machetedidactice.com

Legenda mărţişorului * Anul aceasta am repetat cu Baba Dochia, The four seasons

Imagine

O să mă întrebaţi ce legătură are Baba Dochia cu… the four seasons, sau mai pe româneşte, cu cele patru anotimpuri. Păi, dacă vrei, are!

Suntem într-o perioadă în care Luca este dispus să asculte şi să înveţe mai mult în limba engleză, iar acest lucru trebuie speculat la maxim. Mi-am adus aminte că anul trecut pe vremea asta, băiatul meu afla pentru prima dată despre Baba Dochia şi povestea ei.

Dar cum a fost anul trecut, când eu nu eram în blogosferă? Păi, cam aşa…
Luca era un băieţel în prima clasă primară şi încercam să ne continuăm învăţatul nostru în joacă, însă trebuia să facem această activitate strecurându-ne printre teme. Destul de gingaşă treabă! Dar am perseverat şi am reuşit să facem câteva lucruri foarte frumoase. Ei, unul dintre acestea a fost şi Legenda cu Baba Dochia. Am căutat şi găsit legenda minunată  şi am făcut o machetă cu Baba Dochia  pe care am utilizat-o într-un mod mai diferit. Această versiune este cea in care Dochia este fata lui Decebal si……. puteţi s-o lecturaţi şi singuri, pentru că, iat-o!

Imagine

Imagine  Imagine

Pe lângă această versiune, am mai făcut nişte fişe din care Luca a aflat semnificaţia mărţişorului: cum se poartă mărţişorul, cum se scoate mărţişorul.

Am vorbit despre ritualul marţişorului în diferite regiuni ale țării și a fost  foarte amuzant. La noi, fetele dăruiesc pe 1 Martie mărţişor băieţilor, iar aceştia le dau un cadou de 8 Martie.

Imagine

Imagine

Imagine

Toate materialele au fost citite de către Luca, iar el a fost încântat de expresia

Na-ți negretele/Și dă-mi albetele”.

Sunt persoane care spun această expresia la sosirea berzelor atunci când aruncă şnurul după ele. Apoi, cu ajutorul celor două machete, cea cu Baba Dochia dar şi a pietrelor de pe Ceahlău în care se spune că s-a preschimbat baba, am reușit să înşirăm cele douăsprezece cojoace pe care aceasta le-a lepădat. Am a vorbit despre anotimpuri. De ajutor ne-a fost ,,Mica enciclopedie Larousse” ,,Cum este vremea”. Deasemenea am folosit şi Prima mea enciclopedie Larousse de unde am aflat cum este să sărbătoreşti Crăciunul în toiul verii, dar şi alte curiozităţi.

Imagine  Imagine

Luca a trebuit să pună toate lunile în ordinea corectă, să spună câte zile are fiecare şi din ce anotimp face parte. A fost foarte interesant iar el a cooperat, pentru că l-a prins!

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Asta a fost anul trecut. Anul acesta am repetat cele 12 luni dar în engleză. Am mai făcut un rând de cămăşuţe și Luca a scris denumirea lunilor pe ele, în engleză. Le-a înşirat ca şi pe celelalte, tot pe mărţişor.

Imagine

Imagine

Imagine

Pe lângă cămăşuţe am mai făcut o fişă pe care el a trebuit să asocieze imaginile celor patru anotimpuri scrise în engleză cu o fişă goală. Fişa este Montessori.

ImagineImagine

Imagine

Şi uite aşa ne-am jucat cu lunile, cu anotimpurile, am tot repetat dar de această dată în limba engleză și nu a fost rău deloc!

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Sunt convinsă că Luca nu va uita niciodată această asociere, dar nici atmosfera atât de frumoasă în care s-a desfăşurat lecţia noastră.

Să ştiţi că merită! Din plin.

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Legenda mărţişorului * Anul aceasta am repetat cu Baba Dochia, The four seasons”

%d