machetedidactice.com

Chiar dacă am fost în „Vizita”, am privit, analizat și luat aminte

Acum câteva zile vă prezentam Fișele de portofoliu la limba română, cele care cuprind 16 scriitori români, născuți în secolul XIX, și care se află în programa școlară a claselor II – IV. Au venit la timpul potrivit și spun asta, pentru că la școală tocmai s-a studiat schița lui I.L. Caragiale – „Vizita”.

Apreciez conștiinciozitatea doamnei învățătoare care nu trece prin aceste texte cu repeziciune și care dorește a vedea că fiecare copil din clasă a reușit să guste și să învețe cele ce sunt transmise de autor.

DSC_2514 DSC_2515

img077 img078

Schița „Vizita” face parte din volumul Momente și schițe și este plină de învățăminte iar  pentru cei mici constituie un suport pentru a vedea cum ar arăta, dacă ar aborda un asemenea comportament.

Iată ce spune Ștefan Cazimir în prezentarea acestui volum din colecția „Biblioteca pentru toți”:

Despre Caragiale, ca în genere despre clasici, vorbim mai ales în ocazii festive. În restul timpului, Caragiale este acela care vorbește despre noi. Și se pare că o face mult mai bine. Ceea ce spunem noi despre Caragiale este supus revizuirii neîncetate. Ceea ce a spus Caragiale despre noi rămâne turnat în bronzul eternității. Caragiale evadează mereu din formulele în care încercam a-l prinde, pe când noi nu izbutim a evada din formula în care ne-a prins Caragiale. Niciodata nu vom izbuti să-l epuizăm pe Caragiale. El este acela care întotdeauna ne va epuiza pe noi.

Luca s-a mai întâlnit cu I.L. Caragiale atunci când a citit D-ul Goe. Dar nu ne-am rezumat numai la lectură ci am avut și atunci o activitate foarte frumoasă pe care o puteți urmări aici.

Nici în ceea ce privește aventurile răsfățatului maior, nu ne-am oprit doar la lectură ci am mers puțin mai departe în înțelegerea și deslușirea acestui stil literar. Așa, a aflat care sunt caracteristicile unei schițe.

Au fost de ajutor și cerințele din manual care sunau așa:

să înțelegem textul iar aici școlarul a trebuit să răspundă la 6 întrebări legate de fragmentul de text prezentat.

să lucrăm: să se citească în șoaptă, să se citească pe roluri, să se transcrie bucăți din text unde se regăsesc anumite ortograme.

îmi folosesc cunoștințeleunde a trebuit să se selecteze substantivele din text și să specifice la ce numere sunt.

Vizita colaj

După ce Luca a citit textul, am ținut neapărat să urmărească și ecranizarea în care Grigore Vasiliu Birlic joacă magistral. O modalitate prin care copilul a avut ocazia să vadă, nu numai cu ochii minții, comportamentul acestui băiat răsfățat și prost crescut.

Lectură schița „Vizita” – video

Vizionare ecranizare „Vizita” 2 cu Grigore Vasiliu Birlic – video

La un moment dat Luca m-a întrebat dacă:

– Chiar s-a întâmplat?

nevenindu-i a crede că acest copil chiar are curajul de-a turna dulceața în șoșoni. 🙂

Apoi a completat o cerință ce se află pe fișele despre care vă vorbeam la începutul articolului. De această dată, el a trebuit să-și imagineze că Ionel Popescu este înlocuit de un copil educat. Iată ce a ieșit, în viziunea școlărelului meu.

DSC_2486

Trebuie să vă invităm, din nou, să vă bucurați alături de copiii voștri, de minunate clipe de lectură, de această dată în compania personajelor lui Caragiale. Ele nu au vârstă și cu siguranță le veți savura, chiar dacă nu sunteți la prima lectură. Oricum, textele sunt văzute diferit în etapele vieții noastre. Și cine știe, poate de această dată veți râde cu mai mare poftă! 🙂

Vizita De I.L1

Lasă un răspuns

%d