machetedidactice.com

Despre titluri pe care le aștepți ani de zile în așteptarea traducerilor

Un mesaj venit pe Facebook îmi semnala apariția celui de-al cincilea volum dintr-O serie de evenimente nefericite V: Academia austeră semnat de Lemony Snicket.
M-am întors în timp și am constatat că era într-un final de lună mai al anului 2017 atunci când a apărut prima carte din această serie. Cum am primit-o, am scris mai în amănunt aici.

Și a plăcut așa de tare că ne-am dorit să parcurgem și restul volumelor așteptând editarea lor. Pentru volumul doi, nu am avut așa de mult de așteptat, apărând în iunie, sau dacă-mi aduc bine aminte au apărut amândouă în același timp și noi le-am citit pe rând, una după alta, personajele fiindu-ne proaspete în minte.

După care a început așteptarea. S-a făcut de final de an și nici o speranță să avem parte de restul volumelor, încă 11 la număr, drept pentru care am început a le căuta. Fratele cel mare, aflat la studii în State, a auzit doleanța noastră și a adus cu el în valiză următoarele trei volume, în limba engleză, cum altfel. O bucurie pentru că Luca stăpânește limba engleză și a putut citi, chiar și cu mai mare plăcere, continuarea aventurilor fraților Beaudelaire. Am scris despre ele atunci, la momentul respectiv.

Am completat seria atunci când am fost plecați în Marea Britanie, așa putând parcurge toate cărțile. Le-a citit pe toate și le-a considerat dramatice, dar nu am observat să fie îngrozit, înfricoșat ori mai știu eu cum. A mai căutat, din când în când, anumite cuvinte cărora nu le cunoștea sensul, ori a mai provocat discuții legate de un subiect ori altul.

Cărțile seriei sunt:

Ultima a fost luată de la Colchester, de la librăriile Waterstone, de unde am mai cumpărat câteva cărți mult dorite. Păcat că finanțele nu ne-au lăsat să îndrăznim mai mult, dar a fost bine și așa.

În România a trebuit să mai treacă ceva timp, cam de ordinul anilor, pentru a se reuși acum, pe final de 2020, la tipărirea volumului cu numărul 5. Iată anunțul apărut pe pagina editurii care m-a determinat să scriu acest articol:

Veste bună pentru fanii lui Lemony Snicket! ⚡️ A apărut a cincea carte din „O serie de evenimente nefericite: Academia austeră”. Traducere din engleză de Alina Popescu
⏳O poți comanda azi cu 15% reducere: http://bit.ly/LemonySnicket5
Ce se mai întâmplă cu frații Violet, Klaus și Sunny Baudelaire? Află din scrisoarea lui Lemony Snicket de pe site.

Din punctul de vedere al cititorului este frustrantă această așteptare și dacă la unele serii cărțile pot fi citite și disparat, acțiunea neavând o cursivitate, la altele, cum este seria scrisă de Gary Paulsen, prima dintre cărți fiind tradusă la noi, Toporișca, acest lucru nu se poate petrece. Continuarea aventurilor lui Brian este mi-nu-na-tă, copiii fiind frustrați de o poveste atât de iscusit scrisă, cu un așa mare succes la public. Este evident că am făcut tot posibilul de a achiziționa continuarea și așa am putut citi, amândoi, ceea ce a urmat. Despre cărți găsiți mai multe detalii accesând linkurile de mai jos.

Și peste Brian a venit iarna. „Brian’s winter” de Gary Paulsen

The river de Gary Paulsen

Să mai pomenesc de trilogia Corneliei Funke din care ultima carte am așteptat-o ani? Acum, la început de iunie a apărut a treia carte, „Moarte de cerneală” pe care am așteptat-o cu tot cu precomandă săptămâni în șir. Și pe aceasta am achiziționat-o în limba engleză pentru a rămâne în atmosferă, aici multitudinea personajelor și acțiunea atât de complexă necesitând o lectură cursivă nu cu sincope de ordinul anilor.

Inimă de cerneală de Cornelia Funke

„Sânge de cerneală” de Cornelia Funke

Trebuie că există o politică editorială acolo unde în acest caz mai este nevoie și de traducători, dar nutresc speranța ca cineva să ia în calcul și acest aspect. Bine, cei care se apucă acum de ele nu au nici un impediment să fie în poveste de la început la final, dar alții au avut de suferit – da, știu, poate părea exagerat însă așa este, o suferință să nu poți afla povestea cap-coadă- și au căutat variante pe care câte odată le-au găsit, alteori, nu!

Nu ocoliți aceste titluri pentru că sunt din registre diferite, dar foarte bine scrise și citindu-le veți fi mai câștigați!

Lasă un răspuns