Yeats și un român de-al nostru în persoana lui Marin Sorescu. Poezia aleasă, „Cu o singură viață”.

Am căutat să văd dacă o găsesc citită de Chris, dar nu am avut sorți de izbândă, așa că l-am rugat pe Luca să o citească iar el a dat curs dorinței mele.

Am citit-o și eu, dar în limba română.

Am atașat, mai jos, câteva dintre poemele citite de Cris Riddell pe care vă invit să le ascultați. Sunt minunate iar timbrul vocii lui este special.

Revenind la Marin Sorescu, în 1981, într-un interviu din România literară era întrebat: „Care a fost faptul sau întâmplarea extraordinară pe care ați trăit-o până acum?” Răspunsul: „Faptul de a te fi născut este o întâmplare extraordinară. Eu nu-mi revin din această întâmplare nici acum”. Poetul, prozatorul, dramaturgul, eseistul Marin Sorescu s-a stins din viață pe 8 decembrie 1996, după o scurtă trecere prin Paris. Se pare că, între timp, aces adolescent terrible s-a înțelepțit, înainte de a cuceri, a înțeles, iar acum trimite vești de dincolo și aproape râzând îmi face semn „să încetăm o clipă gălăgia din gând și să ascultăm cum începe lumea din pământ”.

Lasă un răspuns

%d