machetedidactice.com

Pasiuni pentru mai târziu – Grădinăritul și beneficiile lui

În ultima săptămână înainte de vacanță am vorbit/lucrat/jucat alături de Voinicei subiectul fiind plantele.
Misterioasele și fascinantele plante fără de care viața nu ar fi posibilă iar frumosul ar lăsa locul urâtului. Plantele care aduc atât de multă culoare și gingășie, dar care ne și răsfață papilele gustative cu arome greu de uitat.
Am dorit ca să fac și o activitate practică, una individuală, pentru că așa noțiunile se așază mai trainic. E foarte greu să faci asta când în fața ta sunt 25 de copii, pentru că ei doresc a primi atenție fiecare în parte, iar tu nu poți realiza acest lucru indiferent câtă silință ți-ai da.
Chiar și atunci când se realizează activități practice care necesită parcurgerea mai multor etape, de unul singur nu poți răzbi, pentru că printre cei mici sunt unii care nu le pot face și au nevoie să fie asistați și ajutați. Ori dacă te ocupi de unul, ceilalți fac, fiecare ce vrea și poate.
Am pornit cu o recapitulare a florilor de primăvară și așa am numit – a câta oară_ anotimpurile. Au recunoscut cartea, „Să cunoaștem florile” Editura Aramis, pe care o țineam în mână asta pentru că m-a ajutat și atunci când am vorbit despre crizantemă, dar și în alte situații.

Florile de primăvară au fost reamintite de cei mici, și așa grupa „s-a umplut” de ghiocei și lăcrămioare, panseluțe și toporași, narcise și zambile, viorele și brândușe.
Am vorbit, în amănunt, despre părțile componente ale unei plante, aici având la îndemână un răsad de roșie din „grădina” lui Luca, care într-un gest de mărinimie le-a împărțit cu Voiniceii. Și acasă se urmărește același lucru, așa cum a mai fost și-n alți ani. Îți vine să repeți experimentul atunci când ai sorți de izbândă și mănânci roșii plantate de tine, ardei, dovleci și gogoșari.
Înainte de a trece la plantat, am provocat copii la câteva jocuri.
Primul dintre ele a cerut să se asocieze numărul de pe ghiveci cu numărul de petale de pe floare.

Dacă vă gândiți că nu pot citi și nici cunoaște limba engleză, ei bine, vă înșelați! Cunosc, mulți dintre ei, cifrele până la 10 și în limba română, dar și în engleză și oricum după ce-i întrebam, spuneam și eu care este cifra.

Pentru joaca următoare a fost nevoie de:
– planșe cu flori pe petalele cărora au fost scrise niște cifre
– două zaruri
– buline autocolante multicolore.
Le-am printat, laminat și montat bandă magnetică așa putând fi folosite de copii.
Și am început joaca. Au fost copii care au putut socoti cifrele de pe zar, au fost care au ales să folosească doar cifra de pe un zar. Dar provocarea a fost mare.

Pentru că a plăcut atât de mult, am jucat în mai multe episoade.

Ne-am jucat cum am putut, cât ne-a permis timpul și am trecut mai departe la activitatea practică. Aici, am adus în față copiilor reprezentarea grafică a etapelor pe care le parcurgi pentru a planta. E un presenter pe care l-a realizat Luca atunci când era de vârsta lor.

Am avut și o altă reprezentare grafică, mai amănunțită.

Am putut arăta copiilor și pe viu cum arată rădăcinile, tulpina și frunzele unui răsad de roșie.

    

Vreau să vă spun că este greu și nu poți face singur toate manevrele. A fost nevoie de ajutor și chiar și așa, nu știți până unde a ajuns pământul. Important a fost rezultatul final și a meritat toată mizeria ce a trebuit curățată după.

Fiecare copil a primit un pahar de plastic și o linguriță. Am trecut, pe la fiecare în parte cu săculețul cu pământ și cu plăntuța aferentă. Au fost răsaduri de roșie și ardei. Fiecare a luat cu lingurița pământul pe care l-a pus în pahar, a pus planta pe care a înconjurat-o mai apoi cu încă puțin pământ.

Atâta treabă a fost că nu puteți gândi!

Finalul a aparținut unei fișe cu flori, dar care aveau în mijloc diferite forme geometrice. S-a colorat, numărat, concurat. 🙂

Vom vedea cum vor evolua plantele și sunt convinsă că cei mici le vor îngriji și urmări. Așa cum urmăresc și „Circuitul apei într-o pungă”, zi de zi, cu deosebit interes.

Vine vacanța! O perioadă pe care fiecare o va gestiona cum se pricepe mai bine. Va fi încărcată pentru că se suprapune cu Sărbătorile Pascale. Îmi pare rău că nu se mai poate lucra cu copiii și o parte din aceste simboluri, dar de-om fi sănătoși că le putem face și după.

 

 

Lasă un răspuns

%d