machetedidactice.com

„Povestea kendamei pierdute” de Adina Rosetti

Uite că începutul școlii a coincis cu reîntâlnirea cu Adina Rosetti, o scriitoare din România pe care noi o îndrăgim mult. Luca a fost încântat de Domișoara Poimâne și povestea ei, pe care, dacă sunteți curioși, o puteți citi mai jos.

Domnişoara Poimâine s-a întâlnit cu Domnişorul Luca

Povestea kendamei pierdute a apărut în casa noastră atunci când am profitat de o reducere la editura Arthur, o editură de la care noi am achiziționat multe cărți, scăpându-le doar pe cele pe care le aveam deja, cumpărate cu ani în urmă, atunci când au apărut la alte edituri. Îndrăgim mult titlurile apărute la Arthur, pentru că ele sunt de calitate și prezentate foarte frumos: coperte cartonate, ilustrații minunate, traduceri îngrijite, și cuvintele de laudă nu se opresc aici.

Coletul a sosit a doua zi și prima carte la care s-a oprit, după ce a citit ce scrie pe ultima copertă a tuturor, a fost cea scrisă de Adina Rosetti.

A fost citită cu mare plăcere pentru că l-am tot auzit chicotind și mi-a spus, la final, că trebuie s-o citesc și eu. Pe măsură ce înainta în poveste mai venea să-mi spună că a găsit referiri la Five Nights of Freddy, vloggeri, you tube și Noaptea Târziu, vizualizări de ordinul zecilor de mii și hoverboarduri. Sună interesant, nu?

Unui cititor cu state mai vechi i se va părea ciudat însă nu trebuie să dispere pentru că tot aici, în povestea asta cu termeni care nu prea sunt stăpâniți de părinți și bunici, vor regăsi elemente din vechile povești, cele cu care sunt mai familiarizați: pieptănul de os, părul lung, papucul miresei, duhuri, pe toate reușind scriitoarea a le îmbina într-un mod extrem de inspirat.

L-am rugat pe Luca să scrie câteva rânduri despre poveste și nu m-a refuzat, însă după ce a scris un paragraf în limba română m-a întrebat dacă nu mă supăr dacă-l scrie în engleză. Nu m-am supărat, cum era și firesc, iar ce a scris puteți citi mai jos.

“The Story of the lost kendama” by Adina Rosetti is a book that surfaces modern life focusing it’s attention on day to day topics with every game and the necessary to play them, the main character being a boy named Ionuț that always plays with his favorite toy a kendama. His best friend is a girl named Diana which when she grows up wants to become a professional dancer. One day when the math homework is too overwhelming for them, they decide to go for a walk while playing with their kendamas, when a boy named Leo steals Ionut’s kendama and runs away to the ”Valley of ghosts” where they are forbidden to go to. They consult their friends and decide to build up courage and go inside. There they get surrounded by ghosts that want their soul, when suddenly they get saved by a fairy of joy. They tell her the story and ask for help.
She tells them that they need to make the place wonderful again,by gathering their friends and spreading life and joy into the place,they also find out that Leo is a wizard that stole the ghosts souls.
I leave the rest of the story to you my dear followers. In my opinion this is a very entertaining book that deserved it’s time spent reading it. The author made sure to mix in funny parts along the plot and made a perfect balance between reality and fan fiction. I personally recommend this book to kids and teenagers between the ages 10-14. It will embark them on a miraculous journey to get back what’s theirs!

Nu vreau să omit a spune că „Povestea kendamei pierdute” este prima carte a proiectului „Noii povestitori”, lansat în martie 2017 de către asociația Cu Alte Cuvinte. Proiectul este destinat creatorilor de literatură pentru copii care își propun să dea glas personajelor de etnie romă.

Pentru prima ediție, asociația a organizat împreună cu Adina Rosetti și Irina Dobrescu doisprezece ateliere de creație la care a participat un grup de copii de la Clubul de Educație Alternativă din Ferentari. Poveștile lor au fost o sursă de inspirație și documentare pentru o carte de ficțiune ilustrată, „Povestea kendamei pierdute”. (sursa: itsybitsy.ro)

Lasă un răspuns

%d