machetedidactice.com

„Fata din turn” de Katherine Arden

Aventura magică începută în Ursul și privighetoarea continuă, e drept că mai târziu aflând ce și cum s-a petrecut în poveste pentru că acum a apărut traducerea în limba română. Nu e pentru prima dată când pățesc acest lucru, dar chiar și așa, m-am bucurat tare mult și am cumpărat cartea de îndată ce am aflat de apariția ei. La fel cum am procedat cu Roro, băiatul elefant în a cărui poveste am intrat cu totul, dar pe care l-am introdus în lumea mea, am luat-o pe Vasilisa și pe Morozko, alături de celelalte personaje în colțul meu de natură. Nu cu gheață și multă zăpadă, dar cu vânt și ploi care mi-au biciuit fața și trupul, reușind, de mai multe ori decât mi-aș fi dorit a crea o  atmosferă asemănătoare cu cea din carte. Vasilisa, acum o tânără, este forțată să aleagă între căsătorie sau viața într-o mănăstire optând să fugă de acasă. Nu durează prea mult și este chemată să ajute la apărarea orașului Moscova aflat sub asediu.

Rămasă orfană și alungată din satul ei fiind considerată a fi o vrăjitoare, Vasilisa constată că opțiunile pe care le are sunt puține: să se resemneze a-și duce viața într-o mănăstire sau să-i permită surorii ei mai mari să aranjeze un mariaj avantajos cu un prinț moscovit. Ambele o condamnă la o viață într-un turn, ruptă de lumea largă după care tânjește și pe care dorește să o exploreze. Așa că, în schimb, alege aventura, deghizându-se într-un băiat care umblă călare pe cal cum altul nu-i. Reușește să învingă bandiții care terorizau și incendiau satele prin care treceau așa câștigând admirația Marelui Prinț al Moscovei. Doar că are de păzit secretul ei, acela al faptului că este o tânără domniță pentru a rămâne în grațiile lui – chiar dacă își dă seama că regatul lui este amenințat de  forțe misterioase pe care doar ea le va putea opri grație abilităților magice pe care le posedă.

Cum aminteam, aceasta este a doua carte din trilogia Winternight. Pe prima am citit-o în 2019 și pentru că mi-a plăcut foarte mult, a devenit una dintre cărțile mele preferate așteptând cu mare nerăbdare să văd ce urmează în această serie specială. Nu m-am gândit dacă o să-mi placă mai mult ori nu pentru că Vasilisa a fost învăluită cu o aură care mi-a dat de înțeles că nu are cum fi decât ceva care să continue povestea într-un mod inspirat.

Odată ce ai intrat în acest basm ești învăluit de o lume vie, de foarte multe detalii și de personaje pe care în unele momente le simți lângă tine. Eu, una, cât am citit în natură nu o dată am avut senzația că văd un dvorovoi iar în casă, la momentul de lectură de seară, parcă am zărit domovoiul locului.

Din paginile acestei cărți se revarsă o magie și un folclor de care nu ai cum să nu te îndrăgostești. Mai ales acum, când așa de aproape de mine e nebunia de pe lume, închid ochii și mi-aș dori să apară Solovei pentru a-l putea încăleca și salva atâtea suflete chinuite de demonii umani de care nu poate încă scăpa nimeni. Însă pe undeva trebuie să existe personajul care să-i dea de hac acestui Kasian de peste graniță. Până ce va apărea și ultima parte a trilogiei cu siguranță totul se va fi așezat într-un firesc după care tânjește toată lumea reală.

Lasă un răspuns

%d